Zdravím, po delší době bych rád otevřel téma celkové funkčnosti řízení Proteem.
Pozoruji, že řízení stále pokulhává a to především z důvodu špatných predikcí spotřeby. Už jsem to tu řešil před více než rokem, kdy jsem navrhoval, že by bylo vhodné mít nějaké API do Home Assistanta, kdy bych mohl do Protea posílat údaje o spotřebě, která není nutná a jedná se o vytěžování do bojleru, topení atd. kvůli zlepšení těchto predikcí. Nějaké API zde bylo slíbeno, nicméně stále není. Používám alespoň to neoficiální, ale to neřeší tento problém. Co jsem na jaře pořídil EV, tak se ty predikce ještě více rozhodily, protože spotřeba logicky poněkud narostla, ale opět Proteu není schopen správně predikovat, kdy asi budu nabíjet, což by opět šlo vyřešit API z HA, kdy bych mohl poslat stav nabití auta, případně plánované nabíjení apod. Výsledkem je to, že prakticky každý den musím ručně upravovat plán řízení, aby to aspoň trochu odpovídalo. Např. včera jsem to neudělal, v plánu bylo od 3 do 6 šetření energie v baterii, tak jsem na tuto dobu nastavil nabíjení auta, ale Proteus z neznámého důvodu ve 4 přeplánoval na Normální provoz a vycucnul mi baterku z FVE. Dnes mi predikuje spotřebu 57 kWh, což vzhledem k tomu, že auto mám na 80%, nabíjení neplánuji ani nic jiného je prostě nesmysl a tomu odpovídají i plánované režimy.
Nevím, jestli jsem sám, kdo tento problém pozoruje, ale dost bych se tomu divil. Co tam pročítám diskuse, tak spousta lidí používá HA, ev. Loxone, takže věřím, že by se jim API do těchto systémů hodilo a řešilo by to spoustu těchto problémů. Přímé napojení Protea na Wallbox, Teslu, bojler, přímotopy, akumulační nádrž a další spotřebiče je nesmysl - proč bych napojoval další řízení, které už mám ve svém HA?
Na závěr ještě jedno zamyšlení, poslední dobou pozoruji, že ceny na spotu v noci příliš neklesají, což bude s nadcházející zimou ještě horší a otázka tudíž je, jestli raději nepřejít k nějaké fixní ceně, která je docela slušná (tuším, že jsem viděl nejlevnější někde kolem 2300 za MWh) Což je slušné, když v noci bývá spot přes 4 Kč. Výhoda u spotu před Deltagreen je ještě ta flexibilita, ale ta je za poslední půlrok v průměru 60 Kč/měsíc, takže to je zanedbatelné.
Neberte to prosím jako kritiku, je to jen zamyšlení, jestli je toto ta jediná správná cesta, nebo je i lepší a jak to udělat lépe.