Hmm, to je docela i snadno udelatelné …
Neni to tedy řešení pro průměrného zákazníka - ten neví jak by to tam dostal, ale možná když uděláme i nějaký návod jako zapojit vlastní solcast predikce k nám, tak by to mohlo fungovat
Hmm, to je docela i snadno udelatelné …
Neni to tedy řešení pro průměrného zákazníka - ten neví jak by to tam dostal, ale možná když uděláme i nějaký návod jako zapojit vlastní solcast predikce k nám, tak by to mohlo fungovat
To rád slyším, zamyslíme se nad nějakou prémiovou verzi kde se zaplatí služby třetích stran.
Jojo, bylo to lepší a teď horší - vidíme to na celém portfoliu, bohužel to dělá primo forecast.solar - děje se to docela často ze chvíli je to ok a pak najednou výrazně horší - přijde nám ze forecast.solar nezvládá velke změny mezi dny ze se to nejak snaží “průměrovat”
No to by bylo super, nevím, kolik lidí zde používá HA, ale kdo už ano a má tam Solcast integrovaný, nebyl by problém odtud ty data tahat, když už jsou stažené. Asi by to bylo možné v rámci toho MQTT API. Mimochodem, dá se už nějak k tomu API dostat, třeba v rámci betatestování? Děkuji
Předpovědi v čase mění všichni. Ono to celkem dává smysl, protože už se předpovídá kratší horizont, takže tam bude menší chyba.
Takhle to třeba vypadá u mě za poslední týden (výroba FVE versus předpovědi různých modelů pro daný den):
Dneska je krásně vidět, že už je vyrobeno dvakrát tolik co předpovídá forecast.solar .
Moc nepočítám, že bych v dohledené době používal Protea na něco jiného než flexibilitu (hlavně kvůli predikcím spotřeby s vytěžováním do bojlerů a ohřevu bazénu), ale bylo by fajn mít flexibilitu a vlastní řízení. Ať už tím, že by Proteus měl API a dalo se přes něj používat manuální ovládání (ekvivaletní stavy už stejně mám v HA), nebo slibované MQTT API pro flexibilitu.
Teď zapínám Proteus jenom kvůli flexibilitě a vypínám v něm přetoky abych to nemusel hlídat (stejně bych víceméně žádné neměl mít dokud se nevyhřeje bazén). Akorát na to musím občas kouknout na předpověď a přepnout na svoje řízení, když bude malá výroba…
Tohle mě taky napadlo krmit Protea svými předpověďmi. Tím by třeba šel použít i ten Solcast, protože každý ho v HA pro 1 uživatele může stahovat zdarma. Tím by se možná i dalo řešit to, že různé predikční modely fungují pro různé lokality s rozdílnou přesností a tak by pokročilější uživatel, který to dokáže propojit, mohl pak zvolit dle svých preferencí, jaká predikční data výroby použije.
Zpoplatnění Premium s pokročilejšími funkcemi bych se taky asi nebránil. Pokud by kombinací propojení Protea + flexibility a vlastního řízení mohl člověk vyladit řízení mnohem přesněji a výhodněji, tak mu to nakonec těch 100Kč stejně třeba vydělá za měsíc navíc.
Mno to spis radeji moznost si tahat si ty predpovedi sam pres vlastni personalni API linky.
To by bylo super. Taky mam v domacnosti data ze Solcastu.
Tak nevím co se teď stalo, ale Proteus najednou přeplánoval předpověď na zítra, která skoro odpovídá Victronu. A tím i naplánoval prodej z baterie, tak jak bych naplánoval já.
Velký palec nahoru! Snad mu ta předpověď chvilku vydrží
Tak zase jinak, ve 20 hodin byla předpověď výroby na dnešek cca 30 kW, kolem půlnoci opět Proteus přeplánoval na cca 22 kW.
Victron předpovídal cca 36 až 44 kW.
@Prokop mi slibuje, že už příští týden nasadíme náš model co je kombinaci několika free modelu s nějakou naší úpravou.
Ty predikce (forecast.solar) jsou často hodně mimo a pak je mimo i plán Protea ač matematicky je to správně.
Jsem také pro, aby byla základní a placená verze Protea. Deltagreen poskytuje něco co ostatní dodavatelé neposkytují tj. řízení FVE. Cena za tuto službu by měla určitě alespoň hradit náklady poskytovatele služby. A každý odběratel ať si zváží, jestli se mu vyplatí základní verze nebo ta placená - s přesnější předpovědí slunečního svitu. Priznejme si, že když je něco “zadarmo”, tak od toho chce našinec zázraky.
tak u mě se testují nové prerikce výroby - aktuálně to má za sebou jen jeden den, ale zase tento den byl zatažený, kde ty predikce jsou o to složitější a dopadlo to takto:
Překvapivě “přesné” - to ale neznamená, že další dny nebudou mnohem horší a současně že to u ostatních bude fungovat stejně - pustíme vám to ale už snad příští týden a uvidíme, jak to dopadne
“přihřeju si polívčičku”
takto vypadaly predikce Victronu vs ty naše nové
a jak to dopadlo ukazuji výše, Victron predikce to podstřelily cca o 1kwh v každé hodině
Ale zpětně to hajzlící upravili a teď se to tváří, že to trefili téměř přesně
tak jsem dnes nasadili tyto nové predikce pro všechny, tak snad uvidíte pozitivní změnu