EV postřehy, dotazy a zkušenosti vs. Proteus

Já už si řídím nabíjení EV asi dva roky pomocí Home Assistantu a mám to kompletně zautomatizované.

Teď jsem přešel k DG zapnul řízení z Protea a taky hned narazil na to, že mi nabíjení auta vybilo baterku FVE. Detaily viz. to mé vlákno zde na fóru. Očividně se vám stalo mezi 16 a 17 hodinou totéž.

Snad už brzy bude řízení nabíjení auta od DG.

Jinak mé dosavadní automatické řízení funguje zjednodušeně tak, že se podívá, zda auto potřebuje nabíjet (rozdíl mezi aktuálním SOC a cílovým) a pokud ano, tak mrkne jaká je na aktuální den předpověď výroby FVE a pokud je dostatečná, tak počítá s nabíjením z FVE pomocí ECO režimu.

Když není dostatečná předpověď, tak ráno naplánuje nabíjení na dvě nejlevnější hodiny přes den. V noci zase kouká na předpověď výroby FVE na druhý den a když je dostatečná, tak nenabíjí a když není, tak nabije ve dvou nejlevnějších hodinách z noci.

Dvě hodiny nabíjení jsou cca 100km, což mi na běžné ježdění stačí a když potřebuju víc, tak mám v HA kalendář, kde si zadám od kdy do kdy se má pustit nabíjení plnou rychlostí.

Jo a samozřejmě si to hlídá i stav domácí baterky a nepustí to např. nabíjení auta dokud není domácí baterka nabitá na mnou nastavené minimální SOC. Přesně proto, aby se nestalo, že vypadne elektrika a já budu mít skoro vybitou domácí baterku.

Jsem opravdu zvědavý, jak to bude řídit Proteus, protože bez toho, aby věděl jaké je aktuální SOC auta a na kolik ho chce uživatel nabít (=kolik kWh spotřebuje nabíjení), si to neumím moc představit​:man_shrugging:

Doufám, že to třeba v první verzi půjde nějak zadávat přes webové rozhraní Protea a naučí se to ta neofiko integrace do HA nastavovat.

Po letech kdy mi to funguje automagicky bych to nerad řešil ručně😅