Překročení rezervovaného výkonu

V týdnu jsem dostal tento nepříjemný dopis od ČEZ Distribuce. Povolené přetoky mám 10kW v Proteovi mám nastaveno dokonce jen 9,5. Čekal bych že tohle dokáže proteus opravdu uhlídat, protože je to opravdu drahá sranda. za 23W jsem zaplatit 45,45 bez DPH což je 2.391,- za kWh. Kde se stala chyba?

Díky

Nevím, co máte za střídač, ale tipuji, že máte takové špičky, že to ten kokrétní střídač neureguluje. U Victronu a mých špiček mi stačí 200W pod povolenou hranici (100W bylo málo a také jsem přesáhl).
Podle hodnoty kolik to přesáhlo to určitě není trvalý stav, že by Proteus něco špatně posílal.

Mám též Victron… a ani 9,5 nepomohlo.

a vidíte v dashboardech na Victronu kdy se to stalo a jaká byla v tu doby například spotřeba? Tzn jak kolem tohoto bodu vypadala regulace?

vidím tam chvílemi toto:

od nás šel požadavek na toto:

je u vás přímo na Victronech nastaveno toto:

Ten limit funguje tak, že i kdybychom chtěli větší přetok (což se dle grafů neděje) tak nás ten limit přímo na střídači nepustí.

U vás to ale i přes ten limit přestřeluje skoro o 1kW. Osobně si myslím, že je to způsobeno tím, že máte ohromnou PVE instalaci (31.2kWp) ale baterie má jen 10kWh. Victrony tak nemohou při velké změně spotřeby (když ta spotřeba zmizí) nebo když například odejde mrak a naskočí velká výroba, to pořádně korigovat skrze baterii a tedy to upouští do sítě (nemá jinou možnost v tu chvíli, ty MPPT trackery to nedokážou tak rychle zkorigovat.)

Ještě dodám, že Victron v manuálu striktně upozorňuje, že bateria má být vždy 2x větší kapacitou, než je instalovaný výkon panelů - tzn. pro splnění jejich podmínek by ve vašem případě byla potřeba baterie 62kWh. Takto jak to máte riskujete zničení baterie (vím o čem mluvím, stalo se mi to). Koukám k vám do historie a rozdíl napětí mezi články na vaši baterce je častokrát větší než 0.3V - to už je dost za hranou zničení :confused:

1 Like

Rozumím děkuji za vysvětlení, na větší baterii se už pracuje.

Mohu se prosím zeptat z jakého důvodu dochází vlivem malé baterie (vzhledem k instalovanému výkonu panelů) k jejímu zničení? Je to kvůli velkým nabíjecím proudům?

Děkuji.

Ano - v určitém nastavení není respektováno omezení proudu z BMS. Když je baterie dle doporučení, tak se to neprojeví, protože ten max výkon je pořád v limitech.

Ano, mám nastaveno 111A a občas se stane, že tam teče i 200A ale nechápu proč. Přitom se to děje v obyčejných situacích. Např. baterka je na 20% svítí 10kW a všechno to hrne o baterie, i když to může utlumit / poslat do sítě.

děje se to když jsou povolené přetoky - když je zakážete, tak to bude respektovat ty parametry co říká BMS.

Je to proto, že Victron má vyřešené přetoky tak, že na MPTT výstupu zvedne napětí o 0.5V - tedy např. místo 52V tam udělá 52.5V. Výstup trackerů (MPTT) je zapojen do jednoho uzlu společně s kabely z baterky a s kabely do střídačů - ta logika je v tom, že jakmile ty střídače vidí vyšší napětí o těch 0.5V, tak to začnou posílat ven do gridu.

Problém ale je, že ta baterka to začne brát všechno do sebe, protože např. pylontechy umí na krátké okamžiky (řádově max desítky vteřin) vzít i dvakrát větší proud, než je ten co hlásí BMS jako “maximální doporučený” - tzn. začne to brát vše do sebe, protože si “myslí” že jde jen o pár vteřinovou špičku, která se děje často např. když se rychle odpojí velká zátěž jako EV nebo indukční deska. Bohužel to ale takto tlačí ty MPTT každý den a ty baterky to zničí velice rychle, prakticky během pár hodin.

Victron k tomu pak přistupuje tak, že říká, že baterka má být tak velká, aby její “maximální doporučený” nabíjecí proud byl vždy větší než výkon panelů - tzn. u LFP baterií, co mají 0.5C se bavíme o tom, že ta kapacita má být dvakrát větší než instalovaný výkon FVE a tedy nikdy nedojde k překročení. A nebo se mají zakázat přetoky a v tu chvíli nedojde k tomu umělému zvednutí napětí a tudíž ty baterky se nesnaží pojmout více energie do sebe.

Je to až k neuvěření, že to udělali takto a řešení řekli “mějte velkou baterku nebo zakázané přetoky, jinak je to váš problém, ne náš”. No a jelikož instalační firmy tohle prakticky vůbec neví/neřeší, tak je na problém zaděláno.

Reálně vidíme z našich čísel, že ty poškozené baterie jsou u Victron instalací u více jak 30% zákazníků . . .

Pro fajnšmejkry :slight_smile:

Baterie jsou složeny z jednotlivých článků (např. 15 v případě baterií Pylontech). Dokud mají všechny články podobné parametry – zejména vnitřní odpor a kapacitu – proud při nabíjení i vybíjení se rozděluje rovnoměrně a baterie funguje správně.

Stačí ale i malý rozdíl ve vnitřním odporu jednoho článku (například kvůli odlišné teplotě nebo mírnému opotřebení), a proud se začne mezi články nerovnoměrně rozdělovat. Platí totiž, že proud do článku závisí na napětí a odporu podle Ohmova zákona (I = U / R). Článek s nižším odporem bude odebírat více proudu než ostatní, což vede k jeho většímu zatížení a dalšímu zhoršení stavu.

V důsledku toho se napětí článků při nabíjení nebo vybíjení začne rozcházet – některý článek může být výrazně níže, jiný výše než ostatní. To je dobře vidět v diagnostických nástrojích, jako je BatteryView, které zobrazují napětí jednotlivých článků.

Jakmile při nabíjení některý článek dosáhne limitního napětí (např. 3.5 V), BMS (Battery Management System) začne omezovat nabíjecí proud, aby chránila článek před přepětím. Snaží se pomocí pasivního balancování srovnat napětí mezi články – tedy přebitý článek vybíjí a ostatní stále mírně nabíjí. Pokud je však nerovnováha velká, BMS musí výrazně zpomalit nebo i zastavit nabíjení, což vede k tomu, že se baterie nikdy úplně nenabije – třeba jen na 90 % místo na 100 %.

Zákazníci nám pak píšou nebo volají, proč nenabíjíme na 100% ale jen na 90%, ale realitou je, že to není námi, ale zničenou baterií, která už prostě více není schopná zvládnout, kvůli poničeným článkům :confused:

Ještě dodám, že když je nabíjecí proud v rámci maximálního dlouhodobého proudu, co píše BMS, tak nedochází k žádnému poškození - resp. ano, ale symetricky na všech článcích stejně. Jakmile je výrazně vyšší po delší dobu, tak BMS to prostě nezlvádně “balancovat” a jeden z těch článků uteče a zničí se . . .

Zdravím,

jen pro referenci, na Victron fóru se to probíralo např zde: No battery current limit possible when DC-grid-feed-in active - DIY - Victron Community

U mne to pozoruju taky. Prozatím používám jako workaround jednoduché flow na node-red ve Victroním cerbu, které se snaží hlídat proud a omezovat to skrz snižování napětí. Není to ideál, ale lepší než nic. (Kdyby se někomu hodilo, můžu poslat)

BTW nezasloužil by si tento problém samostatné téma tady na fóru ? Už se to probíralo i např. tady: Vypnout vybíjeni baterie do gridu + wallbox

Pavel

Uff dík za informace. Zlatej AC coupling…. Uvažoval jsem o rozšíření s využitím MPPT ale asi přikoupím další fronius. 5kW ještě můžu přidat.