Spot by z principu měl být levnější (v průměru). Chata a byt nemají žádnou automatizaci, nic, co by nějak mohlo “profitovat z flexibility”. Jediné, co se dá: přizpůsobit chování zákazníka aktuální ceně el. (nepéct a neprat večer ve špičce, ale naopak přes den, když svítí).
Byt je D02d, takže single tarif, chata pak ten víkendový NT. A ano, odběry v sumě nejsou žádné drama, takže /pokud se nic nepodělá jako v 2021) to bude spíše technologická rozcvička.
Když dostanu greenlight od deltagreen (= že bude možné kombinovat toto sdíení se SVR), tak to zkusím. Fixace do 11//2025. Je čas. Ještě je tu malý risk, že by se mohla “nepovést” výměna obou elměrů na průběhový typ.
Tohle by mne zajímalo, když jsem to zjišťoval naposledy tak za elektroměr s průběhovým měřením chtěli tuším cca 1300 Kč měsíčně (pokud to bylo na vyžádání odběratele), ale už je to nějaký čas… změnilo se mezitím něco ?
Jinak na D61d bych se spotu nebál pokud není moc odběru v zimě. V létě o víkendu jsou ceny typicky nízké, a od spotřeby jindy už dostatečně odrazuje distribuční sazba .
je to tak - chtějí za to zaplatit jen když jde o výměnu na přání mimo sdílení či instalaci FVE.
Je to ale trošku prasárna z jejich strany, protože od EU mají nařízeno, že je musí nainstalovat všude - k čemuž se zavázali a začali to dělat - toto je vlastně jen způsob, jak získat nějaké peníze navíc za někoho, kdo si nechce počkat, až na něj dojde řada v rámci povinné výměny
Když už se tady nakouslo téma výměny EL u OM pro umožnění sdílení, tak se podělím o zkušenost. Rodiče mají větší spotřebu EL než 6MWh a tak jim ČEZ distribuce (dle zákona) vyměnil nyní elektroměr za chytrý. Ještě jsem si ověřoval na ČEZ d. supportu, zda tento nový EL bude umět sdílení a paní na lince mi potvrdila že ano. Po namontování nového chytrého EL u rodičů jsme doufali, že uvidíme detailní spotřebu v ČEZ “PND” portále (podobně jak to vidím já, díky výměně elektroměru po montáži FVE). Bohužel data vidět nejsou. Vysvětlení od ČEZ distribuce:
“Portál naměřených dat je aplikace, která zpřístupňuje naměřená data z odběrných míst s nainstalovaným měřidlem s dálkovou komunikací, což jsou inteligentní měřidla (AMM - měření typu C1 až C3) nebo průběhové měření (typ měření A, B). Ve Vašem případě se jedná o AMM měření typu C4 a data z tohoto typu měření nejsou bohužel v PND dostupná”
Takže je jasné, že ani sdílení tento EL nepodporuje. Přidal jsem proto tento EAN OM, do skupiny sdílení v EDC a EDC/OT zažádalo o výměnu EL ČEZ distribuci a čekáme nyní na provedení.
Dovolím si vytáhnout jedno starší téma. Byla tady zmíněná vize, že od září budou “všichni” přidáni do SVR, dopadlo to? Pokud ještě ne, je nějaký odhad, kdy by mohlo?
Nevidím u sebe žádné aktivace za tímto účelem a jsem z toho smutný
Jde o tzv. Alpaca - pracujeme na tom - probíhají teď docela pravidelně testy SVR, kde testujeme, že je to ready na Alpacu (na rezervace). Nejsem si jist, že jste v tom bloku, na kterém to testujeme.
Poslední krok je teď napojení na terminál, skrze který se to poskytuje přímo ČEPSu (reálně to nefunguje úplně čistě po internetu, protože infrastruktura ČEPS patří mezi tzv. “kritickou infrastrukturu” a ta je nezávislá na internetu - je to jejich vlastní optická siť mezi klíčovými energetickými body). To pro nás dělá třetí strana, která na to má certifikaci, takže jen dokončit toto a pak už snad začnou placené rezervace a k tomu nad to placené aktivace.
Měl bych takový oblíbený dotaz … kdy už tam budem?
V tom testovacím bloku určitě nejsem, neb nic nevidím. Otázka tedy spíš je, jestli musím něco udělat (krom pruzení zde), abych se do nějakého bloku dostal? Případně, jestli je nějaký problém, jestli se to nějak dozvím.
Dále spíše zvídavý a doplňující dotaz, ta tajemná firma je TPS?
Je potřeba myslet na to, že ten počet aktivací hodně souvisící se spot optimalizací.
Jelikož tuto službu nabízíme i dalším dodavatelům a ti ji provozují se svými zákazníky na fixních cenách, tak tam je těch aktivaci více - protože dává ekonomicky smysl dělat aktivace i na rozdíl mezi fixní cenou co platí zákazník a aktuální spotovou cenou - tzn pokud jako dodavatel můžu nakoupit na spotu za 2kc a zákazníkovi to prodám za 3.5kc, tak to ho aktivuji na down, jako dodavatel zapaltim 2kc za spot, nabiji zákazníkovi baterii, on mi zaplatí 3.5kc a ja mu jako dodavatel dam 0.5kc zpět. Zákazník je šťastný za slevu 0.5kc a ja jako dodavatel jsem vydělal 1kc za každou takovou kWh.
U nas jde cely benefit teto optimalizace vám - ale současně to pak snižuje počet aktivaci (protože ta aktivace se vlastně děje skrze aktivní řízení protea na spotu)
Každopádně ty rezervace pro ČEPS jsou nad to a je to zajímavý objem, proto na tom pracujeme. V proteovi to pak bude vidět kdo je a kdo není v bloku pro ČEPS
Omlouvám se, ještě to chvilku potrvá. Čekáme na integrace třetích stran a zároveň řešíme, jak má celý systém fungovat od září, kdy dojde k poměrně zásadním změnám na straně ČEPS a EDC. Je potřeba to nastavit správně už teď, aby se to pak nemuselo celé předělávat (a tady ty informace chodí postupně).
Rád bych dal konkrétní termín, ale vzhledem k tomu, jak moc jsem se s odhadem nedávno minul, budu raději opatrnější. Ty složité věci máme myslím už relativně vyřešené, ale podcenil jsem dopad těch menších, které ve výsledku zabraly víc času, než jsem čekal.