Používám systém Solax (měnič + baterie + Solax EV Charger) a k tomu Deltagreen Proteus Pro pro chytré řízení.
V autě (Tesla Model Y) mám nastavené plánování nabíjení, aby se nabíjení spustilo v noci při levném tarifu.
Dříve vše fungovalo — Proteus jsem měl nastavený tak, že přepnul systém do režimu Šetření energie v baterii (odběr pouze ze sítě, bez vybíjení baterie) a Tesla se v noci úspěšně nabila podle plánu.
Poslední 2–3 týdny se po přepnutí režimu nabíjení vůbec nespustí.
Proteus přepíná režim Šetření energie v baterii od 2:00 do 5:00
Tesla má nastavené nabíjení od 2:15
Nabíjecí proud ve wallboxu: 10 A
Zkoušel jsem i plánování nabíjení přímo v Solax aplikaci , kdy Proteus měl nastavený režim Šetření energie v baterii – a také se nenabíjelo .
Pokud nechám režim Normální provoz, tak nabíjení proběhne dle plánu.
Co může způsobovat chybu?
Měl jsem za to, že režim Šetření energie v baterii je právě určen k tomu, aby se při nabíjení elektromobilu nevybíjela domácí baterie.
Můžu poprosit o radu nebo nasměrování, jak to řešit?
Cílem je najít způsob, jak v noci využívat levný tarif (odběr pouze ze sítě) a přitom zachovat spolehlivý start nabíjení elektromobilu přes Solax EV Charger.
@redfordxx - změnili jsme to šetření energie v baterii na mode 7 a toto s tím dle mého souvisí - jak to funguje vám? V nejhorším to budeme muset vrátit zpět na ten symetrický mód
To může být ono – všiml jsem si, že problém začal právě před pár týdny. Od té doby zkouším různé věci, aby šetření v baterii fungovalo a nedaří se mi to – jak jsem psal, ani přes Tesla plánování, ani přes Solax plánování.
Když je aktivní „Šetření energie v baterii“, EV Charger nespustí naplánované nabíjení.
Bohuzel nemam EV. Krom toho, ze to kazdych 10 minut vypadne a pak se to vrati, je to super. Predchozi symetricky rezim vidim jako problem, protoze pokud clovek nejede presne symetricky 3f, plati zbytecne distribucni poplatky atd za nic.
Nabíjení se spouští přímo přes Solax ekosystém – EV Charger komunikuje se střídačem digitálně (to tuším není přes Dry Contact).
Když je aktivní „Šetření energie v baterii“, wallbox nenabíjí EV.
To, co zmiňujete o přepínání každých 10 minut, bude asi odpovídat tomu, že v chvíli handshake mezi EV a wallboxem zřejmě spadne a nabíjení se nikdy nespustí.
V létě to fungovalo bezchybně, takže to zřejmě souvisí s novým Mode 7.
V tom aktuálním nastavení je „Šetření energie v baterii“ pro nabíjení EV nepoužitelné.
Co se týče těch distribučních poplatků při symetrickém režimu – chápu, co myslíte. Co jsem koukal: – V praxi je u domácích třífázových odběrů (s běžným jističem 3×25 A) bude rozdíl asi naprosto zanedbatelný. – Reálný dopad by dával smysl spíš u firemních odběrů nebo průmyslových měření, kde se platí podle maximální fáze nebo čtvrthodinového maxima. – Není to pro běžnou domácnost s FVE a EV Chargerem spíš teoretická úvaha než něco, co by mělo ekonomický význam?
To neni teoreticka uvaha. V dobe levneho proudu pustim tepelne cerpadlo. Jedna faze. Pak mycku. Jedna faze. Susicka. Pracka, rychlovarna konvice, trouba… atd atd. To vsechno jsou vykony 2-3kW, ktere okamzite nejdou proti sobe. Ano, je to min nez EV, ale je to porad a pro vsechny uzivatele a ne jenom s EV.
(S nekterymi uvedenymi samozrejme necekam na levny proud, ale levny proud se objevuje i behem dne…)
Takze jestli mam klidovy vyvazeny odber za den 5kWh a ty silnejsi spotrebice 15kWh. Kdyby bylo setreni v baterii napriklad cely den bez slunicka, mam tu 10kWh asymetrickych, ktere jsou ven a dovnitr denne. Coz je 50% veskere spotrebovane energie ze ktere platim zbytecne poplatky plus DPH z celkove aktualni ceny elektriny
Pokud to správně chápu, EV Charger komunikuje se Solax měničem přímo přes datovou sběrnici (Modbus – je to propojeno Solax–Solax, ne přes žádný Dry Contact).
Nabíjení se tedy spouští softwarově, ne přes fyzický signál nebo relé.
V aplikaci EV (nebo v aplikaci Solax) zadám časový slot, kdy se má EV Charger zapnout. Jenže nyní to neproběhne, když je zadán režim „Šetření energie v baterii“ u Proteus.
Zajímavá poznámka k tomu fallbacku po 10 minutách – to by sedělo.
Pokud vás napadne něco, co by se dalo vyzkoušet (např. jiný způsob, jak držet komunikaci aktivní), rád otestuji.
ten fallback se týká něčeho jiného - konkrétně toho že ten mode 7 nám padá po 10ti minutách a pak ho znovu obnovujeme. Na to máme někde fix, myslel jsem, že už je to fixnuté, ale není, zaurguji. Každopádně s tímhle by to nemělo nijak souviset.
Musíme zjistit, proč se kvůli tomu blokuje spuštění Wallboxu - nedává to smysl, proč by se to mělo blokovat, ale to je prostě Čina a jejich FW, těch nesmyslů je tam hromady a proto tak extrémně dlouho trvá něco naintegrovat, protože tyhle “black box edge cases” trvají měsíce najít a vyřešit - reálně k tomu není žádná dokumentace, musíme to dělat jen stylem pokus/omyl
Dle mého se nepustí nabíjení, protože Solax “ví” že nesvítí a současně nemůže použít baterii, tzn. je potřeba použít nějaký mód, který toto nevyžaduje - ale nemám Solax wallbox a nevím jak to nastavení vypadá
zkuste prosím teď když svítí, nastavit scheduled charging na Tesle třeba za pět minut a současně změnit v proteovi mod na šetření energie v baterii, co se stane
Jeste zkuste, jak se nabijeni EV chova kdyz mate zapnuto Nabijeni baterie v Proteovi. Zkuste cilove procento dat stejne jako aktualni stav baterie. Nebo o 1% nizsi. Nebo vyssi. Jak se to bude chovat.