Chtěl bych se zeptat na to, jak se počítá energie flexibility. Občas se na to podívám a nevypadá, že to úplně sedí.
Exemplární příklad dnes 13:04 nákup na pozadí normálního provozu.
Flexibilita mi ukazuje 1kWh a metr v Solaxu 1.35kWh.
0,35 kWh slo do spotreby. Flexibilita je jen na baterii.
To je sice hezké, ale síti jsem pomohl 1,35kWh, ne 1kWh.
A platil jsem to, co by jinak bylo pokryto z panelů.
Tohle bylo v době, kdy elektřina stála 1,22Kč.
Kdyby za stejných okolností stála elektřina 4Kč a započítal bych amortizaci, začnu být ztrátový.
Pokud by elektřina stála 8Kč, jsem ztrátový i kdybych nebral v potaz amortizaci.
Problém je způsoben tím, že jsem kompenzován za méně elektřiny, než jsem reálně nakoupil.
Klidně mne opravte, jestli to počítám špatně.
Stejně jako mně se nelíbí tohle, opačným směrem bude tratná zase nejspíš Delta a těm se to nejspíš také nebude líbit. Chtělo by to narovnat.
Jak píše @Daniel - flexibilita se děje na baterii a počítáme jen energii, co šla do ní.
Pokud bychom měli počítat i ostatní spotřeby mimo baterii, budeme vás pokutovat za to, že si při UP aktivaci pustíte rychlovarku a nebo při DOWN, že jste přestal nabíjet auto.
Proto to počítáme jen na baterii.
Těch 0.35kWh jste si spotřeboval pro sebe, tzn. spotřeba, kterou jste měl, ale nemusel, pokud za ní nechcete platit, je potřeba nepouštět tu spotřebu (tzn. identické k tomu jako kdyby žádná aktivace nebyla - ty soláry vyráběly pořád stejně, pokud tam byla spotřeba 0.35kWh ze sítě navíc, je to proto, že už na to nestačila výroba těch solárů)
Prosim o vysvetleni, jak je to s tim pokutovanim napriklad pouze v situaci DOWN, jestli se toto tak jmenuje. Jestli to chapu, ted jste mne realne pokutovali za to, ze mi sepl ohrev teple vody. Coz nemuzu moc ovlivnit, ale to neni to nejpodstatnejsi.
Jestli flexibilitu chapu dobre tak to funguje takhle:
- Kdyz potrebujete, sepnete mi baterku naplno do posledni minuty kazde ctvrthodiny
- Ve vyjimecnych pripadech sepnete na nizsi vykon.
- Obcas jsem si vsiml, ze je treba naplanovana flexi do 14.minuty, ale vypnete to drive. Asi protoze se potreba zmeni nebo naplni drive nez jste cekali.
Muzete tohle potvrdit nebo mne opravit?
PS: Tu spotrebu bych normalne pokryl zadarmo, to nebylo, ze by na to FVE nestacila.
PS2: Videl jsem na to ted dotaz na Facebooku, takze asi nebude ojedinely zanedbatelny problem.
nikoho za nic nepokutujeme - protože měříme jen to co šlo do/z baterie.
Pokutování by přišlo na řadu, kdybychom to měřili na celé domácnosti (tzv “na grid”) - což přesně z toho důvodu neděláme.
- ano, odchylka se účtuje dodavatelům po čtvrhodinách
- to se neděje - vždy jedeme na maximální možný (pro obchodní flexibilitu - pro technickou pro ČEPS se to dít může, ale pak je to označené jako “možnost dodávky nebo odběru”
- ano, někdy se děje, že zrušíme aktivní command pokud dojde ke změně predikce ceny odchylky ke konci čtvrhodiny
To pokrytí zadarmo:
Pokud máte výrobu 5kW a spotřebu 5kW (baterie nedělá nic) a my aktivujeme DOWN - tedy nabíjení, a nově to bude 5kW výroba, 5kW spotřeba domácnosti a např. 7kW nabíjení baterie, tak tam přibude nabíjení ze sítě 7kW. Tzn. ta výroba pořád pokrývá spotřebu (fyzicky to teče jinak, ale to teď nehraje roli). Pokud během aktivace zvýšíte spotřebu, tak se pokryje z FVE, pokud na to stačí, pokud ne, tak půjde ze sítě - což by ale šlo i bez aktivace (resp. šlo by to z baterie)
PS2 - vím o tom, ale je to nepochopení toho jak to funguje - ten způsob není něco, co bychom my vymysleli jako první, je to způsob jak to počítá ČEPS ale i ostatní agregátoři co fungují v EU. Je to prostě relativně netriviální výpočet/úvaha kde je potřeba si uvědomit ty toky (ideálně nakreslit) a pak to člověku dojde - my jak to počítáme denně, tak už nám to přijde automatický
Pokud během aktivace zvýšíte spotřebu, tak se pokryje z FVE, pokud na to stačí, pokud ne, tak půjde ze sítě - což by ale šlo i bez aktivace (resp. šlo by to z baterie)
Pokud za normálního provozu překročí spotřeba výrobu, tak se to vezme z baterie. Pokud to bude při nabíjení baterie, tak to střídač vezme ze sítě. Takže normálně bych za tu elektřinu neplatil (neřeším amortizaci apod.), kdežto při flexibilitě DOWN platím aktuální cenu. Což je svým způsobem pokuta za to, že odebírám ze sítě víc v době, když to po mě chcete
.
Je to tak - ale ona ta amortizace není úplně zanedbatelná - často je down v časy kdy je cena na trhu nula nebo dokonce zápor a včetně všech poplatků to bude tančit někde kolem 1.5 Kč/kWh což je cca tak průměr toho co mají zákazníci uvedeno jako amortizaci - takže z pohledu peněz pak brát ze sítě nebo z baterie je to samé.
@Prokop - dáš k tomu prosím více info k tomuhle konkrétnímu use-casu ?
Ne všichni mají D57d, kde je cena za distribuci srovnatelná s amortizací. S D25d ve VT (což je většina flexibility) zaplatím 2,7 Kč/kWh s DPH jenom za distribuci. Takže z pohledu peněz to těžko někdy bude srovnatelné s amortizací baterie.
Aby to nebyla jenom teorie, tak tohle je konkrétní příklad z neděle:
Podle PND jsem v tu čtvrthodinu odebral 1,54 kWh, takže to zhruba odpovídá objemu flexibility. Jenom to berte jako ukázku toho, že ta cena fakt nebude srovnatelná s amortizací baterie, aby to šlo zanedbat.
Ale když už se v tom hrabu, tak vidím, že odběr ze sítě se reálně vypnul až o minutu později, takže jsem něco málo (0,1 kWh) prodělal ještě na tom. To samé se stalo i u aktivace v 7:49, ale v 8:41 to bylo jenom o pár sekund. Netuším jestli je to zpoždění řízení přes VRM, nebo měniči trvá tak dlouho zareagovat (pokud bych věděl čím to řídíte, tak se můžu podívat, nejspíš data v Home Assistantovi mám).
Tohle všechno dělá celkový vliv flexibility na cenu za elektřinu těžko pochopitelnou, protože je spousta věcí, které člověk bez hlubšího zkoumání vůbec nezjistí (a když je zjistí, tak by bylo dost pracné dopočítavat jejich vliv).
Hmmm, je pravda ze to ořezáváme časem začátku a konce aktivace - na začátku to nevadi, na konci ten sjezd poznat bude (viz co píšete) - delame to skrze grid setpoint a reálně stridaci trvá desítky vteřin než přejede z vysoke hodnoty na nulu.
Ono řešit všechny tyhle detaily je na nasi strane ohromně časově náročné a přínos pro zákazníka je par korun - cílem má být ze ty odměny za flexibilitu jsou takové, že je tohle “vlastně jedno”. Bohužel aktuální ceny odchylek jsou prostě nízké (a ceny aktivaci SVR též) že se skoro nic neděje a proto se snažíme jít s cenou kterou akceptujeme pro aktivaci co nejníže (reálně aktuálně platíme 1kc za každou kWh zákazníkům ze svého jen proto aby tech aktivaci bylo více - tzn dotujeme to)
Mame velké naděje v rezervační poplatky za podpůrné služby co jsme schopni dostávat ted od září (ještě dokončujeme implementaci) aby se ty příjmy pro zákazníka výrazně zvedly.
Pro dorovnání - v Estonsku jsou teď šílené ceny a aktivační poplatky za 1MW jsou častokrát i 300x vetsi než u nás - je to proto ze se odpojili od ruské přenosové sítě a maji velké výkyvy.
Stejně tak dáváme všechny výhody za optimalizaci spotu zákazníkovi - mít možnost to samé dělat oproti fixní ceně tak si tu optimalizaci v rámci toho dělíme i pro sebe a zákazníkovi platíme skrze flexibilitu - jemu to pak prijde jako velká odměna ac celková platba za elektrinu za mesic je vetsi prave skrze tu fixni cenu nez u nas - viz diskuze na FB
Jasně, kdybych nehledal data k téhle diskuzi, tak si toho pozdějšího vypnutí nevšimnu. A v mém případě to asi je ve výsledku “vlastně jedno”, jenom jsem chtěl ukázat, že to může být problém.
Obecně mi přijde, že jste v těhle odhadech dlouhodobě hrozně optimističtí (viz třeba Rentabilita SPOTu - #11 od David) a my pak máme přehnaná očekávání.
Optimalizace spotu je určitě důležitá, ale tu si na rozdíl od flexibility umím udělat lokálně
. Někdy lépe než Proteus (třeba protože vím co je spotřeba bojlerů nebo bazénu která nastane jenom když jsou přebytky), někdy hůře (obecně optimalizace prodeje, protože přebytků do sítě mám poměrně málo, tak mi nestálo za to se tím moc zabývat). Takže hlavní důvod proč používám Protea je flexibilita.
K tomu optimismu - vycházíme z historických dat cen odchylek a podpůrných služeb. Tzn neříkáme něco co bychom si kompletně vymysleli, říkáme to na základě modelu co mají jako vstupy historická data.
Bohužel letošní rok je úplně mimo historii - tzn predikce budoucnosti na základě historických dat nefunguje.
Výsledek je tedy pořád stejný jak píšete, ale jen jsem chtěl vysvětlit jak to vzniklo.
Co se tyka interpretace cen flexibility, ja si to pro sebe vnimam tak, ze ty 2Kc, jsou kompenzace za amortizaci a ztráty v systemu a potencialni rozdil mezi tim, za kolik bych mohl koupit v nejblizsich hodinach versus cena flexi bez delty je muj zisk…
Ale to je vedlejsi.
Podle mne sravedlive odmenovani by melo byt zavisle na rezimu protea v okamziku zapnuti DOWN.
Rekneme, ze za tech 10 minut mi namerite vyrobu 1kWh spotrebu 2kWh. Nakup ze site behem flexi 3kWh
- Pokud mam normalni rezim, bez flexi bych spotreboval 1kWh z baterky a 0kWh ze site. Aktivace flexi zpusobia 3kWh down.
- Pokud mam setreni energie v baterii, bez flexi bych spotreboval 0kWh z baterky a 1kWh ze site. Aktivace flexi by zpusobila 2kWh down.
Neni potreba resit, jestli jsem behem flexi neco zapnul, vypnul, jestli prisel nebo odesel mrak. Proste vedet celkovou vyrobu, celkovou spotrebu domacnosti, spotrebu na pate domu a rezim protea v okamziku spusteni.
Dal je asi vhodne si osetrit okrajove podminky typu, co kdyz je baterie plna atd. Nebudu se o tom rozepisovat. Ale nevidim moc duvod k nejakym pokutam.
Nechci se nejak hadat, nemyslim to zle, chci pomoct.
K těm pokutám - když v rámci té aktivace DOWN naopak něco vypnete - tzn. byla tam spotřeba 2kW ale zmizela - jak bychom to za vás měli počítat?
Treba kdybych najednou uplne vypnul spotrebu ve vyse uvedenem prikladu hned po aktivaci, byli byste ke mne schopni natlacit 1kWh. Vic by technicky baterka nestihla. Takze kompenzace by byla za 1kWh. To je proste realita, neni potreba zadna pokuta.
To plati v obou rezimech.
A když to bude EV s 11kW a tedy ta baterka to není schopná svým výkonem nahradit ?
Ještě doplním ze ty 2Kč nejsou kompenzace za amortizaci ale čistý profit.
Amortizace nehraje roli - je jedno jestli jde ta energie do vlastní spotřeby nebo do gridu.
Amortizace “navíc” se děje jen v případě ze nabíjíme baterku a ona by se bez toho nenabila - tzn. DOWN aktivace v zimě, ale jelikož i v zimě probíhá nabíjení v levnější hodiny v rámci automatického řízení, tak i v tu zimu se děje amortizace způsobená flexibilitou minimálně.
Reálně ja historických datech vidíme, že nepřidává prakticky žádnou amortizaci navíc
Zkusím to promyslet trochu podrobněji. Vymyslím si větší čísla, aby to bylo aspoň trochu názorné. Uvedu výkon i celkovou energii.
Předpokládám že jste schopni zjistit následující technické informace: max výkon baterie, max výkon střídače, stav baterie, …
Počítám aktivaci flexibility 10 minut.
Max výkon baterie 12kW…2kWh za dobu aktivace.
Max výkon střídače 15kW…2.5kWh za aktivaci
Příklad:
Spotřeba domácnosti 4kWh (což je v průměru 24kW)
Teď záleží kolik udělá slunce: nesvítí dodá se 2kWh z baterky, pokud svítí, dodá se víc. Ale ne víc, než dá střídač. Takže pokud panely dají víc než 0.5kWh, krátí se výkon baterie.
Řekněme, soláry dají 1kWh. Baterka může dát tedy 1.5kWh. Teď se ještě podíváme na stav baterie. Na začátku tam zbývalo využitelných 1kWh. Takže systém jako celek dodá 2kWh.
Kdyby neproběhla flexibilita:
Takže ze systému 2kWh, spotřeba 4kWh, potřeba nákup 2kWh v normálním režimu.
(Pokud by na začátku aktivace flexi bylo zapnuto šetření energie v baterii nákup potřeba 3kWh)
Teď vy zapnete DOWN. Co se reálně stane?
Do baterky přiteče 1kWh (protože i když má max 12kW, 1kWh tam pošle slunce). Spotřeba 4kWh, takže na patě naměříte 5kWh.
Vaše aktivace by měla být kompenzována jako rozdíl. Takže vy kompenzujete 3kWh (vycházíme-li z šetření energie v baterii, 2kWh) i když jste poslali 5kWh. A je jedno, jestli se EV zapnulo sekundu před nebo sekundu po aktivaci. V obou případech to bude spravedlivé pro obě strany.
Pokud si neděláte ambice měřit ty veličiny realtime, nenapadá mne momentálně nic lepšího.
E_bat = MIN( t * P_bat_max, t * P_inv_max - E_solar, E_bat_cap )
E_grid = MAX( E_d - E_bat - E_solar , 0 )
E_komp = E_flexi - E_grid
t ... délka aktivace
P_bat_max ... max výkon baterie
P_inv_max ... max výkon střídače
E_bat_cap ... aktuální využitelná kapacita baterie při aktivaci, tj. co lze použít k pokrytí spotřeby
E_bat ... využitelná energie baterie k pokrytí spotřeby, kdyby nebyla flexi
E_solar ... reálná celková produkce panelů během flexibility
E_d ... reálná celková spotřeba domácnosti během flexibility
E_grid ... předpokládaný import z gridu, kdyby nebyla flexi
E_flexi ... reálný import z gridu během flexibility
E_komp ... energie ke kompenzaci za flexibilitu
Pokud by na začátku bylo zapnuto šetření v baterii, E_bat=0
Pokud začnete vypínat panely, musíte nějak odhadnout E_solar
Při jiných režimech jsou zase trošku jiné vzorečky…
Snad tam nemám chybu ![]()