Chtěl bych se zeptat jak se vlastně pracuje se spotovou cenou vs. vyúčtování. Nikde jsem tady nenašel otevřené téma, tak otevírám nové. Chtěl bych pochopit jestli se cena za odebranou energii počítá opravdu po hodinách a násobí se to danou cenu spotu za konkrétní hodinu. Nebo se dělá nějaký průměr za den tím se pak násobí počet odebraných jednotek za den. Podle toho přehledu na webu to vypadá jako by se nějak průměrovala spotová cena za den, ale možná to chápu blbě, je to jen z důvodu jednodužšího přehledu s tím, že detailní výpis po hodinách by byl moc složitý.
BTW: jak často se vlastně dělá vyúčtování ? Díky Honza
Každý měsíc přijde vyúčtování do mailu a je tam i odkaz na Excel soubor, kde je vidět rozpad na jednotlivé hodiny v měsíci.
Jinak ale i v portále je možno toto vidět, když si zobrazíte data po hodinách:
Samozřejmě to účtujeme podle reality - žádné průměry nebo ořezávání nulou (že to nemůže jít do mínusu) jako se to děje ve velkém u konkurence, ale na to si lidi musí přijít sami
V tom pohledu po hodinách není zobrazena cena distribuce a dalších poplatků, protože tyto poplatky nejsou ze strany distribuce počítány po hodinách, ale po dnech, takže nemáme reálně co zobrazit, když nám dorazí jen jedna hodnota za den - proto jsou tyto údaje vidět až když přepnete na DNY místo HODINY
Super díky, pokud to tak vyznělo tak to se omlouvám. Určitě jsem to nemyslel tak, že by z vaší strany byl nějaký záměr “ojebat” zákazníka. Ptal jsem to čistě ze zájmu jak se to vlastně počítá. Vůbec bych se totiž nedivil, že byste museli dodržovat nějaké nesmyslné metodiky výpočtu určené regulátorem. Ať daří a pěkný den.
PRE pro D45d mění distribuční sazbu ve 40minutových blocích, které začínají v minutě :00, :20 a :40, aby byl dodržen poměr 20 + 4 hodiny. Chápu tedy, že je těžké udržet návaznost distribuční sazby na spotové ceně.
já to tak ani nebral, spíše jsem popsal co vím, že se děje jinde a lidi to zjistili až zpětně, že to tak je - bohužel si pak myslí, že to tak dělají všichni
jinak nesmyslných regulací ohledně fakturace je tam spousty - to jak se nedá vyznat v naší faktuře krom první a asi poslední stránky - které jsme si mohli udělat podle svého, ale zbytek je prostě daný, je přesně důsledek toho . . .
Chápu Ještě jedna věc mě zajímá. Mám nastavené zálohy inkasem. Jak často vlastně vystavujete faktury a děláte vyúčtování ? Pokud by to bylo 1x za rok tak bych měl asi velký přeplatky. U předchozího dodavatele jsem faktury neplatil a každý měsíc vystavovali fakturu, na kterou si poslali inkaso z účtu. Díky.
Musíme ze zákona jednou měsíčně u průběhového měření.
Ty zálohy jsou bohužel nutnost - musíme distribucím, ale i za elektřinu, platit měsíc předem - bohužel nejde z pohledu Cashflow ustát to, že za elektřinu v únoru my jako DG zaplatíme v lednu, ale zákazníci nám zaplatí až v průběhu března - to jsou reálně dva měsíce čistě z našeho cashflow co platíme za naše zákazníky, než nám to reálně zaplatí (jde o vyšší desítky miliónu korun). Bohužel tak jsou platby měsíčně dvě - jedna jako záloha, jedna jako vyúčtování za minulý měsíc. Proto všem doporučujeme inkaso, ať to nemusí řešit.
Pak ještě “podpultově” nabízíme možnost kauce - tedy složit k nám na účet částku, která se rovná nejvyšší měsíční částce v roce za elektřinu a následně není potřeba řešit zálohy, protože to pokryjeme z toho - tedy pak už chodí jen vyúčtování každý měsíc
@David prosím k tomu zobrazení vyúčtování v portálu. Jsem v PRE distribuci a nevidím v tomto měsíci žádná data (jen odhady). Naopak u otce, který je v ČEZ, tak vidí data už 2 dny zpět. Je to omezení na straně PRE? díky za info.
je to tak, bohužel distributoři mají na dodání dat 30 dní dle zákona - to že to posílají dříve je jen jejich dobrá vůle - když to tedy někde chybí, neeexistuje žádný “nástroj” jak je donutit to posílat - vždy se odkážou na to, že na to mají ze zákona 30 dní.
Někdy je to samozřejmě chyba u nás, hlavně když něco změní a je potřeba udělat nějakou úpravu na naší straně - pokud ty data ale má za více jak 30 dní zpět, tak pak je nejspíše vše ok
resp. není to 30 dní, je to myslím 7 pracovních dní v následujícím měsíci, kdy musí dorazit data za ten měsíc předchozí