Už od prvních videí o flexibilitě od NanoGreen se chystám k vám přejít, ale vždy jsem tam měl jako překážku řízení celého domu, kde mám zaintegrovanou nejen FVE, ale i nabíjení EV, tepelné čerpadlo, rekuperaci, topné patrony v bojleru a spoustu dalších věcí.
Nedávno jsem ale objevil, že existuje neoficiální integrace pro HA a tak se snažím zjistit jaké jsou aktuálně možnosti a co to reálně znamená pro řízení zbytku domu.
Mám SolaX X3 Hybrid Gen4 se SolaX baterkou a k tomu Solax EVC Gen 1 pro nabíjení auta, který je se střídačem propojený přes Modbus pro řízení nabíjení střádačem.
Tím tedy padá možnost připojení přes Modbus RTU ke střídači a jde to jen přes Modbus TCP co běží ve WiFi Dongle 3.0 a přes který je aktuálně připojený Home Assistant.
Pokud jsem správně nastudoval informace z webu a zde z fóra, tak by mi přišla krabička jménem Delta Link, kde bych si požádal o zapnutí Modbus Bridge a HA by se ke střídači připojil přes tento bridge v read-only režimu. Tedy bych nepřišel o data ze střídače v HA a mohl bych nadále řídit zbytek domu. Je to tak?
Pokud ano, měl bych pár dotazů ohledně spolehlivosti řízení a možností ovládání FVE:
Jak dlouhý plán si v sobě ten Delta Link drží pro případ výpadku? Hádám, že plán se počítá na serverech DG a pak se nahraje do Delta Linku, který dle něj pak řídí FVE. Zvládne alespoň 4-8h jet dál při výpadku internetu?
Pokud chci udělat ruční zásah mimo plán, jaký je postup? Má Delta link nějaké rozhraní, kde mu do toho plánu můžu lokálně sáhnout? Nebo je to tak, že změnu můžu udělat jen přes server DG a tedy při výpadku internetu nejsem nijak schopen řídit střídač?
Budu vděčný za jakékoliv vstupy a hlavně zkušenosti vás, co už to máte rozjeté. Díky