Minimální SOC baterie

Tak dnes jsme nasadili “ESS#1 hack”.

funguje to tak, že když je v dané hodině predikce výroby větší, než spotřeby, tak je tento hack aktivní (pokud jsou ty predikce obráceně, tak se tento hack neaktivuje).

Jakmile detekujeme ESS#1 (běhěm pár vteřin) tak snížíme mSoC o 4% pod aktuální SoC a jakmile ESS#1 zmizí, tak mSoC nastavíme na SoC - 1, tzn. o jedno procento níže, než bylo původní mSoC.

Takto s ním “couváme” tak dlouho, dokud je potřeba, ale maximálně o 5% a nikdy ne pod 10% nabití baterie.

Se začátkem nové hodiny se vše vždy vrátí na původní (uživatelské) mSoC.

TLDR: Pokud dle predikcí věříme, že výroba by měla být pokrýt spotřebu, tak jakmile se narazí na mSoC a aktivuje ESS#1, cíleně ho podlezeme o 4% abychom z něj vyskočili (3 a méně nestačí, aby to z něj vyskočilo) a následně to ihned vrátíme o jedno procento pod aktuální nabití (to už ESS#1 nespustí) a toto celé se pořád opakuje tak dlouho, dokud se buď baterka nenabije zpět nad uživatelské mSoC a nebo nevybije 5% pod uživatelské mSoC kde už dále nepokračujeme a ESS#1 necháme aktivní a nebo jsme se tímto postupem nedostali na 10% nabití baterie (tzn. uživatelské mSoC bylo 15% a méně) a tam též dále nepokračujeme.

2 Líbí se

zde ukázka na mé FVE

Třikrát to “cuklo” s mSoC dolů, aby vynutil vyskočení z ESS#1 a vyhnul se tak nabíjení ze sítě o 3% nad mSoC

Zatím to nefunguje ?

mSOC je nastaveno na 15%.

Dle tohoto je vidět ze to snižoval až na 11% msoc.

S novou hodinou to pak resetoval, abychom to msoc nesnižovali dlouhodobě

Zjišťuji ale proč v těch 9 a dále už nepokračoval

Díky, budu čekat na další informace.

U mě se to taky dopoledne snažilo minSoC hýbat, ale tentokrát byl plán dost mimo, takže to bylo k ničemu :slight_smile:.

@David ty hacky mate nasazene na vsechny Victrony? Mam mSoC na 15% a dnes jsem koukal, ze mi to hodilo do ESS1. Diky za info.

zafungovalo to u vás perfektně

ten náš hack neznamená, že to nikdy není v ESS#1 - do něj to spadne stejně, ale co se děje je, že jakmile Proteus detekuje aktivní ESS#1 (trvá mu to pár vteřin) tak “uhne” s mSoC dolů natolik, aby vynutil ukončení ESS#1 a tím zastavil to nabíjení baterky o 3%.

Na obrázku je krásně vidět, že se mu to povedlo - uhnul s mSoC (žlutá) a zelená (SoC) zůstala tam kde byla - pak se SoC začalo zvedat o cca hodinu později už s FVE - takže žádné umělé nabíjení ze sítě.

2 Líbí se

Ok diky, tak jsem se asi zrovna dival tech par vterin co v ESS1 byl. Nemel jsem totiz cas to moc sledovat. Diky za featuru

1 Líbí se

Stále ESS#1 :unamused_face:

mSOc je stále 15%

Provedeno ručně.

tak už snad ode dneška opraveno.

Kde byl problém - máme všude tzv. rate limitery - tedy jakmile dochází k přenastavování nějaké hodnoty na dané FVE moc často, začneme to omezovat. Je to kvůli tomu, aby se z důvodu nějaké chyby nestalo, že někde něco měníme sem tam moc často a tím způsobíme třeba nějaký problém se zápisy od EEPROM (solax) ale obecně i jakékoliv nežádoucí chování.

Mno a bohužel zde je potřeba relativně rychle za sebou několikrát přenastavit mSoC a do toho nám vlezl právě ten rate limiter, který to nenechal měnit tak často. Už by mělo být opraveno, dejte vědět, pokud stále ne (nezapomínat ale na to, že se to děje jen když je predikce výroby větší než predikce spotřeby, což s ohledem na to, že jdeme do podzimu a zimy, už bude nastávat méně a méně)

Díky

Mělo by smysl to použít i pro flexibilitu? Zrovna před chvílí jsem to udělal ručně :smiley: .

Plán Protea byl šetřit energii, baterie se drží se někde lehce nad mSOC a přijde UP flexibilita.

1 Líbí se

jop mělo, zařadíme :slight_smile:

Už to chodí moc pěkně.

Díky. Pozoroval jsem to na mé FVE (Hrdlořezy), ne u syna (Vinec).

Zdravim,

u mne ten ESS #1 hack nejak nezabira, uz nekolik minut to vidim takto:

Pavel

hmmm opravdu se to u vás nespustilo - najdeme problém a opravíme

tak už snad konečně odchyceny všechny edge casy a mělo by to šlapat :slight_smile:

Problém následujících dní je, že je zataženo a často nemusí být predikce výroby vyšší než spotřeby - takže se to složitě otestuje, ale kdyby cokoliv, dejte vědět