Cena za spotřebu

Chtěl bych se zepta jak se počítá cena v “Plánu řízení” a jak cena ve vyúčtování " Detaily spotřeby"?
Trochu jsem počítal a nějak mě to nevychází, prosím vysvětlení. Jelikož teď v neděli 05.10.2025 byla ráno spot cena cca -0,03 Kč, nabíjel jsem auto, baterie a nahříval bojler. Dle “Plánu řízení” by cena měla být za 1 Kwh v rozmezí 1,48 - 1,55 Kč včetně všech poplatů + distribuce + DPH (přikládám obrázky viz níže).
Za odběr 55,67 kWh měla být cena cca 83,70 Kč.
Dle “Detailu spotřeby” by mělo být naúčtováno za 56,23 kWh 126,42 Kč.
Koukal jsem i na ČEZ distribuci na Naměřená data a tam to také sedí (přikládám obrázky).
Tak proč mě vychází tak velký rozdíl mezi predikovanou cenou 83,70 Kč a vyúčtovanou 126,42 Kč?
Prosím o sdělení, kde dělám chybu.

Děkuji Radek

ps.: jen upřesnění pro ostatní čtenáře mám SPOT tarif D25, NT od 18-20h a 23-05h

je to dáno tím, že v tom detailu přidáváme (oproti tomu, co je vidět v plánu řízení) i platbu za jističe (to není součástí variabilní ceny) - děláme to relativně jednoduše - vezmeme vaší měsíční platbu za jističe a vydělíme počtem dní a tuto částku přidáváme do každého dne.

Je to proto, aby ta částka detailu spotřeby seděla následně s fakturou.

Děkuji, ale to asi nebude ono. Když se podívám na 3.10. spotřeba 0,71 kWh cena celková 17,27 Kč (tak cena za jistič cca 15 Kč, dle zkušenosti z předchozích měsíců viz obrázek).
Stále mě to nevychází 83,70 + 15 = 98,70 Kč
Cena od Vás 126,42 Kč a to je o 28% více…
Mě se jedná o to, že teď jsem nabíjel auto při predikované ceně 1,48 Kč a výsledná cena je o 50% vyšší.
Až budu nabíjet třeba dnes ve 23h za predikovanou cenu 4,38 Kč, jaká bude účtovaná cena
6 nebo 7 Kč?
Dle vás tedy v ceně není počítáná cena za jistič (286 Kč měsíčně za 3x25A D25d) cca 10 Kč / den. Co ještě není dále započítáno v ceně v “Plánu řízení”?
Když se staví soused s autem, tak abych věděl, kolik piv pak u něho mám, za nabití.. :wink:

vše co není účtováno jednotky energie, ale fixně, je rozkládáno do jednotlivých dní, tzn.

poplatek za odběrné místo: cca 156Kč/měsíc
jističe: podle velikosti/distributora/distribuční sazby: u vás 286Kč/měsíc
Poplatek za provoz nesíťové infrastruktury: cca 15kč/měsíc

Požádám kolegu ať tady pošle co je schováno v tom sloupečku regulované platby

Jak píšete 156 + 286 + 15 = 457 Kč / měsíc

457 / 30 = 15,23 Kč / 1 den

K těmto číslům jsem se dopočítal výše.

Stále mě tam přebejvá cca 25 Kč (což je +25%).

Počkáme na kolegu, jaké dodá data a rozpis, jak se počítá ta celková částka za den za spotřebu.

Tak problém je jinde. Náš portál neřeší, kdy je VT a kdy NT, protože tuhle informaci známe jen u těch lidí, kteří nám poskytli kod z jejich elektroměru - tzn. VT a NT dáváme do hodin čistě poměrovým rozložením, tak jak to vyšlo minulý měsíc.

Distributor totiž neříká ve vyúčtování, kdy přesně se daný odběr stal, ale pošle jen sumu odběru ve VT a v NT a k tomu celkovou cenu, kterou máme vyfakturovat danému zákazníkovi.

Tzn. jen Proteus to ukazuje přesně časově danou sazbu VT/NT, portál nikoliv. Na portále ty čísla sedí až za celý měsíc, ve chvíli kdy jsou potvrzená od distribuce (protože jak píšu výše, ta posílá jen sumy ve VT a NT) ale jednotlivé dny nesedí - je to tedy z tohoto pohledu jen “nejlepší možný odhad” který máme

pro toho 5.října to konkrétně znamená, že tam asi 30%(teď nevím přesně) je počítáno s VT sazbou, protože tak jste ten poměr měl minulý měsíc. Tzn ten den není správně na korunu, ale měsíc bude sedět na halíře (protože my nevíme, kam tu VT/NT sazbu přesně dát po hodinách, protože takovou informaci od distribuce nemáme, děláme to “náhodně” v daném dni, ale ve stejném poměru, co hlásí distribuce za minulý měsíc)

1. nemáte ode mě nějaký speciální kód z elektroměru, aby jste věděli kdy mám NT a VT? Proteus to přeci ví, protože s tím počítá s predikuje… Mohu Vám dadat fotku elektroměru.

2. po fakturaci za měsíc říjen je možné že částka za 5.10. bude ve výsledku jiná než teď ukazuje? 99% odběru za ten den bylo v NT…

na rovinu přiznám, že nedává pro nás finanční smysl tuto úpravu dělat :confused:

informaci o spínání HDO máme pro cca 600 odběrných míst, portál ale používá přes 8000 odběrných míst. Tzn. pro více jak 90% zákazníků to stejně nemáme možnost zobrazit správně a zůstane to tam jak je to teď a dělat tuto úpravu pro těch ani 10%, kde to máme, je spousty práce a přínos “mizivý”.

To číslo pro toho 5.10. zůstane stejné napořád, to co sedí je součet za měsíc, ale jednotlivé dny nesedí - je to dáno tím, že v rámci toho jak funguje fakturace definovaná energetickým zákonem, podle které musíme fakturovat, není uvedeno, v jaké hodiny se přesně se stal NT a VT odběr, ale jen sumy za NT a VT odběr a celkové částky za NT a VT, co si fakturuje distribuce.

Tzn. pro váš případ, kolik má zaplatit kamarád, použijte cenu dle Protea, nikoliv dle Portálu.

Trocha detailu, proč to nedává smysl na naší straně řešit.

V samotném portálu distribučního měření nemáte informaci o tom, zda se ten čtvrhodinový odběr stal v NT nebo VT - protože distributoři to reálně nedělají tak, že by porovnávali čas spotřeby na elektroměru oproti časům VT/NT - dělají to tak, že na daný elektroměr pošlou HDO signál, že má začít počítat ve VT a je tam samostatný registr, který to jen nasčítává, ale neví kdy se to stalo.

Tzn. oni sami to měři jen inkrementálně, ne v čase - tohle číslo si pak stáhnout jednou za měsíc a pošlou nám rovnou s fakturou, že jim to máme za zákazníka zaplatit (a jemu tedy vyfakturovat)

Realita ale je, že ty elektroměry často nemají přesný čas - máme tu několik případů, kdy ty elektroměry jdou klidně o 10 minut mimo realitu - pak samozřejmě měří ty spotřeby do úplně jiných časů.

Tzn. kdybychom se vydali tou jedinou cestou, že se budeme snažit párovat čas odběru s časem VT/NT, nikdy to nebude sedět oproti tomu co je na faktuře, protože distribuce to takhle nepočítá, jede si to skrze vlastní signály viz výše, které nedorazí přesně na začátku a konci daného okna VT nebo NT.

Vznikne z toho spousty dotazů, proč nám to nesedí, a zavalí se tím naše zákaznícká linka kvůli něčemu, co je problém distribuce (ale platíme to odpovídání my skrze naše lidi).

Jen pro představu, z celkového profitu (profitu, ne obratu) skupiny ČEZ, tvoří ČEZ prodej jen 4% procenta - přes 35% profitu tvoří distribuce a zbytek je výroba - jinými slovy, obchodník s elektřinou je ten, co má absolutně minimální marže (profity) a je to hodně dáno tím, že skrze energetický zákon je obchodník nucen řešit veškerou fakturaci i za distribuci a státní poplatky, odpovídat zákazníkovi atd - ale ti co z toho mají největší profity (distributoři) nic takového nemusí a jen posílají faktury obchodníkům a když nám zákazník nezaplatí (a že jich je mnoho) tak je to naše ztráta, my distribuci platit musíme, jinak nám odpojí všechny naše odběrná místa našich zákazníků :slight_smile:

1 Líbí se

Ok, koukám že je to dost složitý. Prostě aktuální měsíc vyúčtování přesně nesedí.

Dal jsem si tu práci a přepočítal jsem dle fakturace a podkládů z ČEZu 2 měsíce odběru od vás.
Vyšlo to přesně dle SPOT ceníku co máte na stránkách. Ale přeci možná našel nesrovnalost.

1. v ceníku SPOT máte poplatek za “provoz nesíťové infrastruktury” 12,45 Kč bez DPH
    a ve vyúčtování účtujete jen 10,84 Kč bez DPH
  2. v měsíci Červen jsem měl odběr 90 kWh, ale nikde jsem nenašel ve vyúčtování položku za “Poplatek za služby obchodu 350 Kč” která měla být 31,50 Kč bez DPH
  3. v měsíci Srpen jsem měl odběr 19 kWh, ale nikde jsem nenašel ve vyúčtování položku za “Poplatek za služby obchodu 350 Kč” která měla být 6,65 Kč bez DPH