A něšlo by naopak nějak zvýhodnit ty co maji flexibilitu zapnutou a zároveň udělají za rok nějaký zajímavý odběr, resp. výrobu. Nějaký fixní roční bonus. Řekněmě dosáhnu nějaký odběr, dostanu bonus 200 Kč za předpokladu, že mám zapnutou flexibiltu .
OK já mám Solax a ne Victron. A zkoušel jsem to v noci kdy beztak slunce nesvítí. Tak prosím aspoň přidejte manuální režim balancovani baterie kdy se baterka natvrdo nabije ze sítě nebo z FVE. Nebo neaplikujte bug fixy Victronu i na Solaxy. Díky
A je problém na jednu noc vypnout deltalink a udělat si balancovani manuálně jednou za 14 dní? Za chvíli je léto a tento krok uděláte tak max 4x.
To je něco co mě samotného překvapilo, když jsme naskočili do energetické odvětví, ale prodej elektřiny je absolutně nezajímavý business, výkup přetoků je pak čistá ztráta. Např u nás je poplatek 450Kč/MWh ale reálné náklady s odchylkou jsou 470Kč/MWh - tedy pro na by bylo levnější kdyby ideálně nikdo neměl přetoky
Na spotřebě nám po zaplacení odchylky zůstane cca 100Kč/MWh z těch 350Kč/MWh. Nutno ale dodat, že veškerá fakturace distribuce a regulovaných plateb jde skrze nás - my si nemůžeme dovolit distributorům nezaplatit jinak sundají měření všem našem zákazníkům - kdokoliv ze zákazníků tedy nezaplatí, tak my to musíme zaplatit za něj a pokrýt to z naší marže na elektřině (tech 100kc). Průměrná domácnost s 5MWh za rok nám tak udělá marži 500kč/rok. Jedna domácnost co nezaplatí za elektřinu tak “sežere” marži za desítky domácnosti. Stačí mít 5% neplatičů a děláte to celé zadarmo (což je bohužel tak nějak realita věci i u nás)
Obchodník s 10 000 zákazníky ma marži na max 3-4 full time lidi s podprůměrnými platy. Kdokoliv se mě zeptá zda je dodavatelství elektřiny dobrý business, tak mu říkám ze prodej párku v rohlíku na náměstí je výrazně lepší
Obchodníci obecně dělají výkupy jen proto, že doufají, že jim to přivede toho zákazníka i na spotřebu, jinak by výkupy nedělali vůbec. Kdykoliv vidíte kohokoliv mít nízké poplatky za výkup nebo spotřebu, tak je to většinou dotovaná kampaň nabrat zákazníky, které pak prodají obratem nějakému většímu hráči a tam je teprve ten zisk.
Jedině co má nějakou hodnotu je flexibilita - proto si držíme i toho dodavatele, protože je to pro nás možnost se dostat k těm zákazníkům napřímo - bohužel stále neexistuje nezávislá agregace (možnost dělat flexibilitu v daném odběrném místě i když tam není daný subjekt dodavatelem elektřiny) a tudíž musíme a dotujeme to - to ze stale neni je pak lobby toho oranžového hráče, protože ví, že v tu chvíli mu de jeho zákazníků začnou lézt cizí subjekty …
Solax má v rámci svého FW jinou chybu, která způsobuje prakticky ten samý výsledek - jen je to “z jiného důvodu” - proto tam je to nabíjení na 98% také.
Bohužel byla cesta buď to dělat skrze EEPROM zápisy, kde tahle chyba není, ale EEPROM zápisy jsou něco, kde pro majitele Solaxů přes to nejede vlak, takže to děláme bez nich, skrze POWER CONTROL, který má tento problém. Ono Solax má ještě mnoho dalších problémů jako nefunkční asymetrie v určitých případech a mnoho dalšího - upřímně nevidím moc mezi výrobci rozdíl, přijde mi to všechno plné chyb, které řešíme různými workaroundy a hacky, které berou ohromně moc času na něčem, co si nebyl výrobce schopný opravit
V podmínkách deltagreen.cz je ze nebudu zasahovat do nastavení Solaxu. Přidat manuální režim je podle mě snadné. Deltagreen po nás chce využití našich baterií OK ale nedá nám možnost se aspoň manuálně postarat o jejich zdraví přes zimu.
Když upravíte automatický plán pro danou hodinu na “nabití ze sítě” a nastavíte 100%, nabije se do 100%.
Ale jak píšu, tyhle věci uděláme, jen to musí počkat, až uděláme prioritnější věci.
OK u vás budu až od 1.3. kdy dobehne smlouva s ČEZ.
Ty podmínky říkají že:
abychom vám dali nižší poplatek za výkup 450Kč/MWh místo 600Kč/MWh, tak od vás musí chodit data alespon těch 95% času (teď nevím zda 95 nebo 98). To ale mluvi o datech, když vypnete řízení vaší FVE v nastavení protea, data stále chodí, můžete s FVE dělat co chcete, a žádný postih nebude.
BTW vyhodnocování kvality dat se děje každý měsíc, tzn. i kdybyste nás odpojil úplně se vším všudy, tak vám pro daný měsíc budeme počítat pro přetoky sazbu 600Kč/MWh místo 450Kč/MWh - jelikož se jedná o zimní měsíce, tak přetoky jsou nula a tudíž je to úplně irelevantní a nepřišel jste vůbec o nic - další měsíc to pak počítáme znovu na základě dat za ted daný měsíc a tam už to zase můžete mít zpět.
Chápu. A to jste mi asi zároveň osvětlil něco nad čím přemýšlím už několik dní, jestli v ramci flexibility posuzujete také geografický aspekt potřeby flexibility. A jestli jsem, to pochopil správně tak tohle se vůbec neřeší, tahle funkce neexistuje. Tedy když to řeknu laicky tak pokud je na Severní Moravě potřeba více energie, zapne se vybíjení z baterie do sítě ve všech výrobnách navázaných na deltagreen nezávisle na geografické poloze.
Je to tak - ta frekvence na síti je jen jedna a je jedno kde přesně lokačně je vyšší spotřeba či nižší výroba - afektuje to frekvenci všude - tzn. to že padla elektrárna na Moravě úplně v pohodě může pomáhat řešit baterie ve Španělsku - a reálně se tak děje, když ČEPS nakupuje flexibilitu přeshraničně
Což způsobuje “hezký” problém, že díky naší legislativě, která je s rezidenční flexibilitou extrémně pozadu, již pomáhají problém na gridu v ČR řešit domácnosti na západ od nás (např. Belgie či Francie) a dostávají za to zaplaceno, ale obráceně to nelze, protože lobby oranžových, a těch dvou uhlobaronů, na naší legislativu, aby to pozdrželi co nejdéle a oni tak měli možnost nabízet na flexibilitu ty svoje “vyjetý” uhelný elektrárny . . .
Já jsem trochu na rychlo přešel teď v Lednu k DG. Vzhledem k tomu, že jsem už měl pár měsíců výpověď k 31.12. tak jsem nemusel čekat. Patřím mezi ty postižené, který na to pořád koukaj hned od spuštění FVE. Sledovat jen výrobu a přetoky už mě pomalu přestávalo bavit, ale tohle je zase další super hračka
Prioritizace je jasná a absolutně nic proti ní. Je to váš produkt, vaše rozhodnutí. Jen to chvíli znělo tak, že řvouni drajvují to, co (ne)developujete.
Předpokládám, že dotujete z dobrých důvodů a ne ze špatných.
btw: Onehdá jsem slyšel úsloví, že na nízkou cenu se zapomene brzy, ale špatnou kvalitu nikdy. Tak doufám, že to nebude váš případ.
Hezký den
Teď mám manuální režim protože jsem u CEZu 1 měsíc a Proteus mi zasahuje do konfigurace Solaxu. Abych mohl Solax plně řídit musel bych předpokládám úplně vypnout krabičku co řídí Solax. A tím pádem by přestaly chodit i data.
No to je další věc nad čím přemýšlím, jak mohou (nebo jak dělají ) uhelné elektrárny flexibilitu. Já bych očekával, že standardní náběh a snižování výkonu tam také chvíli trvá. Ale jsem v téhle oblasti víc fanda než odborník, takže pripouštím, že se mohu plést.
nene, jděte do Nastavení v Proteovi a vpravo nahoře vypněte “povolit řízení mé FVE” - data budou chodit dále a Proteus nebude dělat žádný zápis (řízení).
flexibilita není jen jedna - dělí se na několik “produktů” dle rychlosti změny výkonu - např. mFRR vyžaduje aktuálně 15 minut od chvíle kdy ČEPS řekne do doby, než se ten výkon ukáže na měření.
Uhelné elektrárny navíc fungují velice rychle skrze něco, čemu se říká “buzení” - zde už odkážu na Google či ChatGPT pro větší detail, ale v rychlosti jde o to, že cca ± 10% výkonu dokáže uhelná elektrárna změnit velice rychle . . .
No už to, že se tu nezavazuješ k žádným dlouhým zavazkům je znamení, že tady je to ze strany DG více o nadšení než o tlaku na rychlé zisky.
Důvod je dostat se skrze to k zajímavému agregovanému výkonu, kde jsme schopni si to kompenzovat zpět - proto to zaměření na naší straně primárně na flexibilitu teď.
Jinak s tím úslovím souhlasím - to proč jsem mluvil o řvounech je hlavně proto, že jejich hlas má na sociálních sítích extrémně nevyvážené zastoupení oproti lidem, co jsou spokojení či možná nejsou, ale jsou schopni dávat feedback konstruktivně a hlavně slušně. Bohužel tak křiklouni na sebe táhnout mnohem více naší pozornosti v rámci marketingu a PR, a tedy i nákladů, abychom to dokázali hlídat, odpovídat všude, kde “řvou” aby “náhodný kolemdoucí” měl možnost vidět i vyjádření druhé strany v rámci souvislostí atd, které se snažíme všude poskytovat. Je to ale boj s větrnými mlýny. Samotného mě pak neskutečně štve, kolika energie to u nás všem bere, kterou mohli věnovat třeba právě vymyšlení nových funkcí jako balancování baterií. Každopádně určitě nás to nezastaví
Je potřeba hledat neustálý balanc - není to problém, který vyřešíte a už se neukáže, naopak je to nekonečný problém a je potřeba na to nerezignovat a snažit se reagovat a ukazovat transparentně jak se věcí mají - v souvislostech, ale současně se tím nenechat unést a nevěnovat tomu přehnaně energie - jenže to se snadno řekne, ale velice špatně dodržuje
Já jejich motivaci nezpytuju. Je to firma a ne parta zahrádkářů nebo baráčníků, takže zisk by byl úplně legit cíl. Jako spotřebitel doufám, že mají takový byznys plán, který zajistí růst, vyšší efektivitu a i ty inovace. Už jsem viděl až moc nadějných produktů, které upadly do průměru nebo úplně zdechly…