Přechod k DG s chytrým domem řízeným HA

Už od prvních videí o flexibilitě od NanoGreen se chystám k vám přejít, ale vždy jsem tam měl jako překážku řízení celého domu, kde mám zaintegrovanou nejen FVE, ale i nabíjení EV, tepelné čerpadlo, rekuperaci, topné patrony v bojleru a spoustu dalších věcí.

Nedávno jsem ale objevil, že existuje neoficiální integrace pro HA a tak se snažím zjistit jaké jsou aktuálně možnosti a co to reálně znamená pro řízení zbytku domu.

Mám SolaX X3 Hybrid Gen4 se SolaX baterkou a k tomu Solax EVC Gen 1 pro nabíjení auta, který je se střídačem propojený přes Modbus pro řízení nabíjení střádačem.

Tím tedy padá možnost připojení přes Modbus RTU ke střídači a jde to jen přes Modbus TCP co běží ve WiFi Dongle 3.0 a přes který je aktuálně připojený Home Assistant.

Pokud jsem správně nastudoval informace z webu a zde z fóra, tak by mi přišla krabička jménem Delta Link, kde bych si požádal o zapnutí Modbus Bridge a HA by se ke střídači připojil přes tento bridge v read-only režimu. Tedy bych nepřišel o data ze střídače v HA a mohl bych nadále řídit zbytek domu. Je to tak?

Pokud ano, měl bych pár dotazů ohledně spolehlivosti řízení a možností ovládání FVE:

Jak dlouhý plán si v sobě ten Delta Link drží pro případ výpadku? Hádám, že plán se počítá na serverech DG a pak se nahraje do Delta Linku, který dle něj pak řídí FVE. Zvládne alespoň 4-8h jet dál při výpadku internetu?

Pokud chci udělat ruční zásah mimo plán, jaký je postup? Má Delta link nějaké rozhraní, kde mu do toho plánu můžu lokálně sáhnout? Nebo je to tak, že změnu můžu udělat jen přes server DG a tedy při výpadku internetu nejsem nijak schopen řídit střídač?

Budu vděčný za jakékoliv vstupy a hlavně zkušenosti vás, co už to máte rozjeté. Díky

Modbus bridge by mel fungovat. Je ale vhodne snizit frekvenci cteni, aby nedochazelo k zahlceni komunikace. Bridge neni read-only, je transparentni – pouze preposila Modbus komunikaci mezi zarizenimi.

Delta Link nema zadne lokalni rozhrani a sam o sobe v sobe nedrzi zadny plan. Rizeni probiha ze systemu Proteus.

Pro pripad vypadku spojeni s Proteem ma Delta Link pouze fallback mechanizmus – pokud nedostane aktualizaci planu pri zmene hodiny, vrati se do rezimu selfuse. Delta Link tedy pri vypadku internetu nepokracuje v nejakem dopredu nahranem planu.

Teoreticky je tedy pri vypadku internetu mozne zarizeni ridit pres Modbus bridge, protoze je transparentni. Je ale potreba ohlidat, aby se po obnoveni spojeni s Proteem rizeni „nepralo“ mezi lokalnim nastavenim a planem z Protea.

Rucni zasah do planu lze udelat v Proteu pres ikonu „tuzky“, kde je mozne plan upravit.

1 Líbí se

Moc díky za odpověď!

Takže když si udělám nějakou automatizaci, která bude hlídat zda je dostupný Proteus a zda Delta Link nepřepnul střídač do Self-Use (tedy přestal ho řídit), tak bych dle toho mohl poznat kdy se má řízení ujmout zase moje automatika v HA a kdy naopak dát ruce pryč a nechat Protea dělat jeho práci. Je to tak?

A nějaká zkušenost s tím jakou frekvenci čtení nastavit? Teď tam mám tuším 15 nebo 20s, tak jestli by minuta mohla být v pohodě. Na víc se mi to dávat nechce…

Z nasich zkusenosti je i 15–20 vterin pres bridge vetsinou v poradku. Po zapnuti bridge muzeme traffic sledovat a pripadne doporucit snizeni frekvence.

K te automatizaci – prepnuti stridace do Self-Use ale nutne neznamena, ze ho Proteus prestal ridit. Ten rezim muze byt soucasti planu, takze podle nej nejde spolehlive poznat, jestli rizeni bezi z Protea, nebo ne.

Jasně. Proto jsem psal, že budu zároveň s tím sledovat i dostupnost Protea přes internet.

Případně mám v úmyslu používat tu neoficiální integraci, tak pokud se z ní dá nějak jednoznačně vyčíst, že spojení na Proteus je nefunkční, navážu to i na tu integraci.