Ano, máte pravdu, ale přijde mi, že vám stále uniká, že kdybychom tohle začali počítat jako doručená flexibilita navíc, bude to způsobovat i pokuty, konkrétně:
Je 18:00 a EV se nabíjí 5kW, FVE jede 5kW, baterka 0kW, grid 0kW (další domácí spotřebu teď ignorujeme)
Přijde aktivace v 18:01 a začneme nabíjet baterku 5kW - FVE je dále 5kW, grid je 5kW, auto 5kW
Zvýší se výkon nabíjení auta v 18:02 na 10kW - FVE jede stále 5kW, baterka nabíjí 5kW, gríd jede 10kW - zde říkáte, že těch 5kW navíc z gridu se děje, protože to nemůže jít z baterky a pokud mod řízení nebyl “šetřit energii v baterii” ale třeba “normální” tak by to normálně šlo z baterie a ne z gridu - tedy je to vlastně flexibilita dodaná navíc - a já s vámi souhlasím, ALE
Je znovu 18:02 a auto místo zvýšení nabíjení na 10kW se naopak vypne na nulu - baterie jede 5kW nabíjení, FVE jede 5kW, grid je 0kW - v tento okamžik, by vlastně dle vašeho výpočtu, měl zákazník dostat nic (protože grid zůstal na 0) - a nebo dokonce, pokud by to auto před tím jelo 15kW a spadlo na nulu, tak zaplatit za -5kW krát čas.
Snažil jste se říci, že skrze energie by to vlastně nemuselo pokutovat - ale to není pravda, i skrze energie by se muselo pokutovat - ten hlavní problém toho vašeho předpokladu je, že my víme, že to přestane v 18.02 nabíjet a tedy jeho spotřebovaná energie za tu čtvtrhodinu je 5kW krát dvě minuty a tedy veškerá energie nad je dodaná flexibilita.
Nám ale nikdo neříká, kdy přesně přestane nabíjet svoje EV - náš nejlepší možný odhad je, že tak jak to vypadlo v čas aktivace (auto bralo 5kW) je to jak to bude vypadat po dobu aktivace a to považovat za baseline - je to ta metoda co jsem posílal v předchozím postu - snapshot a forwardfilling. Pokud bychom chtěli odměnit cokoliv nad 5kW u toho auta, tak ale musíme dostat zaplaceno za cokoliv pod 5kW - proto nedáváme nic navíc, ale ale nic nebereme, pokud je to obráceně.
Tzn. říkáte, že auto spotřebovalo kvůli aktivní DOWN flexibilitě 0.35kWh navíc, které by nespotřebovalo, nebýt aktivace - a já se ptám, 0.35kWh oproti čemu? Pokud se to auto vypne v 18:02 protože už se nabilo, tak naopak proti tomu co očekáváme, dodá 14-1 (14 minut doba aktivace, vyplo se ale až minutu po začátku) tedy 13 minut krát 5kW a tedy cca 1.1kWh méně, než jsme čekali - tzn celý problém je v tom, že my nevíme a ani nemůže vědět, co by to auto přesně dělalo a že zda to, že se zastavilo nabíjení minutu po aktivaci, je to, co se mělo stát.
abychom to mohli dělat takto, musel by nám každý zákazník hlásit přesně kolik spotřebuje energie každou čtvrhodinu a my to pak budeme počítat proti tomu - btw přesně takto to funguje mezi námi a ČEPS - my musíme hlásit před začátkem každé čtvrhodiny, kolik bude spotřeba na gridu našich zákazníků co poskytují flexibilitu čepsu a od toho se nám pak počítá, co jsme reálně doručili - samozřejmě my nevíme kdy náš čeps aktivuje a současně nám čeps hlídá, že to co jsme hlásili dopředu a co se pak reálně stalo (bez aktivace, tedy mělo by to sedět) se rovná a pokud ne, považuje to za švindl a nechá nás zaplatit ten rozdíl na pokutě