Zdravím komunitu a zajímalo by mě, jak jste spokojeni s přesností predikce, hlavně spotřeby.
Já poslední týdny, kdy už je výroba vzhledem ke spotřebě dost významná, jsem s predikcí dost nespokojen. Nehodnotím ani tak predikci přes den, kdy je tam dost náhodných vlivů, ale noční predikci, kdy je to prakticky o spotřebě TČ, která závisí na vnější teplotě. Vypadá to, jako kdyby Proteus neuměl korigovat predikci podle skutečnosti. Jestliže se jednu hodinu sekne o 5% SOC, další taky a další podobně, tak stejně pořád predikuje významně nižší spotřebu. Důsledek je, že na ranní špičku už nemá energii v baterce a nakupuje draze z gridu. Obvykle mu chybí 3 hodiny.
Teď mě zase naštval, že prodal 50% baterie za 5,80 a ráno to budu kupovat za 6,40. Taky jsem ho už několikrát musel zarazit, aby v tyto slunečné dny nenabíjel baterii z gridu a pak 2 hodiny omezuje výrobu. Nebo ráno nabíjel baterii, když to mohl prodávat do sítě.
Prostě Proteus vyžaduje trvalé hlídání, abych alespoň částečně napravil jeho chyby. Ale když spím, tak s tím už bohužel nic nenadělám…
Pokud se nevylepší predikce v noci a nedokáže se poučit z nejbližší skutečnosti, tak by pomohla možnost editovat delší časový úsek plánu řízení. Když vím, že v noci spotřebuji na topení třeba 10% SOC, tak si to mohu na večer podle toho upravit.
Nebo mohu zatrhnout zbytečné nabíjení a nesmyslný prodej do sítě a nemusím si dávat budíka, abych ho hlídal
Petr
Souhlasím s vámi, že predikce spotřeby není dobrá a Proteus ji neustále podhodnocuje. Moje noční spotřeba, která je v řádu stovek Wh, je u mě v podstatě úplně stabilní, protože TČ nemám a nic se nyní v pracovní dny v noci nespouští. Přesto Proteus tuto spotřebu neumí odhadnout a v tyto slunečné dny se snaží večer z baterie prodat vždy víc, než by měl (podle mých výpočty by neměl jít pod 50 %, přesto chce vybíjet třeba na 40 %). Večer musím tedy vybíjení korigovat a stopnout dřív. Když je vyšší cena, tak si Proteus trvá na svém a další hodinu to zase zapne. Dneska mě zase naštval, protože jsem mu vybíjení vypnul v 19h a pak jsem šel plavat a o on mi to blbec zase po 20h začal vybíjet. Podle jeho výpočtu tak vždy dojde k tomu, že mi FVE spadne do Low SOC buď v noci nebo ráno při spuštění pitomé varné konvice apod., což vede k tomu, že pak kvůli pár stovkám Wh nakupuje z gridu v tu nejdraží hodinu ráno. Nebo ráno začne těch pár procent nad min. SOC hned prodávat, i když ještě pořádně nesvítí slunce a sám pak stáhne baterii do Low SOC. Už jsem toto chování kritizoval na podzim, ale nic se nezměnilo a z mého pohledu v tyto slunné dny není algoritmus moc použitelný (v zimní dny bez slunce byl algoritmus mnohem lepší a užitečnější). Dnes večer jsem právě Protea zase vypnul, když jsou slunné dny (řízení pro tento režim mám vychytané v HA), protože mě to už nebaví ho pořád kontrolovat.
Taky to tak vidím, čekám na poslední kapku a vypínám ho a budu řešit HA
Dneska ráno měl v plánu prodávat místo nabíjení až do 10hodin, dokud za to něco je, což je OK, ale nyní už zase má nastaveno od 10 hodin nesmyslné nabíjení jako včera. A večer prodej za 5,80 a obratem nákup za 6,40. A to se fakt vyplatí!
I když s tou predikcí to v průměru bude asi OK, v jiném vláknu dneska někdo psal, že mu to predikovalo abnormální spotřebu, tak to nesmyslně bralo z gridu, takže to naše podhodnocení vyrovná
Chtěl jsem být součástí něčeho správného, co má smysl, doporučil jsem to více lidem, ale s takovouhle mě ukamenují a půjdou zpátky na fix a virtuální baterii
Zdravím,
já bych tu dodal ještě jeden námět, jak predikci spotřeby zpřesnit, zde konkrétně v situaci, kdy se v noci (NT) typicky 1:00-6:00 dobíjí EV, ovšem z DS.
Tato spotřeba nemá vliv na SoC baterie, ale do predikcí spotřeby Protea ano a to je špatně, hlavně ve dnech, kdy se EV tu noc nenabíjí vůbec.
Myšlenka je jednoduchá = sbírat (tam kde to Modbus data poskytují) - informace o tom, kde jsou odběry domu “mimo baterku” - věřím, že Solax tohle poskytnout umí (minimálně je výkon do EV vidět v appce). A tuto hodnotu pak od odběru domu odečíst (ještě tedy za předpokladu, že je nabíjení EV z baterie zakázáno).
Dumám, že podobně nabíjení EV bude silně znepřesňovat nabíjení přes den ze slunce.
Co myslíte?
/PL
P.S. Vlastně je to návaznost na toto: Proteus plánování a nabíjení BEV + preference nabíjení ze sítě vs baterie
Zrovna dneska ráno jsem řízení přehodil zpátky na Home Assistant . Proteus večer vybil baterku tak, že na noc a ráno nezbylo nic a z toho nic měl v plánu prodávat výrobu.
Přesně tak bych to popsal.
Tohle ale není pravda to co píšete.
Vybil baterku za 5.81 a skončil na 22%
20:00 pokryl z těch zbývajících 7% v baterce
od 21:00 dále je cena nákupu nižší než za kolik to prodal, logicky tak raději prodal a pak bere zpět, protože je to výhodnější.
Nerozumím tomu co píšete - pokud nemáte v noci téměř žádnou spotřebu, tak přes noc potřebujete méně energie, ne více, dle toho jak píšete - proto se snaží Proteus tu baterii vybít více, protože přes noc nebude tolika potřeba
Dobrý den,
máte pravdu, že v predikcích máme velký prostor pro zlepšení a pracujeme jak na tom aby model rychle reagoval na real time data tak aby náš fundamentální model predikoval lépe.
Brzy dáme možnost uživatelům rovněž upravovat plán na delší časové okno, tak aby když model nefunguje optimálně bylo možné vstupy nebo plán upravit a dál se o to nestarat. Musí se to stát a pracujeme na tom.
Nicméně, k popisovaným chováním, ve dni jako včera a dnes, kdy včera večer byla cena elektřiny 7 Kč/kWh, dnes ráno 3,7 Kč/kWh a dnes přes den nula, je chování které popisujete logické a obecně ekonomicky výhodné (pro vás).
V zásadě může dojít ke dvoum nechtěným stavům, baterii vybijeme příliš a není tak k dispozici pro dražší hodiny, které teprve nastanou nebo baterii nevybijeme do rána úplně, a nevyužili jsme celý cyklus. Která varianta je horší, záleží na struktuře cen a budoucí spotřebě/výrobě. Náklady typicky nejsou symetrické (t.j. vybít brzy nebo nevybít úplně, s sebou nese jiný náklad) a algoritmus si tak nechává rezervu na jednu nebo druhou stranu dle aktuálních cenových podmínek.
Příklad, prodáte 1kWh elektřiny do sítě v 18 hodin za 6,96 Kč/kWh, po započtení našeho poplatku 6,51Kč/kWh. Následně bere elektřinu ze sítě v ráno za cenu 3,7 Kč/kWh. Za tuto elektřinu zaplatíte (3,7 cena elektřiny + 0,35 náš poplatek + 0,495 podpora obnovitelných zdrojů + 0,0283 daň z elektřiny + 0,17092 systémové služby + 0,72145 distribuce (příklad)) *1,21 dph. Celkem tedy 6,61 Kč/kWh. Na každé 1kWh která vám (pouze v této hodině) bude chybět tak proděláte 0,1 Kč/kWh.
Jakákoliv rezerva, kterou však do této hodiny donesete je výrazně dražší. Pokud tu rychlovarnou konvici nezapnete a zbyde vám elektřina v baterii, tak ji potřebujete dostat ven a to za cenu 3,7 - 0,45; tedy 3,25 Kč/kWh (nebo jí můžete v baterii nechat a o to více ztratíte elektřiny přes poledne kdy je cena elektřiny nula). Tu samou elektřinu jste ale včera večer mohl prodat za 6,5Kč/kWh. Tedy ztráta 3,25Kč/kWh. Tedy model se rozhoduje mezi nákladem 0,1 a 3,25 a proto se tu vždy (a správně) bude chovat agresivněji.
Samozřejmě nejlepší scénář je ponechat v baterii přesné množství energie, ale to je prakticky (pomocí automatického řízení) nereálné.
To co popisujete Prokop je přesně důvod, proč jsme se tak hrozně moc bránili umožnit zákazníkům editovat celý plán - bohužel vidíme, že úpravy co si zákazníci dělají manuálně jsou téměř z 90% v jejich neprospěch.
I tento případ to demonstruje - ten prodej večer je o koruny výhodnější než případný dokup elektřiny zpět ráno kvůli konvici: 0.1Kč ztráta vs 3.25kč ztráta - proto se jasně rozhodl, že to raději prodá a bude riskovat ranní konvici než neprodat a riskovat 3.25 ztrátu.
Jakmile dovolíme ty úpravy, tak na základě všeho napsaného v tomto vlákně si to většina upraví, aby večer neprodal a ráno mají dobrý pocit, že konvice jde z baterky, ale reálně na tom finančně jsou hůře, než kdyby tu změnu neudělali.
A teď ta otázka, kterou si klademe pořád dokola:
“je lepší nechat lidi dělat věci, co jim reálně škodí, ale jsou s tím happy, protože si myslí že ne a nebo je na sílu tyto změny nenechat udělat v rámci jejich dobra, ale oni si myslí, že to tak není?”
Pokud by uměl správně predikovat, tak s vámi souhlasím. Ale já nespotřebuji za hodinu 7% baterky, ale v tuto konkrétní hodinu to bylo 11%. To je to permanentní podhodnocování spotřeby, kolem 5%. A díky špatné predikci spotřeby i výroby celá ranní špička jde za draho z gridu. Proto jsem musel vypnout ráno TČ a použil jiný levnější zdroj tepla, abych minimalizoval ztráty zapříčiněné Proteem…
(dával jsem v minulosti námět na uživatelský koeficient pro výrobu, protože ráno jsem zastíněn stromy a to vám žádná predikce nedá. Ale třeba by se dal Proteus naučit, že pokud permanentně ráno dosahuji průměrně o 30% menší výrobu, tak o to bude predikovat méně)
Tak to zpřístupněte jenom těm 10%. Vaši early adopters jsou většinou technicky zdatní, u kterých to procento špatných zásahů bude minimální, znají svůj dům a umí si to spočítat, co je výhodnější. Pokud těmto lidem nedáte tuto možnost a Proteus se nezlepší, tak vám utečou k jiné automatizaci a to by bylo škoda o ně přijít…
A pokud vidíte, že ty ruční zásahy jsou neekonomické, a pokud by z toho šel udělat nějaký report, že by uživatel viděl rozdíl mezi jeho zásahem a automatikou, tak by to lidi třeba odnaučilo na to neodborně sahat
Zastínění, a podobné lokální vlivy do predikce přidáme. Je to ale vše otázka času, kdy bohužel nemáme neomezené vývojové kapacity.
Nicméně za plánem Protea včera večer stojím. Zastavil jste vybíjení baterie do sítě, kdy jste mohl dostat 6,5 Kč/kWh aby se následně baterie vybíjela proti spotřebě v noci, řádově za cenu nákupu kolem 5,5Kč/kWh. A to ikdyž započítáte, neoptimálnost v h20 kde bychom vám nechali jen 7% z vámi zmíněných 11%, vychází špatně. Tam na každé kWh tratíte jen 0,5 Kč/kWh.
Diskuse ohledně ručních zásahů u nás už proběhla, a shodli jsme se, že to naimplementujeme. V dohledné době vám tak tuto možnost dáme.
upřímně, mnohokrát my sami jsme si mysleli, že to řízení je špatně, pak to spočetli a zjistili, že je to správně.
Tento váš příklad je pak znovu hezká ukázka, reálně jste si udělal ztrátu svým zásahem oproti tomu, jak to plánoval Proteus - viz co píše kolega Prokop.
Ale umožníme to, budeme “trpět” každý den když uvidíme, jak si sami sobě zákazníci škodí, ale když budou happy, tak snad i my budeme taky happy
Já mám aktuálně spíše opačný problém. Proteus predikuje na noc velkou spotřebu a večer prodává málo (většinou si manuálně upravuji na větší prodej) a v noci pak nakupuje ze sítě, ikdyž v baterii je ještě dostatek energie (a to je větší problém, protože opravdu nechci vstávat každou hodinu a kontrolovat, jaký je plán a jestli není potřeba manuálně upravit). Viz: Noční plán v Proteovi
U vás je naopak větší opatrnost dána tím, že máte vysokou distribuční sazbu. T.j. jakýkoliv případný odběr ze sítě je opravdu drahý. Což ilustruje tu citlivost co jsem popisoval nahoře. Nekoukáme pouze na to co do modelu vložíme ale i na scénáře kdy se predikce nevyplní (protože se nevyplní).
V obou případech řízení není úplně optimální (pokaždé na přesně opačnou stranu), v obou případech však výrazně lepší než neřízená verze.
Plus do toho vstupují příliš velké predikce na spotřebu v noci. Na lepším modelu pracujeme., je to potřeba.
Já si ale stojím za tím, že to bylo špatně
Nemluvím o prodeji za 6,5Kč, to jsem nezastavoval. Zastavil jsem prodej za 5,80Kč.
Protože Proteus by měl plánovat využití energie v baterii do té doby než ji může výhodně dobít z gridu nebo ze slunce. A to je u mě až do cca h8 ráno.
Takže nejenže v h20 neměl energii na 4% za cenu 6,43Kč, ale druhý den ráno od h6 za cenu 6,02Kč a od h7 za cenu 6,53Kč.
Není to chyba algoritmu, ale predikce. Když je špatná predikce, vypadá to, že je pak špatný algoritmus…
upřímně, dnes jsem ho zase v h13 neuhlídal a snažil se mi nabít baterii z gridu do 100%, a pak zase v h14. A přitom už v 14:06 začal omezovat výrobu, protože to nebylo kam dávat. A přitom predikoval výrobu v h13 5,65kWh a h14 4,62kWh, tedy bohatě na dobití do 100%
Tomu vážně nerozumím, to není nepřesnou predikcí…
S tou částí ohledně predikcí, úplně souhlasím.
Pokud ale koukám na správná data, tak vidím, že jste vybíjení do sítě zastavil v 18:01, tedy v tu nejdražší hodinu, a naopak využíval baterii na pokrytí spotřeby v noci. A to je i se všemi našimi neoptimalitami horší varianta. Ale nevím, možná mi něco uniká, nebo koukám na špatného uživatele. Pokud to chcete řešit ve větším detailu tak si pojďme klidně zavolat.
Ano, můžeme si zavolat, můj telefon máte v systému, končí 32
Vypadá to, že to je tentokrát nadhodnocenou predikcí spotřeby. Dneska se taky snažil v nejlevnější hodiny dobíjet baterii z gridu a když jsem podíval na predikci spotřeby a výroby, tak by mu výroba nestačila na pokrytí spotřeby a nabití baterie. Dnešní vysoká predikce spotřeby má logiku, nabíjím EV, ale proč zřejmě predikoval takovou vysokou spotřebu uprostřed týdne, tak to netuším. Napadá mě, že když svítí hodně slunce, tak predikuje vyšší spotřebu než je skutečnost a když nesvítí, tak stále predikci podhodnocuje…