Minimální SOC baterie

Nejprve chci pochválit predikci výroby, dobrá práce!
Myslím že už se to tu řešilo vybíjení na minimální SOC. Šlo by nastavit aby Proteus vybíjel na +2% SOC. Mám střídače Victron, když klesne soc na nastavených 20% začne se automaticky dobíjet minimálně na 21% klidně i za vysokou cenu…
Příklad třeba z dneška, dosáhnu na min. SOC už mezi 3-6 h ráno a tím pádem jedu ze sítě a nakupují, pak v 6h prodávám do 20% za 2,54 Kč, abych v zápětí nakupoval za 7,63 Kč. Ty 2% klidně pokryjí i vaření kafe nebo ohřátí v mikrovlnce po ránu k snídani (mám baterii 28,6 kWh).
Děkuji za odpověď.

2 Líbí se

Ano, také bych uvítal, kdyby šlo nastavit nějakou rezervu nad minimum SOC, kterou by Proteus automaticky nevybíjel.

Tedy neplánoval vybíjení baterie do sítě tak, aby cílové minimum kleslo pod tuto hodnotu. Nechalo by to v baterii nějakou rezervu, aby se ráno nemuselo zbytěcně tahat ze sítě.

(děje se mi každý den, protože po východu Slunce mám pár hodin panely ve stínu, a tak nevyrábí dle predikce aby pokryly spotřebu)

1 Líbí se

Zdravím,

jen pro referenci - už se to probíralo např v tomto vlákně:

(Za mne nějak nepochopitelně se v tomto případě bohužel DG brání jednoduchému řešení, na jaké tam už padnul návrh - cituji: “Co tedy udělat řešení pro všechny? Reálné mSoC si zákazník nastaví na svojí FVE a plánovací mSoC pro Proteus si nastaví u vás? Takže si každý vybere, někdo si ty hodnoty nastaví stejně, někdo s rozdílem 5% někdo 10%.”)

1 Líbí se

čau, to jsem taky četl, ale žádné řešení nevidím.
Moje řešení: Přidat do Protea jednu položku, jak velkou kapacitu baterie může predikovat a vypoužívat. Například mSoC 15%, ale Proteus by mohl vybít na max 20% ať už prodejem nebo Flexibilitou (toto by byla ta nová hodnota v nastavení Proteuse).

Moje řešení: Přidat do Protea jednu položku, jak velkou kapacitu baterie může predikovat a vypoužívat. Například mSoC 15%, ale Proteus by mohl vybít na max 20%

Jo jo, však to je v podstatě to co tam už padlo za návrhy. Buď aby byly v Proteovi dvě nastavení minimum SOC - jedno plánovací, druhé tvrdé mSOC. Nebo nechat v Proteovi jen to jedno ale aby bylo jen “plánovací” a Proteus dle něj neměnil nastavení mSOC na FVE, a to nechat ať si nastaví uživatel (obvykle stejné, ale když chce tak o něco nižší).

1 Líbí se

Ten problém je, myslím si, že jsem to tam popisoval, že takto jednoduché to není.

Je to ohromně složitý zásah na naší straně - reálně mnoho práce, kterou chceme investovat jinam.

Aktuální řešení je ručně upravit to procento skrze “tužku” aby nešel až na mSoC.

Máme v backlogu hack na to - který můžete zkusit i ručně - jakmile to spadne do ESS#1 tak snižte msoc skrze VRM appku o 5% níže a pak zase ihned vraťte zpět a ono to z ESS#1 vyskočí a pokračuje to dále normálně

Ale to nemyslíte vážně, myslím to ruční ponížení a opětovné vrácení na původní hodnotu. Sice to občas takto dělám. Ale abych kvůli tomu takto blbnul ve 4 nebo 5 ráno? Tak to určitě ne. Ale taky mě to štve. Obzvláště pokud máte velkou baterku ( já 48 kWh), pak to ESS#1 a ty 3 % dobíjení jsou opravdu hodně a je to někdy hodně drahé.

2 Líbí se

Tím jsem myslel ze to budeme resit tímto způsobem automaticky :slight_smile: - proteus detektuje ess#1 tak automaticky skočí s msoc dolu a zase hned zpět aby ho obešel

1 Líbí se

A už to takto teď běhá? Nebo se ta automatika připravuje?

teprve připravuje, ale už brzy :slight_smile:

Taky bych se přimlouval k tomu, aby zde zadaná hodnota min. SOC v Proteovi byla brána čistě jen pro to řízení Proteem. Tedy, abych si mohl na střídači nastavit třeba 20% mSOC, ale Proteus by mohl brát z baterky třeba jen do 30% (nastaveno zde) a dál už by ji nechal. Zamezilo by to problémům s ESS#1 a zanechávalo by to rezervu pro případ výpadku sítě. Samozřejmě pokud by si to někdo nastavil stejné hodnoty, tak ne, ale to už by bylo na každém.

Budu se těšit. Dejte zde prosím vědět, až to bude funkční. Díky