Dnes jsem zapojil Prothea a zase jej odpojil. A) proc chce 14 dni sledovat chovani me domacnosti, kdyz mi neda moznost jo ridit a ukazat fungovani? B) proc nenecha ekonomicky rez TOU nastaven a nedungike jen v ramci nej? Tj nechat nastavene doby dobijeni baterie kdyz 14 dni meri a teprve potom se rozhodne… nemohu nyni nevyuzit nizkw ceny v noci a nenabit baterku do 100% pro vyhnuti se dennim vysokym cenam (leden, noc 2kc den 5-20kc) C) proc nelze v planu nastavit napruklad od 1-6 rano nabijeni? Nemohu nyni 14 dni co se Protheus rozkoukava nespat a nastavovat aktualni hodinu. Nejake reseni?
Dobrý den, když vypnete řízení FVE v nastavení, ale necháte jí připojenou, tak budeme data sledovat a 14 denní perioda poběží na pozadí a budeme se učit, jak vypadá vaše spotřeba domácnosti. Pak budete moci zapnout automatizaci v Proteovi a uvidíte plán řízení na následující hodiny. Možnost změny v plánu připravujeme, ale naším cílem je vytvořit systém, který se o vše postará za vás. Ne vždy to ale je možné a tak možnost změny plánu zpřístupníme. Doporučuji ted nechat sbírat data 14 dní a pak vyzkoušet automatické řízení a hlavně odměňování za poskytování flexibility pro vyrovnávání sítě.
Dobry den, dekuji za rychlou reakci. Bohuzel po pripojeni dojde k nastaveni fve stridace do standardniho rezimu a tedy bez moznosti ponechat TOU rizene nabijeni pres PV Master. Nemohu tak nechal tu 14 denni periodu nijak prekonat. Skvele by bylo na onech par tydnu umoznit manualni ovladani s casovanim, tj odlozit prikaz pro soucasnou hodinu na hodinu potrebnou. Myslim ze budu nucen pockat na unor az zacne svitit a fve poskytne energii pro dobijeni a pro spicky. Pokud to nejak jde, rad postup vyzkousim. Jan Linhart
Vypněte jen řízení v nastavení… po malé chvilce si můžete dělat s vaší FVE, co potřebujete a my jí neřídíme.
Dobrý den. Učí se proteus chování naší domacnosti průbežně, nebo je ta 14 denní perioda sledování opradu potřebná ? Jakmile jsem k vám přešel tak jsem kompletně zapnul řízení. Po přečtení tohoto vlákna, mi ale není jasné jestli jsem udělal dobře.
Zezačátku se může stávat, že to třeba neodhadne dobře procento vybití a čas případně vůbec typ akce. Ono se to ale zlepšuje. Já to měl zapnuté celou dobu, jen ty první 2-3 týdny jsem prostě očekával, že to nebude pocitově sedět a že bych to udělal lépe (případně DESS by to udělal lépe, ale ten jste neměl když nemáte Victron - to je jejich originál dynamické obchodování). Postupem času se to ale vyrazně zlepšilo.
Samozřejmě je potřeba si uvědomit, že je to stále predikce. Tzn algoritmus se snaží předpovídat, ale nemusí se trefit do osvitu, do ceny v rámci nezveřejněného dne, spotřeby atd. Takže nelze očekávat, že to bude vždy 100% přesně (což křiklouni na FB nechápou bohužel - “teď mi to poslalo 2kWh do sítě a já jsem nechtěl, proto je vše špatně a já jsem prodělal 18 Kč.”).
Já se osobně třeba dostal do stavu, že to sice sleduji, ale nesahám do toho - pocitově mi přijde, že to jak flexibilita tak Proteus řídí rozumně, v drahé ceny prodávám, v levné nakupuji, když náhodou zasvítí více, tak si to algoritmus přepočte, stejně tak když spotřebuji více. Tedˇjsem měl asi nejdražší měsíc prosinec, kdy to mám pocit ale bylo ovlivněné i tím článkem, jak jsem psal v Balancování baterie - ono když vlastně baterka měla maximum na 70% místo na 100%, tak to prostě něco ovlivní.
Osobně spíš ještě někdy uvažuju, jestli nemám trochu hýbnout zase nabíjecím a vybíjecím výkonem. Sice si myslím, že mám dobré články, ale přeci jen (nemluvě o ztrátě) na 20kWh baterku mám vybíjecí a nabíjecí výkon 14.4 kW. Takže pokud se stane jako dneska, že ve 2 ráno nabíjí ze 17% na 100% max výkonem aby to v 7 ráno poslal max výkonem zpátky do sítě a v 9 zase nabíjel ze slunce zpátky, tak se mi chce prostě pocitem snížit třeba na 10, abych je tolik netrápil. Vydržet by to mělo samozřejmě.