Jaká je spotřeba dat Delta Link?
Vymizelo mi z internetového tarifu pár set megabyte, a to se mi zdá podezřelé.
Spotreba dat se muze pohybovat az kolem cca 100MB/den, takze opravdu je mozne, ze neco z vaseho datoveho tarifu sebral Proteus/Delta Link
Pěkný den,
Pro vzdálenou lokalitu, kde je datové připojení pouze pro účely FVE, je spotřeba dat Protea v řádu 3-4 GB měsíčně poměrně zásadní.
Nechceme Netflix, chceme IoT
Pokud dokážete ovlivnit vývoj, prosím, udělejte to, je to v zájmu všech.
Díky
R.
Já tedy nejsem z Deltagreen, ale nějak nechápu, jak si představujete snížení. Pokud počítám, tak 100MB/den = 4 MB/ hodina = 66Kb / minuta.
Takže buď se dostaneme do stavu, kdy algoritmus nebude mít zpět data protože vzorkování bude tak malé (velké intervaly), že se bude většinu času hádat nebo nebudou k dispozici hodnoty, které jsou potřeba a opět se bude hádat.
Ono asi optimalizovat jde vždy, ale předpokládám, že v určitých případech je to i kompromis data vs režie - jak spolehlivé bude spojení, tak rychlá bude reakce na řízení. Také z pohledu, že je to pro více střídačů nativně a deltalink navíc, tak by to mělo mít nějaké standardy, ne si psát jednoúčelovou kompresi, dělat u deltalinku skládání do bitové masky a podobně - podle mě přínos vs náklady v případě jednoho požadavku prostě nevyjdou. A většině lidí na statickém internetu je tento objem jedno. Takže neberte to špatně ale pokud se řeší, jestli změrovat vývoj do řešení velkých žroutů energie jako čerpadlo, eV a podobně vs spotřeba dat, tak jak píšete, že je to v zájmu všech, tak v tomto případě nejsem všichni
Dobrá připomínka, nicméně uvědomme si, že nejde o algoritmus pro samořídící vozidlo, kde jde o zlomky sekund. Elektřinu nejnověji řešíme ve čtvrthodinových intervalech. Takže pár kb dat ze střídače třeba jednou za minutu plus něco opačným směrem by mě nestálo >3000 Kč/rok za připojení, což vymazává očekávaný finanční přínos automatického řízení.
Zdravím,
rád bych se přidal také s dotazem na předpokládanou spotřebu dat - ovšem ve variantě s Victronem, bez DeltaLink.
Mám řízení Proteem v provozu třetí den - a zatím to nahrubo vypadá, že přenesená data mi na routeru stoupla o skoro 1GB za den. To mi přijde opravdu hodně (mám připojení s ročním limitem 50GB, ten by mi to sežralo asi za měsíc a půl)…
Než jsem zapnul Protea, měl jsem na Victron straně nastavené posílání dat do VRM portálu po 1min, a spotřeba dat byla minimální.
Pavel
Zdravím, ještě pár detailů…
Přenesená data z Victron Cerba jsou dle podrobného sledování na routeru kolem 15kB download a 650kB upload za minutu. Nastavení na Cerbu Log interval na 1min nebo 5min nemá vliv. Firmware Cerba byl 3.31, zkusil jsem cvičně i poslední 3.51 - také žádná změna.
Při vypnutí Řízení alogritmem na straně Protea je to také stále stejné. Ale po odebrání uživatele victron@deltagreen.cz z VRM portálu se přenos dat vrátil na normálních cca 6KB download, 8KB upload za minutu.
Prosím o kontrolu, tam musí být nějaká zrada - přenos kolem 1GB za den je zhruba desetkát víc, než by očekával.
Pavel
Dobré ráno,
udělal jsem ještě jedno pozorvání, a zjistil přitom jednu nehezkou věc, co se týče té komunikace Proteus-Victron.
Cvičně jsem na Victron Cerbu nastavil Log interval na 5min. Na VRM portálu mám Realtime updates vypnuto. V dashboardu vidím data dle očekávání nikoliv Realtime, ale vždy max. 5 min stará.
Vypadá to, že Proteus ignoruje ten parametr Log interval, a asi (hádám) při kouminkaci s VRM pro data si tam pro sebe zapíná Realtime. Tuto doměnku podporuje to, že na stránce Protea i s tím Log intervaem 5min vidím, že hodnoty se mění co pár vteřin.
A nyní ta nehezká věc: cvičně jsem na routeru omezil bandwith pro komunikaci Cerba na 64kb/s, abych ho trochu zkrotil. V tomto stavu VRM portál zobrazuje stále správné, max. 5 min staré, hodnoty. Ale Proteus ukazuje hodnoty, které se co pár vtěřin mění, ale jsou zjevně hodně zastaralé - odhadem snad půl hodiny. (Vidím to např. na nabití baterie, Proteus tvrdí 20% přitom baterie už je na 23%). Pokud by se na základě takto zpožděných dat snažil něco řídit, tak nic moc…
Je mi jasné, že umělé omezení rychlosti komunikace není ok, ale pozor: podobně by se to mohlo chovat i jen kdyby internetové spojení bylo něčím pořádně vytíženo, nebo mělo výpadky. (Můj odhad by byl, že Proteus se snaží získávat data v nějaké smyčce, a když je připojení pomalé, prostě se zdrží - místo aby to s nějakým přiměřeným timoeoutem vzdal, a získal raději znova aktuální místo zastaralých…)
Pavel
Zdravím,
ještě doplním pár naměřených čísel, jen pro srovnání. Je to na Victronu, traffic mezi Cerbem a světem, součet uploud a download (většinu dělá upload).
- Log interval 1min, na VRM Realtime vypnuto, žádné řízení: traffic cca 0.25 kbit/s (cca 2.7 MB/den)
- totéž a navíc zapnuto na VRM Realtime a otevřena stránka VRM Dashboard (kde hodnoty aktualizuje zdá se po 2s): traffic cca 35 kbit/s (cca 370MB/den)
- totéž a navíc povoleno řízení Victron Dynamic ESS: stále cca 35 kbit/s (370 MB/den)
- řízení Proteem (ostatní vypnuto): cca 89 kbit/s (960 MB/den)
Pavel