Predikce, API a celková výhodnost

Zdravím, po delší době bych rád otevřel téma celkové funkčnosti řízení Proteem.
Pozoruji, že řízení stále pokulhává a to především z důvodu špatných predikcí spotřeby. Už jsem to tu řešil před více než rokem, kdy jsem navrhoval, že by bylo vhodné mít nějaké API do Home Assistanta, kdy bych mohl do Protea posílat údaje o spotřebě, která není nutná a jedná se o vytěžování do bojleru, topení atd. kvůli zlepšení těchto predikcí. Nějaké API zde bylo slíbeno, nicméně stále není. Používám alespoň to neoficiální, ale to neřeší tento problém. Co jsem na jaře pořídil EV, tak se ty predikce ještě více rozhodily, protože spotřeba logicky poněkud narostla, ale opět Proteu není schopen správně predikovat, kdy asi budu nabíjet, což by opět šlo vyřešit API z HA, kdy bych mohl poslat stav nabití auta, případně plánované nabíjení apod. Výsledkem je to, že prakticky každý den musím ručně upravovat plán řízení, aby to aspoň trochu odpovídalo. Např. včera jsem to neudělal, v plánu bylo od 3 do 6 šetření energie v baterii, tak jsem na tuto dobu nastavil nabíjení auta, ale Proteus z neznámého důvodu ve 4 přeplánoval na Normální provoz a vycucnul mi baterku z FVE. Dnes mi predikuje spotřebu 57 kWh, což vzhledem k tomu, že auto mám na 80%, nabíjení neplánuji ani nic jiného je prostě nesmysl a tomu odpovídají i plánované režimy.
Nevím, jestli jsem sám, kdo tento problém pozoruje, ale dost bych se tomu divil. Co tam pročítám diskuse, tak spousta lidí používá HA, ev. Loxone, takže věřím, že by se jim API do těchto systémů hodilo a řešilo by to spoustu těchto problémů. Přímé napojení Protea na Wallbox, Teslu, bojler, přímotopy, akumulační nádrž a další spotřebiče je nesmysl - proč bych napojoval další řízení, které už mám ve svém HA?

Na závěr ještě jedno zamyšlení, poslední dobou pozoruji, že ceny na spotu v noci příliš neklesají, což bude s nadcházející zimou ještě horší a otázka tudíž je, jestli raději nepřejít k nějaké fixní ceně, která je docela slušná (tuším, že jsem viděl nejlevnější někde kolem 2300 za MWh) Což je slušné, když v noci bývá spot přes 4 Kč. Výhoda u spotu před Deltagreen je ještě ta flexibilita, ale ta je za poslední půlrok v průměru 60 Kč/měsíc, takže to je zanedbatelné.

Neberte to prosím jako kritiku, je to jen zamyšlení, jestli je toto ta jediná správná cesta, nebo je i lepší a jak to udělat lépe.

7 Líbí se

Planovani domacnosti je a bude vzdy stochastika, zvlaste pokud je elektrifikovana kuchyn, kde jsou nejvetsi spotrebice - varna deska a trouba. Prumysl se odhaduje o moc lepe. Rovnez mistni solarni predpovedi jsou porad dost nespolehlive.

S fixem budes muset, IMHO, prejit asi nekam jinam. DG je spotovy obchodnik a nebude mit nakoupeno moc dopredu a kdyby chtel, tak ted uz nic moc zajimaveho na rok 2027 nekoupi - ceny jsou na rok 2027 ~150+Eur/Mwh.

1 Líbí se

Možná jistější než spoléhat na předem spočítaný plán Protea je si nastavit predikce. Např. když plánuju auto nabíjet od 11-16h, tak na tuto dobu nastavím, že predikce spotřeby bude 13 kWh (auto nabíjí 11 kW) pro každou hodinu. Proteus pak naplánuje, že šetří energii v baterii.

Může nastat i situace kdy je výhodnější v době vysokých cen nabíjet auto z baterie domu, pokud je zrovna vysoká cena a později bude levnější. To by měl Proteus taky zohlednit.

1 Líbí se

No jako sorry, ale nastavovat predikce na 24 hodin zvlášť je dost na palici - to fakt ne. To spíš nastavuju změnu operace na ty hodiny, kde je to nesmyslné. Prostě jedno je jisté, když jsou špatné predikce, jakékoli výpočty z nich vycházející jsou rovněž o ničem.

Ty predikce ale není třeba měnit na všech 24 hodin dopředu, stačí to právě jen na ty dané hodiny kdy je plánovaná vyšší spotřeba.

1 Líbí se

Přidám se jen k části celkové výhodnosti, protože u Delta green jsem jen odběratel (nemám FVE).

Přidal jsem se k nim ještě když to bylo nanogreen - tehdy dodávali čistě zelenou elektřinu za rozumný fix. Pak přišel spot a přišlo mi to jako super nápad a i cenově to bylo rozumné.

Nicméně nyní se se spotem (a to se doma snažím řídit spotřebu dle ceny) na průměr klidně i o 50 % dráž než je dnešní nabídka fixu (fix je dnes možné sehnat od 2,8 do cca 3,5 Kč a můj průměr za letošek je 4,55 Kč).

Vím, že to není chyba Delta Green, že oni cenu neovlivní, ale SPOT v dnešní době je fakt vysoko oproti fixům :frowning:

Také musím konstatovat spíše zklamání.

Zrovna dnes mi Proteus ve večerní špičce prodal energii z baterky za 5,62 Kč s tím, že v noci pak bude nakupovat za 5,71 Kč🙄

Vzhledem k tomu, že mám nastavenou amortizaci baterky na 1,5 Kč, tak Proteus vlastně naplánoval ztrátu 1,59 Kč na každé kWh.

Přešel jsem na Protea z vlastního řízení v HA, které nemělo predikce spotřeby a jelo čistě dle předpovědi výroby a cen na SPOTu. Myslel jsem, že to bude o dost lepší řízení, ale zatím to teda dělá větší kiksy, než ta moje hloupá automatizace v HA, bez AI predikcí🤷‍♂️

Je dost možné, že to bude tím, že nabíjení EV a další velké, ale náhodné odběry energie, dělají Proteu ve spotřebě takový chaos, že pak plánuje blbosti…

Ale na tu dnešní noc je predikce spotřeby v pořádku. Všechny hodiny až do rána jen klidová spotřeba, takže vůbec nechápu, proč Proteus prodal energii za méně, než za kolik jí bude muset kupovat, místo toho aby si jí nechal a vydržel až do rána :roll_eyes:

@David bylo by možné se podívat na zde uvedené zkušenosti?

Je v pořádku, že Proteus naplánuje prodej do sítě jen aby pak musel nakupovat za podobnou či dokonce horší cenu ze sítě?

Například dnes mi to zase naplánoval tak, že večer prodá cca 5kWh za 5,87Kč do sítě s tím, že už ví, že pak kvůli tomu bude muset 5 hodin v noci kupovat ze sítě za ceny 5,3-5,6Kč.

Bilance včera byla 4,4kWh prodat a pak v noci 2,7kWh koupit, dnes to vypadá cca na 6kWh prodat a pak 4kWh koupit.

To mi přijde dost zbytečné. Zisk, pokud vůbec nějaký, budou jednotky haléřů. To vypadá, že vůbec nepočítá s amortizací baterky. Možná ji bere v potaz jen pokud baterku nabíjí + vybíjí a tedy jen při vybíjení + odběru ze sítě ji ignoruje :thinking:

Edit:
Pokud to naplánuji sám tak, aby prodal jen tolik, aby dům vydržel na baterce do rána, tak prodá typicky 2,5-3,5kWh, což mám jako čistý zisk.

I kdyby včera prodal jen 1,7kWh (rozdíl mezi prodejem a nákupem), už by vydělal víc (9,6Kč), protože takhle byl čistý zisk jen 8,3 Kč, díky tomu, kolik musel dokupovat​:man_shrugging:

1 Líbí se

Mam podobnou zkusenost-radeji davam prednost pomalejsimu vybijeni baterie pred halirovym ziskem

V tomhle případě je amortizace jedno, protože baterie se vybije tak jako tak. Buď do sítě za 5,87Kč nebo nahradí spotřebu ze sítě za 5,3-5,6Kč. Takže ekonomicky to smysl dává :smiley:. Provozně ale moc ne, protože se tím za kvůli pár haléřům zvětšuje riziko, že plán nevyjde a budu brát dražší elektřinu ze sítě.

1 Líbí se

nejdříve k těm cenám - ano, SPOT roste, protože problém s plynem (kvůli USA x Irán) a jeho cena je aktuálně na 80 EUR/MWh. Je to pak nejvíce vidět v těch hodinách, kdy „špičkují“ plynové elektrárny, ráno a hlavně večer.

2300 jsem nikde nenašel, resp. ne v dostupných cenících - každopádně kdekoliv jsem nižší ceny viděl, jsou to fixy na 3 roky - což je prostě ono, není to šok hned, je to rozloženo do 3 let, protože cena elektřiny na rok 29 se aktuálně obchoduje za 86 EUR/MWh. Když se podívám na NEFIX od ČEZu, tak ten je za 4.14Kč včetně DPH.

Ty ceny co ukazujeme v moje.delta jako predikce na další měsíce jsou průměr spotu (tak se obchodují na burze) ale zákazníci s řízením bývají dost níže - dneska snad už nasadíme změnu, co to ukazuje po započtení výsledků řízení pro každého zákazníka individuálně na základě jeho vlastní historie. U mě to třeba z predikce 3.74 Kč včetně DPH spadne na více realističtějších 3.27 včetně DPH (2.71 bez DPH). Oproti ČEZ nefixu pak výrazně lepší, prakticky „on par“ s jejich cenou za 3 letý fix.

Když pak ještě započtu kolik mám za přetoky kvůli arbitráži, tak to ty náklady ještě o to více srazí (toto též začneme zobrazovat, kolik je ta jednotková cena po započtení přetoků).

Každopádně je to realita SPOTu - stejně jako rychle klesá, kde fixy zůstavají nahoře a pomalu následují pokles, tak stejně tak rychle stoupe, kde FIXY pomalu následují. Kdo to dokáže dobře časovat, dokáže na tom ušetřit - je potřeba aktivně sledovat ceny u všech dodavatelů vs doba fixace a přeskakovat sem tam (v létě bude zase SPOT levnější, pro EV pak výhodnější). Stále ale platí, že z dlouhodobějšího pohledu je SPOT levnější (protože fixace znamená přebírání rizika na obchodníka a je potřeba jej reflektovat do ceny což vždycky znamená navýšení ceny více než je to rizko, jen rozloženě v čase - dá se z toho profitovat, v rámci předčasného ukončování fixních smluv? dá, je ale potřeba to aktivně hlídat a neustále přepočítávat).

ještě k té geopolitice - stejně rychle jako USA začalo ten problém v Iránu, ho dokáže změnit obráceně (například výhra Demokratů v llistopadu a ukončení financování útoku USA v Íránů) - dá se toto predikovat? Složitě - ale jakmile se něco takového stane, najednou se ihned otočí to, zda člověku teď přijde výhodná cena FIXu oproti SPOTu. Toto je přesně to, proč je potřeba to extrémně dobře časovat - a stejně jako u investování s akciemi nebo komoditami, je zde rčení „time in the market beats timing the market.“ :slight_smile:

1 Líbí se

poprosím @Prokop o prověření, ale z toho co vidím, tak:

v plánu co vznikl 5 minut před tou hodinou než se prodávalo (od 19:00) tam bylo, že energii ze sítě použije jen v čase od 5:00 do 6:00 - kdy ale byla se všemi poplatky a daněmi levnější, než za kolik to prodal. Tzn. na této „akci“ jste měl vydělat.

Pak je vidět změna plánu co se počítal o půlnoci a začal blokovat vybíjení baterie i pro čas od 02:00 do 04:00. To začal dělat, protože baterie zůstávalo méně, než původně plánoval - tak začal blokovat baterii pro ty nejdraží hodiny

V objemech:
prodal cca 5kWh za těch 5.62 Kč/kWh
zpátky pak vzal od 2:00 do 3:00 cca 500Wh za těch cca 5.71Kč

následně jste udělal změnu manuální od od 3 do 4 zakázal blokování baterie a tedy to šlo z baterky, ale to skončilo tím, že cca od 6:00 jste bral ze sítě za tu nejvyšší cenu, protože v baterce už nic nebylo - toto vás pak stálo nejvíce, ale i tak to byl odběr cca 1kWh

to znamená, že se netrefil o 2kWh, měl prodat 3kWh místo 5kWh a pak by to dal skrze celou noc - ale současně to není tak, že by vědomě prodal za méně než pak odebíral - kdyby to prošlo tak jak byl původní plán v těch cca 19:00, tak to bylo pro vás čistý výdělek - následně už pak se snažil co nejvíce zachraňovat to, že ta spotřeba byla nakonec větší než predikce.

k tomuto - nelze plošně říci, že pokrytí z baterky v noci je vždy lepší, než to vybít do sítě - pokud bude cena za prodej 10kč a pak v průběhu noci bude cena za odběr konečná cena 5Kč - tak je prostě nejlepší vše prodat a celou noc jet z gridu místo z baterie. Tzn nejde jen o objemy, ale o i o ceny.

Ale hlavně hodnotit to zpětně je tzv „hindsight effect“.- ano, zpětně když víme přesně kolik byla spotřeba v každou hodinu je to „evidentní“ - je to vlastně to samé jako zpětně říkat na vývoji grafu ceny akcie kde se to mělo koupit a kde se to mělo prodat :slight_smile: Ale predikce nejsou 100% a podle predikcí to co udělal dávalo největší finanční smysl - ony se ale nepotvrdily a realita byla trochu jinak a následně to „hasil“. Ale i tak je potřeba koukat na ty objemy krát cena co se prodalo vs co nakonec musel vzít zpět a ač se sice sekl, nebylo to pro vás čistá ztráta, byl to pořád zisk, jen o něco menší. 100% možný zisk je možný vždy jen zpětně.

I tak ale budeme ty predikce zlepšovat - i díky tomu že budeme řídit ty EV a tedy toto vědět co je za spotřebu a správně s tím pracovat v predikcích (odečítat atd)

@Patrik - reálně těch lidí, co dokáže využít to API je v našem porfoliu méně než 5%.

Naše resources jsou omezené a musíme priorizitovat - jeden ze vstupů do prioritizace je, kolika zákazníků se daná věc týká - má to velkou váhu v tom vzorci, co počítá pak finální hodnotu pro pořadí a přesně z toho důvodu se to tam nedostává. Je to reálně niché a čas investovaný do tohoto je pak opportunity cost. Tím neříkám, že to nikdy neuděláme, ale spíše se to sveze s něčím jiným, kde to API stejně musíme udělat, než samo o sobě.

Nejsem si úplně jistý, že by se mě nekdo ptal :slight_smile: Jak jste k tomu číslu došel? (Zrovna jsem přijel ze školení od dodavatele SW, s podobným argumentem, a také se nás nikdo dopředu neptal)

V objemech:

Stále dokola narážím na to, že lidi nechápou, proč něco Proteus naplánoval, tak jak to naplánoval a myslím si, že je to tím, že nejsou rovnou vidět i objemová data (predikce nákupu/prodeje v kWh a z toho vyplývající zisk/ztráta v dané hodině). Přidejte to tam prosím.

1 Líbí se

jj to tam přibude už brzy

na základě toho kolika HA jsme našli na lokálních sítích :slight_smile:

ale napadá mě pokrýt „tužku“ přes HA integraci - pak je možno skrze to posílat ty změny automatizovaně a pro nás se to bude tvářit, jako kdyby to ten daný uživatel naklikal ručně skrze UI - je to tam stejně jako ty ostatní věci co už v té integraci jsou.

nějaký dobrovolník? :slight_smile:

1 Líbí se

To jen ukazuje kolik lidí má řádně segmentovanou síť :stuck_out_tongue:

1 Líbí se

reálně má nějakou „chytristiku“ méně jak 10% porfolia - ale zase tohle porfolio je to, na kterém jsem to postavili, tzn. nechci ho určitě nějak shazovat nebo říkat že „to nestačí“.

Spíše je to něco co by ideálně mohlo vzniknout jako open source co my „vědomě“ necháme fungovat a nebudeme ho „rozbíjet“ a nebo se to musí svézt s něčím, co řešíme kolem toho no. Například stále chceme umožnist připojení shelly a dalších věcí a k tomu to API je potřeba oficiálně otevřít - ono ta HA integrace od @nijel ukazuje, že API už tam dávno je v použitelné podobě, problém je to, že k tomu musí vzniknout autorizace/autentifikace a nějaký throttling proti zneužití + dokumentace a to je spousty práce co nepřínáší úplně hodnotu, spíše to jen hlídá nás a data