Pokus ze dneška.
Měl jsem zapnutý prodej do sítě místo nabíjení (zkráceně Feedin). Slunce 3kW. Stále celkem stabilní spotřeba.
V 9:23 stav baterie 25%
Pak jsem zapnul vybíjení do 23% do 10:00.
Baterie se začala vybíjet tak nějak dle očekávání velmi pomalu.
V 9:43 (ne v 10:00) dosáhla cílové hodnoty a pak se střídač zbláznil. Lítal mezi Normal a SOC Target Control a v 9:51 jsem to přepnul.
Nešlo by s tím něco udělat?
Třeba když je cíl 23% a slunce svítí, zapnout Feedin jakmile dosáhne 23%, jakmile spadne na 22% zapnout normal, a jakmile vyleze na 24% zapnout Feedin…tím bychom se nějak měli dostat na konec plánované hodiny.
No, to se ale přesně stalo ne?
SoC Target Control je naše implementace “FeedIn”.
Tzn. je to přesně to přepínání mezi Normal a FeedIn, který navrhujete
Jenže mně se zdá, že tam nemáte ten interval mezi sepnutím a vypnutím režimu.
Když to dojede na 23% tak se to vypne a na 24% se to zapne… takže to strašně lítá.
Co jsem psal, bylo tam 1% rozdíl, možná lépe ještě víc…
rozumím.
ono tohle je dost edge-case a já doufám, že to nakonec nahradíme nějakým jiným modem v rámci PowerControl (RemoteControl). Dělat tyhle “arbitrární” hranice je vždycky “cesta do pekel” protože pak se ozve někdo s ohromnou baterku ale malou instalací panelů, proč mu to trvalo tak dlouho, než to začalo něco dělat - jeho procento bude úplně jiné množství energie než vaše procento
Pak to vede k tomu, že si to každej bude chtít nastavovat jak potřebuje, což vede k:
- spousty práce navíc pro nás
- zesložitění produktu - průměrný zákazník nebude tušit co je to za nastavení a proč by ho to mělo zajímat = mnoho vysvětlovacích materiálů na naší straně
ono navíc se to děje jen v těhle konkrétních případech kdy je to na “na hraně” - díky tomu jak tam proběhlo to vybíjení + to že je tam SoC na celá čísla ale ne na desetinny. Je to prostě hodně edge-case, který s ohledem na to všechno, co potřebujeme udělat, prostě nikdy neprojde prioritizací, aby se tomu někdo věnoval
Když přechází malé mraky za slunečného dne, ty rázy jsou ještě mnohem větší, takže ani nejde o nějaké chování, na které by ten střídač nebyl připraven.
Rozumím tomu, co píšete, ale jedna věc podle mne platí obecně: nemůžete mít spínací a vypínací hranici nějakého režimu stejnou. Jako v příkladě výše:
Discharge → Dosáhne 23% → SelfUse → Dosáhne 24% → FeedIn → Dosáhne 23% → SelfUse …
Pořád se bavíme o tom, že ke spínání/vypínání dochází přesně na hranici 23%-24%.
Takže to pak přepíná režimy strašně rychle…
chápu, že hystereze by byla lepší, ale vždy než se do něčeho pouštíme, tak řešíme, s ohledem na omezené zdroje, zda to reálně něco řeší a dává tedy smysl do toho investovat čas - co by to tady přesně řešilo? Ten střídač či baterie je stále v limitech svých výkonů, tzn. čemu to vlastně přesně vadí ?
Zbytečně se střídavě nabíjí a vybíjí baterka, nakupuje chvílemi ze sítě, přestože pokyn je vybíjení.
Asi střídač není schopný tak rychlé přepínání režimů zvládat.
je to tak, to je proč jsem psal, že hned jak to půjde, nahradíme to Power Control modem - bohužel tam ale odpovídající aktuálně není
Ona tam ta hystereze vlastně je už teď - jedno procento SoC.
to že vypneme ten power mode na hraně je cílené, protože jakmile se dostane na target a zůstane ten mod aktivní, dějou se nechtěné energetické toky, viz moje poznámky z testování tohoto modu:
tzn pouštíme to schválně do self-use, protože jinak by PV šlo do baterky only a spotřeba z gridu, což je nechtěné (když cílem je prodávat).
Tzn. je to bohužel znovu limitace FW na straně střídače, kterou “hackujeme” tímto způsobem
Souhlas, že Target SOC je blbě udělaný a jakmile dosáhne vybíjení cíle, přestane se používat baterka a spotřeba jde z gridu, nebo tak něco.
Ale to jedno procento rezervu tam furt nevidím.
Pokud nesvítí, po vybíjení jasně přejít na selfUse/backUp jakmile se dosáhne targetu.
Ale pokud svítí, mělo by se přejít na Feedin jakmile se narazí na target
Jakmile se narazí na target-1%… SelfUse/BackUp
Jakmile dosáhne target+1%…“Prodej do sítě místo nabíjení”
feedin je eeprom zápis
jj, sorry, feedin jsem myslel jako “Prodej do sítě místo nabíjení”.
Upravil jsem ppředchozí příspěvek
bohužel prodej do sítě místo nabíjení skrze mode 3 má tento problém
tzn. jakmile dosáhne toho procenta, tak se stane to, že FVE jde jen do baterie a spotřeba z gridu - tzn i v tomto modu ho cíleně vypínáme při spodní hranici na msoc a necháváme padnout do self-use přesně z toho samého důvodu - nechtěný odběr z gridu na pokrytí spotřeby
chce to prostě mode přímo od solaxu který pracuje správně i na těch hranách (100% nabití a mSoC) - aktuálně to hackujeme a bohužel tohle chování, je side-effect toho hackování, na který ale nemáme aktuálně řešení
btw mám v testováních všech těch solax modů stovky hodin - tzn. pravděpodobnost toho, že najdete něco, co jsem nenašel, je velice malá - my jsme všechny ty mody a jejich kombinaci dloudodobě testovali i na vybrané skupině střídačů, jak se to chová ve všech edge-cases a aktuální řízení je výsledkem toho - tzn. to co tady navrhujete je všechno co jsme zkoušeli a ono to sice častokrát fixne jeden problém, ale vytvoří jiný - to vše jsme prošli.
Je potřeba si ideálně to řízení komplet udělat sám a otestovat na všech edge-casech a pak poslat výsledky a to je asi jediný postup, kde z toho reálně vzniká nějaká hodnota pro nás, jak to případně upravit - protože jinak bohužel dáváte nápady, které ale rozbíjí zase něco jiného a takto to implementovat nelze to je spousty času/peněz a neposuneme se nikam. (jsem ale nadšený, že jsem si sepsal veškeré poznámky a teď vám to mohu jen posílat, kde se to zase jinde rozbije a nemusím to ručně testovat to co navrhujete :))
Zkusím předložit něco konkrétního, použitelného. Mohlo by to být postavené na Mode 4? Je tenhle Mode pro vás implementovatelný, kdybyste uznali, že to stojí za to?
A uměli byste vyčítat export střídače po jednotlivých fázích?
po jednotlivých fázích už si to pro vlastní potřeby čteme - řídit se ale po jednotlivých fázích nedá.
mode 4 není problém - sám jsem ho testoval několik hodin, ale nenašel jsem žádné použití pro to co potřebujeme
Mně furt vrtá hlavou ta asymetrie…sepne mi tepelné čerpadlo a mám na jedné fázi o 2kW víc a nenadělám nic. A takových, co topí elektřinou, bude asi přibývat, o ohřevu vody nemluvě.
Mám nápad na modifikovaný feedin pomocí Mode 4
V principu, pokud slunce nestačí slunce, pošli tam trojnásobek příkonu nejnáročnější fáze domu. Občas to cucne trochu víc z baterky, ale podle mne lepší než nakupovat ze sítě na dvou fázích a zároveň na třetí prodávat.
power_max:=3*MAX(L1,L2,L3) #L? = spotřeba domu na fázi
if power_PV<power_max:
mode_4_power=power_max-power_PV # tady se přepočítává
else:
mode_4_power=0 # není potřeba přepočítávat
Snad to dává trochu smysl, zkusím udělat nějaké testy…
Davide, jak často přepočítáváte výkon střídače při Remote Control?
každých 10s - když je to častěji, tak to pak dělá neplechu, protože ten střídač začne nestihat odbavovat data - je to taková střední cesta mezitím, co je ok s ohledem na to, aby to řídilo rozumně rychle s ohledem na změny spotřeby, mraků atd. ale současně nedělalo problém s komunikačním přetížením střídače - obzvláště pokud tam zákazník má nějaké vlastní čtění dat ještě připojené (HA atd)
Dávám dohromady ten nový režim “Slunce do gridu”, jak jsem psal výše. Testuju to a pak dám vědět, založím na to nové vlákno, kam dám nějaký popis a screenshoty, a skript Home Assistantu, aby to mohl otestovat i někdo další.
Často kvůli tomu testování vypínám řízení, tak doufám, že se kvůli tomu nedostanu na nějaký blacklist ohledně flexibility, tj. až si to zase zapnu, aby mi flexi fungovala…
kdyby se stalo, že ano, dejte vědět a upravím to ručně - ale mělo by to být v pohodě.
jinak u toho testování pls vyzkoušet “okrajové podmínky” a to přesně:
- jak se to chová při plné baterii resp. když se baterie blíží plnému nabití, zda tam nedochází k omezování panelů
- jak se to chová na mSoC - zda se tam nestanou špatné toky - jako např. spotřeba ze sítě atd.
- jak se to chová, když je PV výroba větší než spotřeba a vice versa - tedy spotřeba vyšší než PV výroba, zda ty toky jdou správně tak jak je žádané z pohledu zákazníka
toto testujeme s každým módem řízení, že se to chová správně v “celém rozsahu”