Problém ale bude získat to reálné číslo, protože to co mě zajímá je kolik elektřiny jsem potřeboval ze sítě a ne kolik se nakonec odebralo. Takže cena za kWh moc nedává smysl, protože se díky flexibilitě těch kWh protočí mnohem víc, což sníží výslenou cenu za kWh, ale ne nutně i celkovou cenu. Navíc vždy budou nastávat situace, kdy se to nechová úplně jak by mělo.
Třeba včerejšek byl dost zajímavý:
- Spousta aktivací flexibility oběma směry, takže na ní mám 113 Kč.
- Odběr ze sítě 19 kWh za 150 Kč. Částečně asi nepokrytý flexibilitou jak popsáno Flexibilita vypne panely, baterie je plná a nabíjení auta jde ze sítě.
- Dodávka do sítě 27 kWh za 90 Kč. Částečně omezeno protože se kvůli flexibilitě vypla výroba. Což finančně smysl nedávalo vůbec, protože jsem nakupoval ze sítě započítání flexibility za 0,19 Kč/kWh a ze slunce jsem to mohl mít zadarmo.
- Celkem tedy 150 - 90 - 113 = -53 Kč
- Reálně spotřeba domácnosti 41 kWh, výroba 55 kWh + 5 kWh (odhad kolik se nevyrobilo), takže přebývalo 19 kWh.
- Pokud bych se dostal s průměrou výkupní cenou nad 3 Kč (věřím že jen surfováním bych byl nad 4 Kč protože nebyl důvod prodávat v době nížších cen), tak bych na tom byl lépe než s flexibilitou.
Je mi jasné, že je to stále ve vývoji a spousta problémů se časem odladí, ale ohánět se cenou za kWh není úplně fér.