Dobry den, chtel bych se zeptat. Šlo by udělat nějakou automatikou plné nabití baterii? Nebo poradite jak plné nabít baterie, jelikož mi nejdou nabít úplně na 100%,na 98% se seknou a dal to prostě nejde. Je pravda že se podle vašeho sledování systému dva měsíce nedobil systém na 100%.
Tady jsem přesvědčen že už je pozdě - litá tam high voltage alarm prakticky každý den.
To se děje když jsou některé články už poškozené a tedy mají vyšší odpor a energie tak proudí hlavně do nich. Balancer už pak nemá možnost tohle srovnat.
Podívejte se na ty baterie přímo očima - budou nafouklé (vypouklé stěny ven) - pokud ano, už je to dost nebezpečné je provozovat, hromadí se v nich vodík atd.
Pokud si mohu tipnout, navyšoval se u vás výkon panelu a pak až teprve se zvýšila kapacita baterií (přesně tak se to stalo u mě). Victron bohužel vůbec nehlídá max navíjecí proud baterii pokud jsou povolené pretoky (kdyz nejsou povolené tak to hlídá) a do baterky pak jdou proudy mnohem větší než hlásí BMS jako maximální povolené)
To co se u vás děje (a proč to nikdy nedosáhne 100% nabiti) je, že ten poškozený článek se kvůli vnitřnímu odporu nabijí rychleji než ostatní - dosáhne tak 3.5V rychleji než ostatní články. Následně se začne přebíjet ještě více a cca při 3.55V zasáhne BMS/Victron a zastaví kompletně nabíjení baterie - to je ten High Voltage Alarm který vidíte.
Poté balancer zkouší tento článek ubit, to se mu povede po chvíli na 3.5V a opět se spustí normální nabíjení celé baterie - jenže tento článek ihned vyskočí zpět moc vysoko, znovu High Voltage Alarm a tedy zastavení nabíjení celé baterie.
Proto se ostatní články nikdy nedostanou na 100% nabiti - ten jeden (nebo více) vadný přerušuje nabíjení baterie tak často, že se tam prostě nikdy nedostanou.
Původně jsem si myslel, že to spraví vybalancováni - zkusil jsem to balancovat i týden v kuse, články se trochu srovnali ale hned s prvním použitím baterie v normálním provozu byl problém zpět. Následné jsem zjistiil, že jsou bateriové moduly nafouklé a nezbývalo než baterii kompletně vyhodit a koupit novou. Uhrál jsem to ale u instalační firmy, že to hradila ona, skrze nedodržení toho pravidla v instalačním manuálu
takze sem dnes rozdelal rack, a jedina byla nafoukla 101, to zanmena uplne ta prvni baterka a ta nejstarsi. Stari 2021, takze ted premyslim jestli prez firmu reklamovata nebo jak to ubec resit.
je potřeba zkontrolovat všechny ty moduly, zda jsou ok - tzn. připojit se k nim skrze ten consolový port a podívat se na balanc článků skrze BatteryView
každopádně tu jednu nafouknutou odpojte a zkuste pokračovat s tím zbytkem, zda se to zlepší - což by bylo super, že by to byl jen jeden modul - u mě to bohužel byly tři