Proteus plánování a nabíjení BEV + preference nabíjení ze sítě vs baterie

Dobrý den,
Nemám velkou FVE a tak většinou nabíjím auto ze sítě v levné hodiny (v létě něco přicmrndne sluníčko). Mám Victron EVCS wallbox a mám k tomu dva dotazy:

Byla by možnost vyjmout nabíjení BEV z predikce spotřeby? Docela to kazí predikce.
Byla by možnost (zejména pro provoz v létě, kdy bude Proteus v režimu “Normální provoz”, aby Proteus poznal, že se nabíjí auto a přepnul do režimu “Šetření baterie” aniž bych musel ručně měnit plán nebo dát manuální řízení? Tady mě napadlo, že by se to mohlo vyčíst z aktuální spotřeby: V proteu nastavím, že mám Wallbox 11kW a když by tam běžela spotřeba plus minus 11 kW tak by usoudil, že je připojené auto a přepne na “Šetření baterie”. Nějaké takové BEV nastavení by bylo fajn. Pokud by to nebylo vyčítáno přímo z wallboxu.

Děkuji za info a vaší snahu.

3 Likes

Podobnou funkcionalitu bych také uvítal. Zatím mám wallboxy mimo měření, aby nabíjení auta neodebíralo elektřinu z baterie, ale teď když svítí slunce s jsou zakázané přetoky, tak mi to zase dělá bordel, že musím nastavovat výkon WB těsně nad přetoky, aby nějaká fáze “nepřetékala”. Ale pak Proteus vidí jen přetoky do sítě a zbytečně nabíhá SVR, či flexibilita. Vážně opravdu už je potřeba nám uživatelům dodat možnost do Protea informaci, kdy budeme nabíjet EV.
Chci změnit umístění měření, aby WB vypadali jako spotřeba, protože současný stav mě irituje a Vám to také dělá bordel. Jenomže nechci, aby Proteus samovolně plánoval, kdy budu nabíjet, ale přitom nebudu nabíjet, či obráceně.