Nové Podmínky Protea 2025/05 vs sdílení sám sobě

Mám nejasnost - právě mi přišly mailem nové podmíny k používání Protea a spojení s flexibilitou, kde se zákazník zavazuje k “není součástí tzv. energetického společenství”.
Chápu to tak , že nesmím být členem společenství tj. kategorie 2, ale “aktivním zákazníkem” kategorie 1 (tj. primárně sdílím sám sobě a na zahrádku vedenou u jiného obchodníka) dál být můžu?
Předem děkuji za objasnění

Zkusil jsem si odpověď zjistit sám, ale stále si nejsem jistý, co ode mne Delta očekává.

Z infolinky Deltagreen jsem dostal protichůdné informace a sám operátor mi neodkázal ty logické veletoče vysvětlit:
O(perátor): Pro aktivaci flexibility nesmíte být v žádném společenství
J(á): ale píšete , že když je celé společenství sdílení u Delty tak to jde
O: když budete ve společenství, tak vám vůbec nepůjde aktivovat flexibilita
J: ale já ji aktivní mám
O: Když budete ve společenství, tak EDC odmítne aktivaci flexibility
J: od kdy EDC rozhoduje o aktivaci flexibility u vás?
O: EDC bude řešit systémovou (ČEPS) resp ERU nedovolí aktivaci systémové, protože už budete mít u EDC nějakou formu sdílení
J: a vy tam na mém účtu vidíte, že mám aktivovanou jen obchodní flexibilitu a nejde aktivovat systémovou?
O: to tu nevidím

z toho usuzuji, že proto podmínky Protea hovoří o možnosti aktivovat jen obchodní flexibilitu, protože systémová ještě neexistuje ( a i člověk z Delty se na FB zmiňuje, že smlouva s ČEPS bude od září). A pokud budu v nějaké formě sdílení , tak se u Delty spoléhá na slušnost odběratelů s aktivní flexibilitou, že nesdílí s nikým mimo Deltagreen. (zřejmě se k datům skupin nedostanou a nemají jak kontrolovat). A až bude chtít někdo aktivovat systémovou, tak to “zkontroluje” ERU

Také jsem zkusil EDC, kde mi operátorka řekla, že systémovou flexibilitu řeší LEX OZE III, ale to bude platit od 2026, takže na to stejně ještě nejsou žádné procedury, weby atd. Doporučuje to řešit na podzim až bude jasněji. a i její předpoklad je, že pokud se bude chtít odběrné místo zapojit do systémové flexibility, tak se bude muset zrušit členství (možná i smlouva EDC) ve skupině sdílení, aby se šlo zaregistrovat (zase se svolením ERU ) do systémové

Otázka zúžena ale zůstavá - mám do podzima vůbec něco řešit? Je sdílet sám sobě OK a zahradu neřešit (pár kWh přes léto )?