Mam tedka Proteusi portal jako go-to place ohledne informaci, co se deje s FVE.
Tak si rikam, ze by se hodila indikace (kW) a report (kWh, den/mesic/rok) ztracene/nevyuzite vyroby. Jde mi o energii, ktera se z ruznych duvodu nevyrobila. (=napr. Slunce naplno, ale mam plne uloziste a dosahuju maximalni objem pretoku nebo tyto jsou komplet zakazane, …)
Tedka se to zjevne deje, ale
A) nikde neni indikovano, ze/kdy se tak deje (To tusim z prubehu krivky a znalosti nejakych parametru)
B) o tvaru te krivky a vyslednem objemu v kWh muzu leda tak fantazirovat.
Diky
Mohu mít na dotaz dotaz - k čemu to?
Jistě lze tyto fiktivní “ztráty” nějak odtušit, ale co s takovou informací budete dělat? Pokud není ekonomicky nebo fyzikálně možné energii vyrábět, tak k čemu informace “kolik by jí bylo” je?
Napadá mě tak, že kolik “by” šlo nabít do EV nebo jiného úložiště, pro nějakou budoucí ekonomickou rozvahu. Nebo co ještě? Ale to asi dokážete i sám, s chvilkou hraní si v excelu s daty z pvgis, atp.
V podobné “kdyby” linii totiž uvažuji o stavbě takové hračky - paralelně do sítě zapojit další měnič, ale už jen s větší baterkou vlastní konstrukce, bez panelů. Přes den tyto nevyužité přebytky zde akumulovat tak, aby šly odpoledne/večer přelít do EV (denní spotřeba). Ve slabším solárním období zase nabíjet v době NT a krmit dům v čase VT (ale na to stačí i stávající 20kWh solax nativní úložiště).
Ekonomicky to sice příliš nedává smysl, ale kdo si hraje, nezlobí.
/PL
Jestli je cílem Protea minimalizace nákladů na spotřebu a maximalnzace zisku za prodej, tak vyjevení ztracené výroby do tohohle konceptu zapadá velmi slušně.
A ano jde o potenciál výroby pro další mo6nou spotřebu i akumulaci všeho druhu, vč. EVs.
DG na -rozdíl ode mne- má vyčtená moje i externí data a už s nimi pracuje.
Ve srovnání s tím je sólo cvičení s excelem a hádání hodnot čirou obskurností.
Já si tak úplně nechci hrát. Libí se mi Proteus a libí se mi, co dělá. Chci, aby byl ještě lepší a dělal toho víc. Pro mě i pro všechny.