V tuto chvíli Proteus stále říká, že ceny pro zítřek jsou odahdované a když je porovnám s cenami OTE, tak skutečně nesedí (ne o mnoho, ale jsou jiné).
18:30 a ceny na příští den se v Proteovi stále nenačetly.
mrkneme na to - někde se něco změnilo, OTE to rádo dělá ![]()
tak by mělo být opraveno
Dovolím si to napsat sem, protože to s tím možná souvisí - ceny sice načtené jsou, ale výpočet nákupní ceny je nějaký divný - viz. screenshot.
Dále by mě zajímalo, proč je na 13 hodin naplánováno dobíjení baterie ze sítě za 4,35, když mám baterii na 74% a dle predikce výroby se v pohodě ze slunce dobije, tak proč dobíjet za drahou cenu ze sítě.
jj, taky to tak mám..
ty ceny už jsou opravené - byla to chyba jen v zobrazení - dostala se tam v rámci jednoho nových věcí, co jsme nasazovali na produkci.
Co se toho nabíjení týče - rozdíl mezi predikcí výroby a spotřeby vychází tak, že zůstane ještě 9% volno v baterce a s ohledem na tu večerní cenu to chtěl nabít, aby to pak mohl prodat (jinými slovy ta večerní cena je tak zajímavá, že jakékoliv místo v baterce chce na to použít).
Ty predikce pro vás vidite zde
Vše po 13:00 predikuje spotřebu téměř stejnou nebo větší než výrobu - jen v těch 13:00 je predikce výroby větší ale ne o tolik, aby to zaplnilo celou baterii - proto to “donabití” toho zbytku.
No baterie se v pohodě dobila, i když jsem to ručně přepnul na normální provoz. Když jsou zkreslené predikce, tak se podle toho dá těžko počítat správně, jak už jsem vysvětloval v jiném vlákně.
Dnes v noci opět podivné výpočty - baterie se dobila ze sítě, aby se mohla ráno vybíjet za sice vyšší cenu, ale cenově to moc nevychází - nakoupilo se za 47 Kč a prodalo za 40 (to byly ceny ráno, teď už je tam víc za dobíjení při flexibilitě). A navíc to mělo počítat amortizaci, takže vůbec. A to už jsem si myslel, že bych mohl fungovat bez ručního upravování plánu - bohužel ne.
samozřejmě to počítá včetně vámi zadané amortizace.
Budete muset poskytnout více dat, abychom našli, kde máte chybu v tom výpočtu - ty celkové ceny nestačí, je potřeba i objemy.
Nákupní cena ze sítě byla včetně všeho 3.916 Kč/kWh
Prodejní cena byla 6.726 Kč/kWh (včetně našeho poplatku)
Tzn rozdíl 2.809 a mínus vaše amortizace 1.5Kč je stále profit 1.3Kč za každou kWh.
Co ale vidím je, že ten prodej ráno nebyl úplně úspěšný, baterie velice často odmítala vybíjení, viz tento screen:
kde je vidět že hlavně ze začátku té sedmé hodiny to pořád lítalo k “nule”. Když se podívám proč, tak tam lítalo mnoho chyb:
konkrétně jde o:
L1 phase overload
L3 phase overload
Alarm Low Battery (a Alarm Low Battery Phase 1)
výsledkem bylo, že se nakonec neprodalo tolika, kolik se plánovalo (tedy kdyby ta čára výkonu baterie byla rovná čára)
Nevím, jestli na celkový výsledek mělo vliv kolísání výkonu, bral jsem to tak, že z 20% baterie se dobila do 65% a pak zase vybila na 20%, takže celková energie je stejná (mínus ztráty), ale finančně mi to nevychází.
Co se týká těch chybových hlášek, sám nevím, jak k nim mohlo dojít, baterie za celou dobu mezi 7 - 8 neklesla pod 50,6 V, což je hranice kdy se spouští voltage pre-alarm. A výkon vybíjení 7kW rozdělen na 3x Multiplus 3000 by taky neměl způsobovat overload.
nabila se mezi 3:00 a 4:00 z 20 na 34%
mezi 4:00 a 5:00 z 34% na 63%
mezi 5:00 a 6:00 z 63% na 65%
mezi 6:00 a 7:00 se použily 2% (z 65% na 63%) na spotřebu domácnosti
mezi 7:00 a 8:00 se vybila z 63% na 26%
mezi 8:00 a 9:00 se vybila z 26% na 20%
co vám dle mého chybí ve vašem výpočtu je to, že ne vše, co se nakoupilo, se prodalo a to proto, že se to použilo na samospotřebu, protože to bylo výhodnější, než to prodat (rozdíl ceny na spotu mezi 3 ráno vs 6 ráno - jelikož baterka byla před 3 ráno na mSoC, tak si ji nabil nejen pro ten prodej, ale i pro pokrytí spotřeby mezi 6 a 7 hodinou)
v té době vybíjení do sítě mezi 7 a 9 tam též byla nějaká malá vlastní spotřeba, na kterou se použila energie v baterii.
Tzn, počítat to jen jako nákup vs prodej nezahrnuje vše - když vezmu jen ten objem, co nakoupil za “záměrem” prodat, tak tam platí ten profit co jsem psal výše - on ale nakoupil více, aby pokryl i spotřebu v tyto drahé hodiny, protože v baterce před tím nic nebylo a panely ještě nic nevyráběly - tzn muselo by se to brát ze sítě za tu super vysokou cenu - proto nabil v noci, kdy to bylo výrazně méně aby tím pokryl tu spotřebu v tyto drahé hodiny z baterie.
Ta rovnice co to počítá je lineární programování - tam není žádný prostor pro chybu tohoto typu, co popisujete. Jediné kde vzniká chyba, je predikce spotřeby a výroby, která je nutná pro vstup do té rovnice, jinak to nejde spočítat. Tzn. výpočetně je to správně, je to relativně jednoduchá lineární rovnice. I přes ty chyby predikcí se ale netrefil jen o 6% - to je to množství baterie co se snažil pak prodat ještě mezi 8 a 9 - pořád jste ale skončil s výdělkem