Samozřejmně standardní ziskovost je smyslem solidní každé obchodní společnosti. A předpokládám, že je to i v tomto případě. I když z výše popsaného jsem pochopil, že to je momentálně stále trochu boj o přežití.
Od toho je Venture Capital, který to aktuálně táhne a ještě nějakou dobu to tak bude - takže o přežití nejde, ty růstová čísla jsou velice dobrá, spíše jde o můj osobní pohled na věc, protože samozřejmě chci, aby ten kapitál padl na co největší hodnotu pro zákazníky/společnost a ne na PR/Marketing aktivity odpovídání křiklounům a obhajování se z nesmyslů - je to náklad navíc, který mě osobně překvapil, kolika peněz je potřeba vynaložit abychom se jen čistě bránili nesmyslům
Tak se těším, až v nějaké základní formě tam ten balanc doputuje.
Ohledně zisku je to jasné - naopak firma, co tvrdí, že to dělá jen tak je podezřelá, stejně jako ty fixní výkupy co tu zazněly - je jasné, že při jakékoliv změně to nelze udržet… Tzn pokdu je jasné, z čeho zisk jde, je to v pořádku a je to o rozhodnutí, že pro mě je cena za službu přijatelná.
Jak to přesně funguje, pokud mám vypnutou optimalizaci, žádný manuální mód není zapnutý a je zapnutá pouze flexibilita, ale ta není momentálně aktivní? Z logiky a i z této diskuse jsem myslel, že v tuto chvíli mi Proteus do řízení FVE nezasahuje (a i to píše nahoře na homepage).
Přesto, pokud na FVE nebo ve VRM přepnu mód elektrárny nebo něco upravím, tak mi to Proteus vždy během pár desítek sekund přepíše, i když v tuto chvíli by mi do řízení neměl zasahovat, ne?
Já myslím, že hodnoty se přepisují, když je zapnuté řízení každých 5 sekund.
tzn vnímám to jako dva stupně.
řízení je stupeň 1, kdy se FVE ovládá externě. Je jedno jestli v manuálním modu, jestli s nebo bez flexibility. Tady samozřejmě může být otázka, které hodnoty to přepisuje. Mě se třeba zdá, že grid setpoint se vrací každých 5 sekund na 0, ale třeba změna ESS modu mi nějakou dobu držela. To může být pocit
druhý stupeň je manuální vs automatický mod a pak flexibilita ano/ne. Myslím, že aby mohla být zapnutá flexibilita, tak to přepisování údajů slouží vlastně jako healthcheck, jestli je vaše FVE připravena na zásah a má s vámi počítat, nebo není. Pokud budete něco dělat ručně, tak v případě sepnutí má mít přednost co? Manuál nebo flexibilita?
Je pravdou, že pokud by to tlačítko Povolit řízení FVE mělo být zaplé i pro sběr dat bez zásahu, asi by to musela být tlačítka 2. Protože teď tak trochu ztrácí význam stav, kdy zapnete řízení, ale máte vypnuté vše - manuální mod, automatický mod i flexibilitu. Protože v takovém stavu je otázka, co se FVE bude snažit dělat, když to z konzole změnit nejde, ale dle portálu je to v nedefinovaném stavu.
Navíc myslím že vypnutí řízení úplně alespoń u mě ještě stále nefunguje dokonale, protože jsem nedávno zase vyzkoušel, že se mi hodnoty nevrátí do stavu předtím, ale třeba se nastaví zákaz přetoků, který jsem nikdy v defaultu neměl.
Přednost mají příkazy z Proteusu. Měl jsem delta link instalovaný ještě před oficiálním zahájením odběru a měnil jsem DoD přes aplikaci. Divné bylo, že se stale vracela původní hodnota, až jsem nakonec přišel na to, že to musím měnit přes nastavení v Proteusu.
Ano to jsem psal. Take to dělám manuálními tlačítky. Jen tím nejde vše. Třeba ten grid setpoint a další věci z Victron konzole. Na druhou stranu na toto člověk většinou nesahá
Co tak pozoruju, tak jsem měl během února baterii na 100% nabitou několikrát, tak je otázka jestli je potřeba tu baterii ještě extra balancovat. Mám Goodwe ET10 a 4x Pylontech H2, předpokládal bych, že baterii balancuje když je plně nabitá a má čím. Ale je to jen doměnka, ověřené to nemám.
Já tedy nejsem žádný odborník na baterku, ale pochopil jsem, že nestačí 100%, ale musí to tam být po nějakou dobu, aby to mělo šanci se vyrovnat. Pokud koukám u sebe, tak ono to i tak vypadá:
Na spodním grafu je vidět SOC, na prostředním napětí a proud celé baterky a nahoře je vidět minimální a maximální napětí článků
SOC došlo dneska na 100% kolem 11 hodiny.
Pak je ale vidět, jak se články trochu rozjedou, protože některé jsou rychlejší a přesáhnou horní mez, některé ne. Takže BMS stahuje proud i do mínusu, abyh těm horním uvolnila. Takže toho moc nebalancuje. Postupem času je ale vidět, ajk začíná to minimum na článěk růst. Ideálně by se to mělo dostat k sobě, na což je potřeba trochu času.
No to dává smysl co píšete. Takže spíš je otázka jestli je potřeba to balancovat jednou týdně, resp. jak často to z ekonomického hlediska v tomto období dává smysl. Je potřeba si uvědomit, že se v souvislosti z těmi bateriemi mluví o 15 letech kdy jejich kapacita nějak významě klesne. Podle mě budou už po 10 letech ty co máme teď zastaralé a výměna bude stát třeba 20% tý ceny za kterou jsme je pořizovali my. Samozřejmně o tom si ale můžeme spolehlivě popovídat až za těch 10 let
to jsou pylontechy? protože ten rozdíl 0.2V není málo, resp. je to moc a způsobuje to spousty problémů - už jsem jeden modul skrze to reklamoval a dostal nový v rámci reklamace a teď se to samé děje u dalšího - ty nové verze 3000C jsou ok, ale ty starší 3000A mi skončily všechny takhle.
Balancování pak nic neřeší - nechal jsem je balancovat téměř týden v kuse a sice se ten rozdíl trošku zmenšil, ale pořád tam byl znatelný (téměř 0.1V) a jakmile se baterie vybila a nabila zpět, tak ten rozdíl 0.2V tam byl zpět.
V BatteryView je pak vidět jeden článek, který je pořád vysoko a jiný, který je pořád nízko - za mě pak není jiná cesta než reklamovat a chtít nový modul
Ne nejsou
Já to ukazoval jako příklad - toto je u mě nějaká anomálie na kterou nemůžu přijít. Normálně jsou od sebe články 0.02-0.03. Při běžné funkci to vypadá takto jak je vidět ten konec křivky dneska zase - teď jsem na 81% SOC.
Ale jakmile se dostane SOC na 100%, začne to jakoby oscilovat. Tzn 5kW nabíjí a najednou za 10s 5kW vybíjí. A ta napětí se takto rozjedou. Přijde mi, že najednou při těch 100% jakoby horní články začaly mít špičky mimo hard maximu a BMS se to snaží korigovat opačným směrem. Ale jak je vidět, když to nějakou dobu trvá tak se to jakoby začne uklidňovat. Jen bych musel nechat delší dobu.
Jeden článek jsem měnil (mám 2 x 16 x 200Ah články, tzn ve dvou boxech), ale tam bylo vidět, že při vybíjení je ten samý článek nejníže a při nabíjení nejvýše.
Články by měly mít rozmezí 2.8V - 3.8V. Samozřejmě minus soft limity na BMS
Kde se dají tyto grafy zobrazit? Mám Solax. Možná máte jiný střídač…
Ano, toto je na Victronu na VRM portále