Dobrý den všem,
ze stránek Delta Green ani z vyúčtování mi nebylo jasné kolik ve skutečnosti stojí 1 kWh odebrané elektřiny na spotu a proto sdílím výsledek mého bádání pro ostatní.
TL;DR
Například v mém případě malé domácnosti s jističem 3x25A a distribuční sazbou D57d u PRE je to:
cena za 1 kWh = (SPOT + 0,35) * 1,21 + 1,15
Ze vzorečku plyne velice překvapivé zjištění:
- Pokud je SPOT za
0 Kč/kWh
, tak mě 1 kWh stojí1,56 Kč
- Pokud bych chtěl “vydělávat” na odebírání elektřiny, tak musí být cena na spotu pod
-1,3 Kč/kWh
- Marže Delta Green 0,35 je BEZ DPH (navzdory tomu že má člověk občas dojem o opaku)
- pokud mám baterie s účinností 80% a počítám amortizaci 1,5 Kč/kWh, tak se mi vyplatí bypass baterie (tzn že funguji bez ní) jen pokud je cena spotu pod
0,25 Kč/kWh
(= (1,5 * 10 / 8 - 1,15) / 1,21 - 0,35
)
Zkusím výše zmíněné rozepsat, aby bylo jasnější jak to funguje a každý si mohl konstantu 1,15
přepočítat pro sebe
cena za 1 kWh = (SPOT + 0,35) * 1,21 + (0,257 + 0,034 + 0,599 + 0,26)
cena za 1 kWh = (SPOT + DELTA) * DPH + (SYS + DAŇ + OZE + DISTR)
SPOT: aktuální spotová cena dle https://moje.deltagreen.cz/spot
DELTA: je marže Delta Green 0,35 bez DPH
DPH: 21% (tedy se násobí konstantou 1,21)
SYS: systémové služby s DPH: řádek D ceníku distribuční oblasti - závisí na distribuční sazbě
DAŇ: daň za elektřinu (fun fact, ještě se zdraží o DPH) z řádku C ceníku distribuční oblasti - závisí na distribuční sazbě
OZE: poplatek na obnovitelné zdroje s DPH - pro malou domácnost je dáno jako 0,495 Kč bez DPH za 1 kWh (výpočet popsán v ceníku distribuční oblasti v řádku "Poplatek OZE")
DISTR: nejkomplikovanější ke spočítání - spočítá se jako vážený průměr ceny elektřiny odebrané ve VT a NT za celý měsíc. Konkrétně:
DISTR = (DISTR_VT * SUM(KWH_VT) + DISTR_NT * SUM(KWH_NT)) / (SUM(KWH_VT) + SUM(KWH_NT))
DISTR_VT: cena elektřiny za kWh ve VT s DPH dle řádku E ceníku distribuční oblasti - závisí na distribuční sazbě
DISTR_NT: cena elektřiny za kWh v NT s DPH dle řádku F ceníku distribuční oblasti - závisí na distribuční sazbě
SUM(KWH_VT): suma spotřebované elektřiny ve VT (za měsíc)
SUM(KWH_NT): suma spotřebované elektřiny v NT (za měsíc)
v mém případe pro 3x25A a D57d to vychází jako konstanta 0,26 pokud je poměr odebrané elektřiny VT / NT okolo 0,1 až 0,2
0,26 = (0,33045 * SUM(KWH_VT) + 0,24984 * SUM(KWH_NT)) / (SUM(KWH_VT) + SUM(KWH_NT))
0,26 = (0,33045 * X + 0,24984 * Y) / (X + Y) ... pro názornost - zas tak nezáleží na konkrétních hodnotách X a Y ale na jejich poměru
(pozor, v reálu se ve výpočtu počítá s cenou bez DPH a v krocích se to zaokrouhluje a až pak se nahodí DPH)
Osobně bych ocenil kdyby výše zmíněný vzoreček byl dostupný na stránkách Delta Green v duchu “transparentnosti” kterou Delta Green deklaruje.
Také by mě zajímalo s jakou cenou za 1 kWh počítá Delta Link při plánování řízení FVE?