@Prokop - rozumím a děkuji. Od okamžiku ± nasazení nového modelu jsem “vypnul” umělou +30% korekci, kterou jsem aspoň trochu kompenzoval neduhy starého modelu.
Ale jak říkám, není to úplně otázka života a smrti, i s touto “chybou” systém funguje více než dobře, poslední dny téměř konstantně - ráno síť, v poledne baterka, večer vysypat baterku do sítě. A tak pořád dokola. Aktuálně se toho v DS (aspoň “navenek”) moc neděje
Díky za pochopení, je to kontinuální proces ale myslím, že jsme na dobré cestě začít predikovat rozumně, a hlavně vidět proč k chybám dochází. Před nasazením vlastního modelu jsme byli trošku slepí.
Ohledně flexibility, je to hodně volatilní, jsou měsíce kdy je systém velmi nestabilní a flexibilita je potřeba skoro pořád a pak měsíce, kdy je úplný klid, jako poslední dobou.
Stále ale flexibilitu využíváme pouze na části trzích. Pracujeme na tom abychom mohli aktivovat častěji a přinášeli zákazníkům větší zisk. Dost by nám také měla pomoci změna regulace na začátku podzimu, která umožní výrazně větší zapojení do podpůrných služeb. Volatilní to zůstane pořád, ale aktivací/odměn by pak mělo začít přibývat.
Mám dotaz na ohledně předpovědi výroby: Porovnává Proteus predikovanou výrobu zpětně se skutečně vyrobenou?
Mohl by pak nastavit nějký ofset nebo připočíst 20-40% k predikované výrobě.
dík za odpověď…
V tuto chvíli to neděláme automaticky (na výsledky ale samozřejmě koukáme), ale chystáme se na to. Jsme schopni na základě toho odhalit systematické chyby jak kvůli ztrátám v systému, tak kvůli například zastínění od okolních objektů.
Upřímně, myslel jsem, že tohle jako další krok naimplementujeme celkem rychle, ale nebude to tak jednoduché. Problém je struktura dat. Za poslední měsíc v podstatě nemáme den kdybychom výrobu FVE neomezovali. Pak nám jako opravdu čistá data zbývají jen ranní a večerní hodiny, kdy je ale zase predikce výrazně více citlivá na drobné změny, nastavení orientace a sklonu panelů atp. Máme dlouhou historii za zimní měsíce, tam jsou ale zase jiné systematické chyby v predikcích počasí (ty modely se chovají odlišně v závislosti na roční období).
Vím, že je to jen pouhé nice-to-have. Šlo by do grafu predikcí dodat jeden sloupec “raw” predikce z modelů, bez jakýchkoli korekcí “od vás” (stíny, historie, vypnutá výroba, atp.). Zkrátka teoretické maximum?