Chtěl bych se zeptat ostatních uživatelů Protea, jakou máte předpověď výroby z panelů? V posledních dnech mám násobně měnší předpověď výroby a tím mám plnější baterky a výroby je ve skutečnosti až 3x více. Třeba dnes jsem měl předpověď za celý den cca 11kWh a do teď mám vyrobeno více jak 31KWh.
Chápal bych kdyby se to lišilo o 50% nebo i o 100%, ale o více jak 300%? Předpověď ve Victronu ±20% sedí.
Dotaz na Deltu, kdy plánujete spustit delší plánování úprav chování dobijení / vybíjení baterie? Děkuji za odpověď
Ano, občas je predpoved dost nizka, jako treba se to stalo dnes. Jakoze min. 2 az 3x mene nez predpovida samotny Victron. Ten mi docela sedi.
Ano, předpověď výroby je docela podhodnocená, třeba dnes mi to na Proteu ukazuje mizernou předpověď v poledne 1,24 kW, ačkoli predikce v HA i ve Victronu ukazuje 4 kW - z dlouhodobé zkušenosti vím, že to docela sedí. Pokud jsem četl správně v jiné diskusi, používají pro Protea předpověď od Forecast.Solar, ten jsem měl na HA také a moc právě neseděl. Přešel jsem na Solcast.com ten funguje mnohem lépe.
Zlobí to už asi týden.
Dnes v noci se nabíjela baterie na 100 % a přitom venku svítí a už mám od rána přes 14 kWh zbytečných přetoků.
Dnes než jsem šel spát, tak jsem po dlouhé době vypnul Protea, taky mě plánoval nabití baterií na 100%. Pak jsem ho ale musel zase ručně zapnout, baterie byla ráno v 7h na 40%. Posílal jsem do 10h na prodej. A teď už mám skoro plnou baterií a i ohřátou vodou v bojleru.
Škoda že ještě nefunguje ruční plánování aspoň na 8h dopředu…
Ano, je to tak. Předpovědi výroby z Protea jsou u mě také dlouhodobě špatné. Pokud chci mít kvůli flexibilitě Protea zapnutýho, tak každý den musím neustále kontrolovat plán a upravovat to několikrát denně. I tak to stejně kolikrát nevychytám, protože Proteus se v noci rozhodne najednou šetřit energii nebo někdy nabíjet, protože má až 3x podhodnocenou predikci výroby na další den.
@David Kdy je v plánu nasadit nový predikční model výroby? S tím z Forecast.solar je fakt Proteus nepoužitelný pro automatizaci bez neustálého sledování. Za mě by to měla být top priorita nadevším ostatním.
už brzo - už testujeme něco svého, ale ten problém to neřeší na 100%, pořád tam nějaká chyba bude.
Ono s těmi službami je problém - například solcast je zdarma jen pro personální užití, jakmile to vezmeme my, tak je to “ohromná darda” a jsem přesvědčen, že když vám řekneme, že lepší předpovědi od solcastu si musíte zaplati cca 50-100kč/měsíčně, tak ten forecast najendou zase nebude až tak špatný (mimochodem, i ten musíme platit, ale vychází to cca 10-15kč/zákazník/měsíc, což je tak nějak na hranici, co jsme ochotni platit z našeho)
@MikeTe Kvůli flexibilitě není potřeba mít zapnutýho i Protea, je to rozdělené. Sám jsem už Protea byl nucen vypnout, protože v kombinaci s nízkou predikcí výroby a vysokou predikcí spotřeby to dělalo docela pitomosti. Je mi jasné, že predikce výroby je a bude vždy trochu nepřesná, predikce spotřeby taky, u mě je to bohužel velmi nepřesné, protože je započítáno nabíjení bojleru a aku nádrže, což není běžná spotřeba domácnosti, ale jen vytížení volné solární energie, která by šla jinak za nízký peníz do sítě, nebo zůstala nevyužita.
@Patrik S tím vypnutím to není tak úplně pravda, protože ten přepínač na vypnutí automatizace pouze vypne řízení podle plánu, ale Proteus má pořád převzaté na sobě řízení FVE, takže ji nemůžete řídit sám ničím jiným (třeba pomocí HA). Ten přepínač je tak dobrý pouze na to, aby Proteus v několika příštích hodinách nedělal něco nečekaného, ale jel pouze v normálním režimu.
Je to tak - měli jsme přidat možnost zapnout flexibilitu only ale bez manuálního režimu. Jdu zjistit kde se to zaseklo na naší straně
Jo jo, máte pravdu, některé věci si řídím pomocí HA jinými parametry, takže mi je Proteus nepřepisuje, ale některé ano - to je asi škoda. Přiznám se, že když vidím nahoře v Přehledu nápis “Do řízení vaší FVE momentálně nezasahujeme.”, tak opravdu krom případů flexibility (kterou jsem nechal zapnutou) nezasahuje. Aspoň tak si představuju manuální ovládání - je jedno, jestli vypnu přetoky manuálně v Proteovi, na konzoli Victronu nebo přes HA - ty ostatní systémy by měly jen přečíst, že se to vyplo, ale nezapnout mi to zpátky.
Když se nad tim zamyslíte, jak byste to řešil konkrétně, tak přijdete na to, proč i ten manuál musí aktivně řídit.
Pokud si v manuálu nastavíte “vybijet baterii do sítě” ale pak půjdete do aplikace vaší FVE a nastavíte tam naopak nabíjení, tak u nas v proteovi bude svítit že se vybiji ale reálně se deje opak.
A jelikož to takhle udělalo několik lidi a pak obviňovali nás, že nám to nefunguje, tak to tzv “rekoncilujeme” tzn porad dokola se hlídá ze to co je zobrazeno v proteovi v manuálním módu je vynucované na tom zařízení aby nemohlo dojít k rozporu. To samozřejmě platí i kdyz není v manuálu nic zapnuto (i to je validni stav, kdy se nema nic konkrétního dít)
dotaz / nápad, nejde nějak udělat aby Proteus vyčítat předpověď výroby přímo z konkrétní adresy Victronu?
Jde, ale Victron limituje vyčítání predikcí z API na tolik, že to nelze použít.
Druhá věc je, že Victron ty předpovědi mění v čase - což je pro plánování Protea problém resp. nepoužitelné - zkuste si někdy udělat screenshot Victron predikcí na další den a pak to porovnat s tím, co Victron zobrazuje ve chvíli, kdy ten den skončí - bude se to hodně lišit. Upravují to dle reality v průběhu dne - na konci dne to pak vypadá, že se velice dobře trefili, ale ty jejich čísla na začátku tak přesná nebyla
Ano to máte pravdu, že se předpověď upravuje během dne, ale i tak je o dost přesnější v předpovědi na 24h. Proteus je super, když má být slunečný celý den, pak plánuje nabití a raní vybití baterie v pořádku.
@David No úplně jednoduše - když nastavím někde z venku (HA, Victron) naopak nabíjení baterie ze sítě, tak to jen Proteus přečte, že se mu změnil parametr GridSetPoint z třeba -4000 W na +4000W a ukázal by v Přehledu místo vybíjení do sítě, tak nabíjení ze sítě.
Stejně tak když nastavím jiné mSOC, mělo by být jedno, jestli ho nastavím na HA, VRM, konzoli, nebo v Proteovi. Ale teď ne, cokoliv nastavím jinde, tak se hned přepíše tím co je nadřízeno z Protea.
Nechci aby to vyznělo, že jen kritizuji, ale snažím se jen ukázat jiný pohled na věc. Když si zapnu DESS od Victronu, chápu že mi zasahuje do řízení FVE, ale když ho vypnu, tak už ne - to samé bych očekával od vašeho systému, že když ho vypnu, tak nebude opravdu zasahovat. To se netýká flexibility, tu mám zapnutou, tam ať klidně zasahuje, ale zde bych potřeboval nějaké to API pro MQTT, protože to bych mohl při pokynu DOWN zajistit odběr až 13,5 kW místo jen 5 kW do nabíjení baterie.
Proteus nepodporuje jen Victron - to co popisujete musí umět i pro ostatní značky.
Např u solaxu my to ale řídíme skrze ModbusPowerControl protože to nezpůsobuje zápisy do eeprom ale uživatel nemá možnost to takto ovládat - skrze aplikaci to mohou měnit jen přepínáním jednotlivých modu (což způsobuje zápis do eeprom) - nabíjení, vybíjení atd. Tyto mody ale nejsou identické k řízení skrze modbus a v tu chvíli to nelze “jen vyčíst a zobrazit”, museli bychom složitě “mapovat” jak cca odpovídají ty uživatelské mody těm naším skrze modbus aby to šlo zobrazit a jakmile by udělal změnu u nas museli bychom ty uživatelské vrátit do výchozího stavu (zápisy do eeprom) a zapnout nase modbus řízení. Realne se bavime o měsících práce kde bychom pak i tak řešili mnoho synchronizačních problémů. Měsíců práce jen abychom umožnili externí řízení, která nám reálně způsobuje dost problémů kdykoliv aktivujeme flexibilitu (sledujeme ze se tam pak pereme s řízením třetí strany)
Je jasné že jsme se rozhodli tohle nepodstupovat
Uděláme ale ze je možno nemít ani automatické řízení, ani manuální (v proteovi nebude zobrazen žádný stav) ale půjde zapnout pouze flexibilitu.
Ten problém je hlavně v limitech - i když jsme vyčítali predikce solaru z Victronu jen jednou za 6 hodin, victron nás zařízl na limitech. Počítali jsme o kolik bychom to museli ponížit tu četnost a vychází to na cca jednou za dva dny (a i tak by byl problém).
Je to způsobeno tím, že se to všechno načítá skrze jen dva naše účty - ano, řešením může být založit vícero účtu, ale to je zase bohužel spousty backend práce “jen kvůli predikcím z victronu”
Kombinace všech těchto faktorů je důvod, proč to stále není vyřešené.
- externí služby jsou při komerčním užití extrémně drahé a jsme přesvědčeni, že nám za to zákazníci nezaplatí reálně ani korunu. Platit pak cca 50kc a vice mesicne za každého zákazníka (tak jsou většinou nastavené ty ceníky u všech těchto služeb) je pro nás nereálné. Už takhle stojí proteus jen na serverech více jak 70kc měsíčně za každého zákazníka + predikce s forecast.solar + placené predikce spotových cen a dostáváme se na vice jak 130kc měsíčně co dotujeme každého zákazníka s proteem.
- limity u možnosti jako Victron, kde to stojí nemalé peníze na naši straně to umožnit skrze vícero účtu aby to následně skončilo tím, že nás Victron stejně “zařízne” kvůli vysokému trafficu z našich serveru - toto už se jednou stalo a tudíž je nechceme “více provokovat” - což vícero účtu prostě bohužel provokace je
- vytvořit vlastní model, tudy jsme se nakonec vydali, ale i tak je to dost nákladné. Dle výpočtu ale nakonec levnější než externí služby. Nevýhodu je čas co to trvá než něco vytvoříme a samozřejmě kvalita, kterou se může ukázat i horší než forecast.solar
Pak je zde samozřejmě cesta udělat protea placeného (nebo udělat nějakou prémiovou placenou variantu) kde bychom použili externí služby lepší kvality. Odhaduji cenu tak na cca 50-100kc měsíčně, je to něco co by vám dávalo smysl?
Jen tak přemýšlím: nešlo by, aby si uživatelé mohli Protea krmit svými daty předpovědi? Např: Home Assistant doma, který stahuje předpověď ze Solcast a zároveň ji přes nějaké API/integraci tlačí do Protea. Nekoukal jsem teda na podmínky použití dat ze Solcast, to by se muselo ověřit.
já osobně bych nějakou kačku do 100, když bych to pakt nemusel “stále kontrolovat”, ale jen jednou za 2-3 dny, klidně dal…
jen ještě dotaz, do konce dubna si myslím, že predikce byl o dost přesnější a tím i řízení vybíjení…