Nízká předpověď výroby FVE

Hmm, to je docela i snadno udelatelné …

Neni to tedy řešení pro průměrného zákazníka - ten neví jak by to tam dostal, ale možná když uděláme i nějaký návod jako zapojit vlastní solcast predikce k nám, tak by to mohlo fungovat

1 Like

To rád slyším, zamyslíme se nad nějakou prémiovou verzi kde se zaplatí služby třetích stran.

Jojo, bylo to lepší a teď horší - vidíme to na celém portfoliu, bohužel to dělá primo forecast.solar - děje se to docela často ze chvíli je to ok a pak najednou výrazně horší - přijde nám ze forecast.solar nezvládá velke změny mezi dny ze se to nejak snaží “průměrovat”

No to by bylo super, nevím, kolik lidí zde používá HA, ale kdo už ano a má tam Solcast integrovaný, nebyl by problém odtud ty data tahat, když už jsou stažené. Asi by to bylo možné v rámci toho MQTT API. Mimochodem, dá se už nějak k tomu API dostat, třeba v rámci betatestování? Děkuji

2 Likes

Předpovědi v čase mění všichni. Ono to celkem dává smysl, protože už se předpovídá kratší horizont, takže tam bude menší chyba.

Takhle to třeba vypadá u mě za poslední týden (výroba FVE versus předpovědi různých modelů pro daný den):

Dneska je krásně vidět, že už je vyrobeno dvakrát tolik co předpovídá forecast.solar :slight_smile:.

Moc nepočítám, že bych v dohledené době používal Protea na něco jiného než flexibilitu (hlavně kvůli predikcím spotřeby s vytěžováním do bojlerů a ohřevu bazénu), ale bylo by fajn mít flexibilitu a vlastní řízení. Ať už tím, že by Proteus měl API a dalo se přes něj používat manuální ovládání (ekvivaletní stavy už stejně mám v HA), nebo slibované MQTT API pro flexibilitu.

Teď zapínám Proteus jenom kvůli flexibilitě a vypínám v něm přetoky abych to nemusel hlídat (stejně bych víceméně žádné neměl mít dokud se nevyhřeje bazén). Akorát na to musím občas kouknout na předpověď a přepnout na svoje řízení, když bude malá výroba…

1 Like

Tohle mě taky napadlo krmit Protea svými předpověďmi. Tím by třeba šel použít i ten Solcast, protože každý ho v HA pro 1 uživatele může stahovat zdarma. Tím by se možná i dalo řešit to, že různé predikční modely fungují pro různé lokality s rozdílnou přesností a tak by pokročilější uživatel, který to dokáže propojit, mohl pak zvolit dle svých preferencí, jaká predikční data výroby použije.

Zpoplatnění Premium s pokročilejšími funkcemi bych se taky asi nebránil. Pokud by kombinací propojení Protea + flexibility a vlastního řízení mohl člověk vyladit řízení mnohem přesněji a výhodněji, tak mu to nakonec těch 100Kč stejně třeba vydělá za měsíc navíc.

1 Like

Mno to spis radeji moznost si tahat si ty predpovedi sam pres vlastni personalni API linky.

1 Like

To by bylo super. Taky mam v domacnosti data ze Solcastu.

Tak nevím co se teď stalo, ale Proteus najednou přeplánoval předpověď na zítra, která skoro odpovídá Victronu. A tím i naplánoval prodej z baterie, tak jak bych naplánoval já.
Velký palec nahoru! Snad mu ta předpověď chvilku vydrží :wink:

Tak zase jinak, ve 20 hodin byla předpověď výroby na dnešek cca 30 kW, kolem půlnoci opět Proteus přeplánoval na cca 22 kW.
Victron předpovídal cca 36 až 44 kW.

@Prokop mi slibuje, že už příští týden nasadíme náš model co je kombinaci několika free modelu s nějakou naší úpravou.

Ty predikce (forecast.solar) jsou často hodně mimo a pak je mimo i plán Protea ač matematicky je to správně.

2 Likes

Jsem také pro, aby byla základní a placená verze Protea. Deltagreen poskytuje něco co ostatní dodavatelé neposkytují tj. řízení FVE. Cena za tuto službu by měla určitě alespoň hradit náklady poskytovatele služby. A každý odběratel ať si zváží, jestli se mu vyplatí základní verze nebo ta placená - s přesnější předpovědí slunečního svitu. Priznejme si, že když je něco “zadarmo”, tak od toho chce našinec zázraky.

1 Like

tak u mě se testují nové prerikce výroby - aktuálně to má za sebou jen jeden den, ale zase tento den byl zatažený, kde ty predikce jsou o to složitější a dopadlo to takto:

Překvapivě “přesné” - to ale neznamená, že další dny nebudou mnohem horší :smiley: a současně že to u ostatních bude fungovat stejně - pustíme vám to ale už snad příští týden a uvidíme, jak to dopadne

2 Likes

“přihřeju si polívčičku” :slight_smile:

takto vypadaly predikce Victronu vs ty naše nové

a jak to dopadlo ukazuji výše, Victron predikce to podstřelily cca o 1kwh v každé hodině

Ale zpětně to hajzlící upravili a teď se to tváří, že to trefili téměř přesně :smiley:

1 Like

tak jsem dnes nasadili tyto nové predikce pro všechny, tak snad uvidíte pozitivní změnu

2 Likes