Dobry den, divam se ted na baterii a z nejakeho duvodu doslo k vybiti na 11% na kolem devate hodiny ikdyz mam nastaveno minimum 20% a jeste i rezervu 5% a porad jede slunicko jen do gridu a domu, ale ne do baterie. Je to takto ok?
Nahoře je vidět výkon na baterce (nula) a dole pokles SoC - tedy dělo se to, aniž by jakákoliv energie šla z baterie nebo do baterie.
Toto se u Solaxů standardně děje, když je rozbalancovaná baterie. Když se podívám na rozdíl napětí článků u vás, je tam často toto
To je hodně velký rozdíl a bohužel takto velký rozdil je většinou u již poničených článků - doporučuji kontaktovat instalačku, ať se na to podívá, pokud máte baterii stále v záruce.
Tak nevím, Mám ty křivky stejné nebo velmi podobné a rád bych to rozlousknul. Zda je krátkodobý výkyv napětí normální jev nebo jsou špatné články v baterii T58 u Solaxu s LiFePO4 články.
Bylo mi řečeno, že krátkodobé rozbalancování článků při dosažení 100 % SOC (0,15 V až 0,25 V (při silném nabíjecím proudu to může být i více)) je naprosto normální jev. Je to prý dané extrémně strmou nabíjecí křivkou LiFePO4 článků na samém konci nabíjení. V tu chvíli zasahuje BMS a začne články balancovat – což se u mých baterií potvrdilo, protože se rozdíl během chvíle srovná na 0,01 V.
Já to chápu tak, že problém by byl pouze tehdy, pokud by tento stav vykazoval trvalou nerovnováhu, nebo se objevoval už při nižších úrovních nabití. Nebo jsou baterie špatné i v situaci, kdy je nerovnováha větší i při strmé nabíjecí křivce? Rád bych v tom měl pro jednou jasno.
Mám victron a tudíž to může samozřejmě být trochu jiné - baterie Pylontech (ano, není to nic kvalitního :)) a tenhle rozdíl na článkách u mě už byl vidět i ve fyzickém nafouknutí samotných modulů (vyvalené kovové stěny baterie). BMS pak věčně zasahovala a zastavovala nabíjení, aby to srovnala, prakticky se nedalo dosáhnout 100% nabití baterie (zastavení někde kolem 95-7% a pak po hodinách okamžitý skok na 100% a nebo nedosažení 100% vůbec).
Čistě z mého pozorování těch “tun“ dat, co máme ze všech FVE jsem si všiml, že Victrony skokově mění SoC baterie kolem plného nabití - tzn. ta kalibrace aktuálního SoC probíhá při plném nabití. Solaxy a GoodWe naopak mají tyto velké skoky SoC kolem mSoC, tedy provádí tu kalibraci SoC naopak vybité - proto je ten známý jev Solaxu a GoodWe, že věčně padá SoC pod mSoC - protože v rámci kalibrace přijde na to, že to aktuální SoC je nižší, než “si myslel“. Ono výpočet SoC, tak jak ho každý výrobce dělá, je kapitola sama o sobě - reálně SoC vlastně nikdy není přesné a je to jen aproximace
Obecně je vhodné jednou za čas baterky vybít úplně do nuly, právě proto, aby se nakalibrovala BMS.
Jenom doplním, že to není až tak věc Victronu, ale tomu co hlásí BMS (často jiný výrobce). U Victronu jako takového to sice může také dělat SmartShunt/Lynx (jako v mém případě), ale neřekl bych, že je to součást běžných instalací.
Jinak rozbalancování baterie při plném nabití je skutečně úplně normální vlastnost a je vhodné tu baterii jednou za čas při vhodné přiležitosti nechat srovnat. Při slušně navrženém systému to trvá maximálně pár hodin (pylontech tohle rychle neumí, nemá vůbec vhodný balancer).
Kam se vlastně poděl ten požadavek na občasného držení trvalých 100%?
co si pod tim mam predstavit? diky
Nechat nabité na 100%, dokud se články nesrovnají. Nevím jak Proteus řídí solaxy, ale u victronu se musí vypnout automatický režim a zapnout v Proteovi ruční, jinak nemusíte bých na opravdových 100%.
Je však možné, že je to až příliš rozjeté a BMS to raději odpojí (3.65V je obvyklé absolutní maximum a některým BMS dost dlouho trvá, než se odtripují). V tom případě by bylo nutné to nějak alternativně řídit - třeba jít postupně po jednotlivých procentech a zastavit se když se to začne trochu rozjíždět a čekat - to se může zdát spíš jako černá magie.
Takže nastavit 100% a koukat do Protea jestli ten rozdíl klesá, pokud ano, stačí počkat až bude nulový.
Bohužel solax a jejich baterie znám jen z obrázkové literatury.
Nicméně ten průběh co začal po 16h vypadá na dobré cestě. To co se děje pak už tak dobře nevypadá. Chtělo by to ještě pohled na celkové napětí a proud baterie. Dá se k tomu nějak dostat lépe? Předpokládám, že nějak uživatelsky změnit maximální napětí systému nepůjde? Bylo by dobré ji tímpádem nechat srovnat servisně, pokud to nezvládne sama o sobě. Tím spíš, pokud je ještě v záruce.
odloženo na podzim, slunečné dni to řeší za nás, tzn. je to důležité pro zimní období - máme toho hrozně moc, tak musíme prioritizovat každý “prd“ ![]()