Už několikátý den (hlavně ty slunné dny s vysokou výrobou) si všímám, že Proteus zobrazuje tak o 20 - 30 % nižší odhady výroby v porovnání s jinými predikcemi. Tyto dny by mělo maximum během poledne při jasné počasí dosahovat u mé FVE tak 5 - 6 kWh. Takové hodnoty ale nikdy v predikcích u Protea nevidím. Ještě jednou jsem kontroloval zadání sekcí solárních panelů v Proteovi a podle mě to je správně.
Nízké odhady zisků pak vedou k tomu, že musím Protea neustále kontrolovat a případně manuálně upravit pro danou hodinu. Vede to pak k tomu, že se třeba Proteus rozhodne v poledne při nízké ceně (ale u mě drahé distribuce VT) v poledne nabíjet baterii i když je jasné podle jiných predikcí, že by výroba měla na spotřebu a nabití baterie stačit.
Dávám pro ukázku predikce Protea, v HA (používám Solcast) a ve VRM. Je tedy pravda, že původní predikce Forecast.solar jsem v HA nahradil za Solcast, protože Forecast.solar nebyl moc přesný.
… přidávám se stejným pozorováním: dnes vymeteno, od 10:45 FV výroba trvale nad 10kW. Ale Forecast.solar (jak v Proteovi, tak cvičně i v HA) od 3 do 6,3kW
Rozumím, že každá predikce má své limity. Ale dnes? Dnes se i Apple předpověď trefila.
@ok2ucx má tedy pravdu, že pokud Proteus jede hlavně podle predikcí z Forecast.solar, tak ty jsou podle mých zkušeností hodně nepřesné. Tu integraci Forecast.solar mám v HA tedy ještě pořád nakonfigurovanou (ale nepoužívám ji) a na dnešek to predikovalo pouze cca 18 kWh, zatímco Solcast a VRM predikují kolem 30 kWh. Bohužel k predikcím ve VRM, které jsou celkem přesné, se nelze aplikačně dostat, ale za sebe bych doporučoval integraci nebo API Solcast (https://toolkit.solcast.com.au/), která má dle mých zklušeností predikce docela přesné.
Vím, že Solcast je zdarma pouze do 10 dotazů přes API / den, ale možná by to šlo implementovat nějak podobně jako v HA, že by si uživatel ke konfiguraci svých panelů v Proteovi přidal svůj API klíč.
Chápu, že predikce výroby v proměnlivých dnech nebo při změně počasí nemusí vycházet, ale pokud jsou predikce chybné i ve dnech, kdy je předpovídáno jasné počasí, tak celý algortimus automatického řízení pak nemůže fungovat moc správně.
Předpovědi VRM jsou normálně v API, není problém je stahovat a dál s nimi pracovat. Mě nakonec jako přesnější přišel přímo Solcast, VRM je občas zbytečně pesimistické protože bere ohled na to jak vyšly předpovědi v minulosti (asi týden zpět, nebo tak něco).
URL pro stažení aktuálního dne po hodinách používám https://vrmapi.victronenergy.com/v2/installations/{{ installation }}/stats?end={{ now().date()|as_timestamp|int + (24*3600) }}&interval=hours&start={{ now().date()|as_timestamp|int }}&type=forecast. Potřebuje to API token.
používáme predikce od Forecast.solar, bohužel evidentně mají své problémy, ale ono to není jednoduchý problém, stahujeme i ty přímo z VRM a ta chyba je tam větší než pro forecast.solar.
Snažíme se najít něco lepšího, ale zatím dost bez úspěchu
Mam podobný postřeh. Dnešní predikce byla v Proteovi 7,12 kWh. Reálně jsem vyrobil 16,2 kWh. Chápu, že to je o službě 3. strany, a ne vzdy to vyjde ale o tolik je uz cele planovani dost mimo.
Jak tu bylo zmíněno, jako primární zdroj zatím bereme Forecast solar. Ve většině dnů jsou predikce z hlediska portfolia relativně rozumné. Například včera byly nízké v nejvyšší hodině o necelých 10%, ale dnes to bylo málo napříč všemi.
Pracujeme na vlastním modelu, který například dnešek predikoval téměř dvojnásobek výkonu, ale bohužel zatím nemáme výsledky které by byly lepší konzistentně. A občas je lepší jeden model občas jiný. Obecně je problém udržet u jednotlivých predikcí konzistentnost napříč portfoliem, a často se stává, že změny pomáhají jen u někoho a jinde zase škodí.
Máme tam ale ještě spoustu prostoru pro zlepšení, tak doufám že to výhledově opravíme, tak, aby se dny jako dnešní opakovaly co nejméně.
jestli se nepletu tak mají jen osvit - ten je pak potřeba přepočítat skrze velikost panelů, jejich sklon a orientaci na reálný výkon - to je přesně to co vlastně dělá forecast.solar
Mno… Jsem ve středních čechách a podle vybranýho modelu, se mi i předpověď tak banální veličiny jako denní teplota rozchází běžně o ± 5 stupňů.
Jestli teda forecast.solar pro ČR používá nevhodnej předpovědní model, tak musí zákonitě vracet blbý výsledky.
Samozřejmě fix na straně forecast.solar by asi byl nejlogičtější, ale pro zákazníky je partnerem DG a ne forecast.solar.
Já v home assistantovi používám Open Meteo Solar Forcast a jsem s ním spokojen, předpovědi většinou sedí velmi dobře narozdíl od Forecast.Solar se kterým jsem nebyl spokojen. A stejný problém mám nyní s Proteem, že v drtivé většině časů je očekávaná výroba velmi pesimistická.
Možná by to stálo za zkoušku pro pár zákazníků vyzkoušel několik alternativ, pak vyhodnotit jejich přesnost. Klidně se hlásím dobrovolně jako pokusný králík.
Já bych se osobně u zákazníků s Victronem přikláněl k preferenci predikcí z VRM, pokud k nim máte už v rámci API přístup, protože ty jsou určitě přesnější než to co dává Forecast.solar. To by neměly být náklady navíc, ne?
Bohužel jsou horší - měřeno na celé bázi zákazníků s Victronem. Ono totiž VRM je upravuje v čase každou hodinu - což je ale na plán, který se generuje na 48h úplně k ničemu, protože když ráno hlásí, že nic nebude a pár hodin později to změní na velkou produkci, tak Proteus už v té době má nabitou baterku z gridu v noci a už s tím nic neudělá.
Když jsme porovnali jejich predikce např. v 5h ráno vs forecast.solar, jsou horší, jen je pak v průběhu dne upravují a tím to vypadá přesněji, když se na to člověk dívá pak zpětně.
Navíc VRM nastavilo limity na stahování těchto predikcí a reálně se nevejdeme do toho, abychom to mohli stahovat pro všechny
Díky moc. Open-Meteo je jeden ze zdrojů které zvažujeme jako alternativu. Pokusíme se otestovat co by to udělalo na celé bázi klientů. Jen to chvilku potrvá. Testování po jednotlivcích je problematické a nepřináší moc hodnotu. Potřebujeme ověřit, že predikce jsou skutečně konzistentně lepší (musíme tak spočítat delší historii za větší množství střídačů). Často jiné zdroje pomáhají jen někde a jen někdy (to už se nám v minulosti stalo). Například dnes se predikce na celém portfoliu trefili téměř přesně.
Hraju si s predikcemi v podstatě od doby co mám FVE a nemám pocit, že by něco bylo konzistentně výrazně lepší. Občas jsem měl pocit, že je nějaký model lepší, tak jsem na něj přehodil automatizaci v Home Assistantovi, ale nakonec jsem skončil u Solcastu s vlastním nastavením dampening po měsících (kvůli zimním stínům) a relativně to funguje. Ale důvodem může být i to, že, na rozdíl od Protea, v plánu nikdy nejdu na minimální SOC, takže vždycky zbývá rezerva pokud plán nevyjde (a taky nemám tak agresivní optimalizaci na prodej).
Nejhorší je u nás podzim, kdy v podstatě nic není schopné odhadnout nízkou oblačnost nebo mlhy, které máme často. A při týdenní mlze se klidně modely shodnou na tom, že bude svítit celý den .
Dovolím si lehce nesouhlasit, resp. mohu být statistická odchylka: včera jsem udělal lehký “hotfix” a na výkonu panelů jsem v nastavení Protea přidal skoro 26% (12kWp vs. 9.46kWp). Tohle jsem vypočítal podle toho, jak Forecast.solar včera odhadoval a kolik bylo skutečně.