Bude to jenom pro Victron nebo i ostatní měniče? Velmi často se to tu probírá, že i pro Solax by bylo zajímavé mít dvojí mSOC - to se kterým počítá Proteus a to, které je nastavené v měniči, a rozdíl je rezerva pro chybu predikcí.
pro všechny - ale abychom měli správná očekávání - pokud si tam člověk nastaví nějaký “buffer” tak pak se zase začne dít, že tam bude zůstávat více elektřiny v baterii, než je potřeba, což bude způsobovat, že nebude prodávat večer za vysoké ceny tolika, kolik by mohl, což jsou potom dost vysoké ztráty, které “nejsou snadno vidět” - jinými slovy člověk má ráno “dobrý pocit” že mu zůstalo něco navíc na “rychlovarku” v baterii, a tedy nebere z gridu např. za 5Kč se vším, ale večer neprodal za 10Kč kvůli tomu a tedy tratil 5Kč - tzn. je to dvousečná zbraň.
Píšu to hlavně proto, že ze všech těch diskuzí tady i na FB atd. cítím, že mnoho zákazníků těžce nese jakoukoliv spotřebu z gridu i přes to, že to finančně dává smysl - tzn. hodně v tom hrajou roli emoce i když finanční realita věci je přesně opačná . . .
Určitě to bude část problému - člověk tolik nevidí nerealizovaný zisk jako realizovanou ztrátu
. Pro mě by ideální řízení FVE bylo prodávat jenom když určitě vím, že tu energii nebudu muset kupovat dráž. Proteus je v tomhle extrémní a prodá i když mu vyjde, že pak nakoupí o pár haléřů levněji. Když plán vyjde, tak to zisk přinese, ale plán úplně přesně vyjde málokdy. Aspoň u nás, protože tomu úpešně házíme klacky pod nohy třeba občasným ranním pečením cheba, což přidá zhruba 1 kWh spotřeby a původní plán (co se měl tou dobou držet na mSOC) je v háji.
Upřímně netuším kolika zákazníkům tohle ušetří peníze, ale zjevně to mnoha přinese lepší pocit
.
PS: Dynamic ESS od Victronu má Green Mode což by podle popisu mohlo fungovat tak jak bych si představoval (ale zkušenost s tím nemám).
Ano, jistě by bylo výhodné prodat za 10 Kč/kWh nebo více, ale takhle zajímavá cena je spíše vyjímečná, zato dokup eletřiny v ranních hodinách je naprosto pravidelný - Proteus nebere v potaz rozložení výroby v průběhu hodiny, ale pouze úhrnně za celou hodinu - takže se mu zdá, že výroba a spotřeba jsou vyrovnané, ale první půlhodinu se jede ze sítě. A jsou to zrovna ty dražší hodiny.
Tohle se opraví “samo” protože se bude přecházet na 15 minutové intervaly pro SPOT ceny, takže pak už to nebude za celou hodinu, ale po čtvrhodinách - proto to teď nějak moc neřešíme
moje zkušenost:
pokud nechamám Soc na 25%, Proteus prodávám mezi cca 19-22h tak že počítá že ráno bude mít v baterii v 05:00h 25% a 06:00h 25%. Ale v mezi 5-6h to ještě nic nevyrábí, tak že se aktivuje ochrana baterie a dobije to u mě cca 2% (0,6kWh + spotřeba domu cca 0,3 kWh), tak že bez toho aniž bych něco na spotřeboval na víc, nakupuju za cca 2x více než prodávám večer (mám NT jen mezi 23-05h). Pokud by se toto dělo dělo celý měsíc spotřebuju 30 kWh ve vysokém tarifu zbytečně (kdyby ideálně svítilo sluníčko a bylo co prodávat). Spíše me štve krmění ČEZu.
Moje řešení je právě ten “bufer”: mám nastaveno Soc 25% a než jdu spát (když nezapomenu změním ho na 20%). I tento malý “bufer” pomůže vyřešit problem s nechtěmín ranním dobíjením.
Ale jak vidíte v přiloženého obrázku, i když Protesus večer prodával a počítal s min. Soc 25% až do půlnoci, kdy jsem mu změnil Soc na 20%, tak ráno v 5h měl v baterii jen 24%. Tak že by se stejně aktivovalo dobíjení…
Teď mě napadlo otázka (budu to muset vyzkoušet), co se stane když bude nabito na min. Soc a vypadne elektrika? Victron při blackoutu měl nabité bateri tak že to bylo OK, i zkoušky odpojení do ostrovu jsem také dělal jen při nabitých bateriích nad min. Soc.
to co popisujete je realita věci, ale celé to je problém hlavně kvůli chování victronu ESS#1 (low SoC) - hezky to demonstruje to, že tady skoro nikdo neřeší ten problém kdo by měl solax nebo goodwe - protože u těch se stane, že se to jedno procento vezme ze sítě a pak už o běží z panelů - jen ten victron spustí nabijení baterky o 3%.
Je to hezká demonstrace, že ten buffer je znovu hlavně hack na chování dané FVE, než reálná featura pro naše zákazníky. Uděláme ten hack na ESS jako první, viz co jsem psal a pak i ten buffer, ale to je ještě stále na stole na vymyšlení u @Prokop
jinak když vypadne grid, baterka jde až do 0% nezávisle na msoc.
No ale to není jen hack na Victron. Celkově by se hodil nějaký buffer u Protea, aby nechal nějakou volnou kapacitu v baterii do rezervy. Předevčírem mi například vybíjel baterii do sítě za něco přes 2 koruny, kdybych ho nezastavil, tak skoro až do mSoc. Takže když jsem si pak večer vařil večeři, bral by to ze sítě za 6 Kč, stejně jako druhý den snídani. To se asi moc nevyplatí.
koukám na to - byl tam plán vybíjet do 22% a mSoC máte 10% - tzn 12% rezerva - jestli je to dostatek, teď nedokážu takhle rychle říci.
Každopádně řešením je upravit predikce spotřeby pro ty noční a ranní hodiny - navýšit je a tím ho donutit si pro ty časy šetřit více energie - toto byl vlastně hlavní důvod, proč jsme tu úpravu predikcí udělali.
Buffer je pak tak trošku řešení toho samého problému . . .
Úprava predikce spotřeby je manuální práce v UI, která se musí dělat každý den. I kdyby ji (už konečně) bylo možné automatizovat přes API, tak je vhodná spíš pro zpřesnění predikce spotřeby v situacích, které váš algoritmus nedokáže podchytit (například spotřeba TČ závislá na venkovní teplotě).
Buffer je pro jiný typ problémů - od jara do podzimu dokáže buffer pomoci v ranních hodinách, kdy bývá špička v cenách a zároveň se baterie pohybuje poblíž mSOC, aby se zbytečně nenakupovalo ze sítě a v zimě může být buffer rezerva pro případný výpadek eletřiny místo zvýšení mSOC, takže v baterii zůsane rezerva pro dodávku v rámci flexibility.
Tohle už se tady omílá dokola několik měsíců
mám stejný názor. Jedna věc je plán spotřeba /výroba protea za celou hodinu a druhá věc je, že pustím ráno konvici 2kW, jsem na mSoC a slunce mi dává zrovna 500W. Nedostatek jede ze sítě. Za celou hodinu mi ale i spotřeba i výroba bude sedět s plánem. To se týká jakéhokoliv střídače, nejen Victrona. Chování ESS1 Victrona tam přidává bohužel navíc ještě ty 3% dobíjení ze sítě při mSoC.
Řešení je nastavení dvou limitů (jeden pro Proteus plánování vs mSoC na střídači). Každý by si tu deltu nastavil podle potřeby. Do těch dvou limitů, jak to má i DynamicESS se klukům moc nechce, i když někde David psal, že na to kouknou ![]()
Dobrý den,
procházeli jsme to a implementujeme to tak, aby uživatel mohl nastavit “dvojí” MSoC. Stojí to pouze na finální implementaci, uživatelském rozhraní a pohlídání nečekaných situací, které to může vytvářet. Trochu se to protáhlo, za to se omlouvám. V řádu týdnů bychom to ale snad měli umožnit.
Prokop
Skvělé, díky za aktivni pristup.
Ono to způsobí jiné problémy, ale “náš zákazník náš pán” ![]()
I tak uděláme hack na ESS#1 abychom vynutili jeho vypnutí - z mého pohledu je to lepší řešení než dvojí msoc - věřím, že mi následující týdny, až to obojí nasadíme, dají za pravdu ![]()
Možná ty problémy co pozoruju má i jiné řešení, ale cokoliv co pomůže Proteovi naplánovat ráno tak, aby se nebralo ve špičce ze sítě beru :-). A myslím si, že dvojí SoC by to mohl být, protože odhady asi o moc přesnější nebudou, takže držet si na to rezervu v baterii mi přijde rozumné.
Včera jsem do plánu nezasáhl a dopadlo to jako vždycky, ráno 1,5 kWh ze sítě za nejdražší ranní cenu. Což mi přijde škoda ve dny, kdy snad poprvé letos mám výraznější přebytky (což by i důvod pro zapnutí optimalizace, protože prodej to řeší skvěle).
Mám stejnou zkušenost. Optimalizaci mám sice zapnutou, ale každý večer musím upravovat (zvýšit) SOC pro večerní vybíjení a zamknout plán do rána, než začne dostatečně svítit slunce. Jinak to vždy skončí ranním čerpání z gridu za vysokou cenu.
už to brzy nasadíme - ten hlavní problém co to způsobí bude, že jakmile bude stav baterky pod tímto “soft mSoC”, tak normálně by naplánoval “prodej do sítě místo nabíjení” ale místo toho bude čekat než se baterie dostane na toto soft mSoC a naplánuje to až do následující hodiny.
Plus nebudou sedět procenta nabití baterky v plánu na následující hodiny, dokud se to “nevyhoupne” nad soft mSoC - otestujeme na vás a uvidíme ![]()
Super, za mě je tohle v pohodě chování. Do plánu bych se nejradši nekoukal vůbec, teď tam občas vlezu jenom kvůli tomu abych zvedl odhad spotřeby na ráno
. S tím už pak Proteus plánuje rozumně.
Myslím si, že část problému zmizí i přechodem na 15 minutová okna (protože spotřeba naroste najednou jak se začne fungovat v kuchyni, ale výroba roste během té hodiny postupně).
Řekl bych, že predikce nikdy nebude tak přesná, aby se ráno mohlo úplně vybít bez rizika toho, aby se pak bralo ze sítě. Prostě šance, že ráno zapneme nějaký žravý spotřebič je poměrně velká, ale zase to není každý den, takže to v tom klouzavém průměru (nebo jak aktuálně Proteus odhaduje spotřebu) nikdy nemůže být pokryté. Při nabité baterii během dne se už takové ochylky lépe schovají…
Super!
Přesně to bych pořeboval, aby se to, pokud to klesne pod “soft mSoC”, v podstatě přepnulo do normálního režimu, dokud to nevyleze na to “soft mSoC”.
Super.. ať už se to testuje.