Řízení aut - hledáme testery s wallboxy Victron nebo Vestel

Zdravím všechny,

Dlouho slibované řízení elektroaut, na kterém od podzimu pracujeme, se konečně chýlí k první testovací verzi, kterou doufáme spustíme už koncem tohoto měsíce.

V první fázi chceme testovat s užší skupinou zákazníků, abychom nejprve odladili prvotní problémy, nějaké se jako vždy určitě vyskytnou :slight_smile:

Máme už skupinu testerů s wallboxy Solax, hledáme tedy ještě zákazníky s Victron a Vestel wallboxy, abychom pokryli první tři připravované značky.

Pokud byste se rádi zapojili, dejte nám prosím vědět přes tento formulář. Podle zájmu zapojíme buď rovnou všechny, nebo první skupinu a zbytek v další fázi.

Předem děkujeme :slight_smile:

1 Líbí se

Zrovna včera jsem se kolegovi nabízel na Victron. Tak jsem se zapsal :slight_smile:

1 Líbí se

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak daleko jste s integraci Wallboxu Loxone nebo obecně automobilů Tesla?

Dobrý den,

V první fázi budou značky tři (Vestel, Victron, Solax), pak budeme postupně přidávat další a integraci přímo na auta. Tesla bude z aut skoro určitě hned první, Loxone máme na seznamu zvažovaných wallboxů, bude ale záležet na poptávce. Plánujeme brzy poslat ještě větší průzkum ohledně všeho co mají naši zákazníci doma, kde se doufám dozvíme více a podle toho se budeme i rozhodovat. Momentálně tedy ani jedno ještě rozpracované není.

U te Tesly bude potreba platit jejich API, coz musime přenést na zákazníka - tzn je realne lepsi mit solax/victron/goodwe WB a ridit to skrze nej nez skrze Tesla API.

A to i proto ze tyhle WB umi automaticky nabijet ze slunce místo nabíjení baterie FVE - to skrze Tesla API je potreba aktivně řídit v nejake smyčce par vteřin na základě toho co čteme ze střídače - Tesla API je placené per use, takže tohle aktivní řízení se “prodraží”

TLDR, Tesla API není ideální reseni a proto jsme jej depriotizovali za wallboxy

1 Líbí se

Jak to vypadá s pripravou testovani, docela se na to tesim.

1 Líbí se

Blížíme se :slight_smile: ale samozřejmě jsme byli optimisti s koncem února bohužel. Doufám že příští týden začneme

2 Líbí se

dobry den @david @anna , jaky je rozsah rizeni nabijeni pro Victron?

mam pres MQTT a HA do Cerbo integrovanou nabijecku Feyree, ktera se tvari jako EVCS, z Victronu lze ovladat manualni zapnuti, vypnuti nabijeni a nastaveni nabijeciho proudu (6-16A). Rizeni probiha pomoci standardnich volani na DBUS. Victron vidi napeti, proud, vykon na jednotlivych fazich, dodanou energii. Samozrejme stav, zda je vozidlo pripojeno, zda nabiji/je nabito.

Zajimalo by mne, zda bude vase rizeni fungovat…

řídíme to přímo skrze MQTT, které komunikuje s tou EVCS - pokud se nepletu tak to jde skrze GX (Cerbo, Venus atd) - tedy pokud se v tomto tváří váš WB jako EVCS a reaguje na ty MQTT, pak to fungovat bude, jinak se obávám, že bohužel

v MQTT mam toto:

tak je otazka jestli toto dostacuje. Je to jak v R tak v W sekci - pro cteni i zapis.

tak pak vyzkoušíme :slight_smile:

1 Líbí se

Mohu se zeptat co přesně za SW na to používáte? Funguje vám “zápis”, tedy například zapnutí nabíjení z VRM až do nabíječky?

mam dum rizeny pres home assistant, nabijecku feyree integrovanou pres tuya-local.

Homeassistant je propojeny pres mqtt s victronem, do cerba se musi nainstalovat dbus-mqtt-devices modul odtud: freakent/dbus-mqtt-devices: A driver for Victron VenusOS GX devices to support use of dbus-mqtt/flashmq-mqtt

pak jsem nejaky navod na propojeni a automatizace sepsal s pomoci AI tady: martinskokan/feyree-victron

vysledkem je ze nabijecka komunikuje obousmerne, da se v manualnim modu ve vrm zapnout, vypnout, nastavit na ni nabijeci proud. Stejne tak, pokud ji manualne zapnu/vypnu v Tuya aplikaci nebo home asistantu ci ji upravim proud tam, spravne se to prepise do VRM.

mam tam udelany i Excess solar charging flow do nodered, ktery se aktivuje, pokud se nabijecka ve victronu prepne do Auto modu. To ale nemam vyzkouseno, dodelal jsem to v noci a dnes rano a zatim jsem nemel zapojene auto pres den. Ve vysledku stejne ale doufam, ze necham rizeni na Proteovi, az bude k dispozici.

Ve Victron Connect bohuzel videt neni, takze nefunguje Scheduled mod, ale manualni rizeni funguje, jako by to byla EVCS.

a posledni upresnujici info: Je to tahleta prenosna potvora: feyree Type2 Cable Portable EV Charger 11KW 16A 3P Car Charger Wi-Fi APP Control EVSE Charging Box CEE Plug for Electric Vehicle

kterou aktualne pouzivam misto pevneho wallboxu, ale pokud se na to rizeni osvedci, tak Feyree dela i verzi nastenneho wallboxu, ktera ma v podstate stejny firmware, takze pujdu do ni.

vyhoda je, ze ma integrovane mereni na vsech fazich a RCD B v sobe.

Díky moc! Prvně jsem použil jiný mqtt plugin, zjevně nemá dodělanou zpětnou komunikaci a ten co odkazujete vy mi připadal zase na první pohled složitý. Ale předělal jsem si to s inspirací z vašeho yaml. Mimo HA :slight_smile:

Teď uvidíme s čím přijde Proteus a s jakými endpointy bude potřebovat hýbat a co bude chtít vidět.

P.S. Ten docx je nějaká pomsta?

jo mimo HA to urcite jde taky, pokud to zarizeni podporuje mqtt. ja mam v HA vsechno, vcetne aktualniho rizeni nabijeni podle nejlevnejsiho spotu, takze to bylo nejjednodussi. Ten docx mi vygeneroval claude narychlo aby bylo neco, kdyz byl dotaz :wink:
uz jsem tam nahazel jednotlive yaml automatizace, jeste to ladim.

Nepodporuje, ale už jsem měl k němu rozjeté API bokem (do cloudu :person_facepalming: ), takže jsem to jen ohnul ještě jiným směrem. S automatickým řízením asi ještě vyčkám, co a kdy bude umět Proteus.

@David kdy to vypukne?

HA moc nevěřím, samý hadi a ty já moc nerad. Bohužel už si doma bez hadů vůbec nic nerozsvítím :smiley:

Jinak je to první generace https://www.ecovolter.com/, leč výrobce se k tomu postavil tak, že staré verze již prakticky nepodporuje a upgrade SW na nějakou verzi třeba s OCPP není možný. Komunikace výhradně přes cloud a tam taky čekám, kdy to zaříznou. Podle eshopu nabízí upgrade, ale v cenové hladině, kdy to nedáva smysl o tom přemýšlet (nebo to blbě chápu).

Sla uz nejaka komunikace? Pred 15 dny tu vidim post, ze “pristi tyden se snad zacne testovat”, ale me nic neprislo, tak jen jestli jsem udelal dobre registraci.

Pry se to protahlo, musime byt trpelivy :slight_smile:

Dobrý den, bohužel je to tak, ještě pořád ladíme a už se bojím slibovat konkrétní data :sweat_smile: Každopádně s testem stále počítáme, pokud jste se k testování přihlásili, pak na vás určitě nezapomeneme. Já pevně doufám, že příští týden už konečně opravdu :crossed_fingers:

2 Líbí se

abych trochu nastavil správné očekávání - to první co pustíme je Wallboxy na flexiblitu - tzn. bude to jen spuštění nebo zastavení na základě příkazu flexiblity. Smart charging podle ceny na spotu nebude součástí toho prvního spuštění, to půjde až potom

1 Líbí se