Proč nedochází ve večerních hodinách při nejdražší ceně výkupu (nyní obvykle od 20h) na Victronu k nastavení max. setpointu pro vybíjení? Baterie je přitom skoro plně nabita a není důvod to hodinu plně nevybíjet. Už si toho všímám několik dnů, že Proteus v plánu počítá, že vybije na nižší procento a pak ve výsledku toho nedosáhne. Je to tím, že místo aby nastavil na celou hodinu max. setpoint pro vybíjení (v mém případě max. nastavené přetoky 8,2 kW), tak se snaží pořád setpoint přepočítávat a nastavovat každých 20 - 30 s (většinou nižší než max.). Tento režim se ale hodí spíše, pokud potřebuji vybíjet menším výkonem, a ne, když je potřeba vybíjet na max. Když jsem Victron ještě řídil přes HA, tak jsem nastavoval vybíjení vždy na max. výkon 8,2 kW a tím jsem dokázal vybít za hodinu cca 50 % baterie. S Proteusem se nyní vybije vždy o něco méně než počítá a pak se snaží zbytek vybíjet už za horší cenu další hodinu.
Podle mě to počítá na cílovou hodnoty SOC, kterou si v plánu stanovil. Do toho ale vstupuje i spotřeba domácnosti, tak to pořád přepočítává. Na plný výkon to pustí jen v případě flexibility, viz. graf od včerejška. Akorád teď ráno se mi stalo to, že přišel v 6:40 povel pro flexibilitu, ale Grid Set point zůstal až do teď pořád na -8000. Stejně to nic nedodalo, protože baterku mám vycucanou, ale je to divné.
Chápu, že při spotřebě větší než odhadovaná v danou hodinu plánované procento SOC nevyjde a baterie se vybije méně. To ale není tento případ. Pokud to správně chápu, tak pokud je baterie plně nabita a je možné vybít maximum, tak by se měl, pro co nejlepší výsledky, na vybíjení nastavit max. ESS Grid setpoint (v mém případě -8200 W). Pokud bych v danou hodinu spouštěl nějaké další spotřeby v domácnosti, což by pak překračovalo max. proud pro vybíjení, tak už Victron sám omezí to vybíjení na vyhovující hodnotu a vybije se tak méně, což ale chápu.
Já tedy nevím ale tohle je podle mě chtěný stav. REspektive opravdu bych zkontroloval, že jde o tu nejdražší hodinu. Původně to bylo max, ale v rámci aktualizací se to změnilo (a já jsem za to rád). Pokud si to myslím dobře, tak Proteus si na celém časovém okně najde hodinu, kde je nejvyšší cena prodeje, kdy vybíjí baterku. Pro tuto hodinu určí, kolik se mu podaří procent baterie procpat do sítě (tzn při maximálním vybíjení). Tuto hodinu jede na max. Ale hodiny předtím, kde má vybíjení baterie, tak jede omezeně tak, aby se dostal na SOC, ze kterého pak stihne co nejvíc v nejdražší hodinu vybít.
Alespoń mě to tak funguje. Tím, že se na dané SOC snaží dostat celou hodinu, tak přepočítává podle skutečné spotřeby a nestává se tedy, že když je najednou větší spotřeba, tak se do daného SOC netrefí a v nejdražší hodině mu chybí.
Ještě jak o tom přemýšlím, tak já to vlastně u sebe nepoznám - do sítě mám zatím max jen 10kW, takže mám nastaveno 9800. Jenže baterka může jet kolem 17kW max… to bych musel při vybíjení mít souběh spotřeby tak velký, abych se dostal součtem na limit