Nastavení prodeje v zimních měsících

Dobrý den, jsem tu nováčkem, prosím o vytvoření nějakých nastavovacích tlačítek, za jakých podmínek se má prodávat zimních měsících vyrobená energie ať už přímo ze sluníčka nebo s baterie. Dnes v 9:00 vysvitlo sluníčko a elektrárna začala prodávat přebytky přímo ze sluníčka a baterie nabitá pouze 60%. Cena za prodej je 3,80 Kč. Radši bych nabíjel baterii a využil tuto energii později, za 3,80 dnes přes den ani večer ani ráno nejsem schopný dobít baterii. Jediný kdo na tom vydělává je Proteus protože má provizi za nákup i prodej. Chtěl bych aby Proteus ovládal moji elektrárnu, ale nechci hlídat každou hodinu abych musel přenastavovat nákup prodej dobíjení. Ještě upřesnění mám baterii o kapacitě 28,6 kWh. Děkuji za pomoc či radu.

Zdravím,

nejsem z Deltagreen, tak moji poznámku berte jen jako úvahu…

Tipoval bych to, že to Proteus spočítal správně. Např. u mne dnes ráno také prodával za 3.80Kč a v plánu má v noci brát ze sítě za 4.20Kč. To na první pohled vypadá, že za jednu kWh na tom prodělám 0.40Kč. Ale je třeba si uvědomit, že když bych místo toho chtěl nabíjet a tu jednu kWh si nechat spíš pro noční spotřebu z baterie, tak mne to bude stát amortizaci baterie (u mne např. 1.50Kč/kWh), takže vychází lépe opravdu prodat a pak znova nakoupit, výhodnější o rozdíl těch 1.50Kč a 0.40Kč.

Záleží zamozřejme, jak máte nastavenou amortizaci baterie - tím se to dá trochu ladit. Případně vím, že některří lidé doporučují nastavovat v zimě vyšší minimální nabití baterie, otázka zda to dává smysl…

Pavel

Ano to máte částečně pravdu. Ale já mám vcelku velkou baterii, která mě vydrží cca 2 dny a chci ji využívat pro moji celodenní spotřebu. Mám Victron a zálohu celého domu. Nabít v noci v NT na 80%, když nebude druhý den svítit slunce. Mám tarif D25 (NT 23:00-5:00), nemám zatím EV auto a topím plynem (teď v zimě), od února do říjan využívám el. bojler na ohřev vody a klimaticaci na chlazení / topení. V poslední době nejsou spotové ceny nízké. Chápu kdybych v noci nabil bateii za 1,21 Kč spot (+1,84 Kč distribuce) vše s DPH, což je 3,05 Kč + 1 Kč armotizace + 15% ztráty (nabití / vybití baterie) = celkově tedy 4,86 Kč. Za poslední týden byla nejnižší prodejní cena 4,36 Kč. většinou + 0,5-0,8 Kč. Prodávat z baterie má tedy cenu, pokud se nevejde už více energie do baterie ze sluníčka. Nebo není ohlášena vysoká cena v podvečer či ráno, aby se vyplatilo prodávat.

Jasně… Na takový scénář, kdy jde o spotřebu z baterie i na delší dobu než má Proteus data o cenách a pod, by možná pomohlo, kdyby v nastavení byla navíc volba jako “Minimální nabití baterie pro povolení prodeje”.

Pavel

1 Like

Tyto kalkulace se řeší už více než rok i na Victronu v rámci DESS. Proto jsou tam dneska 2 režimy - tvrdý zisk a zelený režim. To byl výsledek protichůdných požadavků 2 skupin uživatelů. Za mě pokud chcete více prioritizovat ukládání do baterie, tak stačí nastavit větši amortizaci.
Protože jak to chápu z popisu vy máte takový ne zcela exaktní cíl Tzn pokud Proteus, počítající čistě s finančním ziskem v rámci dne nevyhovuje (a třeba z důvodu větši baterie počítané na 1+ denní spotřebu nebo raději záloze při častějším výpadku), tak pak mě amortizace přijde asi nejlepší řešení.
Dovedu si představit, jak bude API dostupné nejen v alfa testu, tak mu měnit amortizaci podle svého algoritmu pomocí nodered třeba… Ale ted bych šel cestou amortizace.
To nastavení jiného soc pro povolení prodeje by asi pomohlo, jen nevím, jak by se to realizovalo. Muselo by se poslat do střídače, ale pouze v případě pokusu o prodej. A pak zase poslat zpátky původní.

Stačí zvýšit cenu amortizace.

když jsem měl nastavenou cenu amortizace na 3 Kč / kWh tak mě to radši prodávalo než aby ji to dobíjelo. Baterie byla na 57%.

No jak jsem psal, že nechcete exaktní výsledný stav mi přijde. Tzn jestli to chápu správně, tak chcete nabíjet baterku ze slunce BEZ ohledu na to, jaká je cena. Takže vlastně na Victronu Normal režim. Takže nechete pracovat se spotovou cenou, ale pouze NT/VT. Na to stačí NodeRED. Jaká je vlastně správná hodnota nabití baterie kdy může začít prodát? 50%? 60% 70%. To můžete Protea vypnout. (teda nevím, jestli někde jsem schopen z webu NT/VT spínání přečíst, osobně jsem to nezjiťoval). To by se asi dalo nastavit min SOC. - tak mu dejte min soc 50% a máte 50% rezervu.
Já si třeba při přechodu z DESS (což v té době bylo také v betě) snažil spínání přiohnout, ale ve výsledku jsem to přestal dělat, protože v rámci dne to kalkuluje prostě ok. Ano, nepotřebuji 2 dny syslit baterku i když to zní hezky. to bych využil pokud by u nás častěji vypadávalo. Mám 20kWh mám i TČ, přemýšlím o +10kWh.
Ale přeci jen do algoritmu malinko zasahuji pomocí NodeRED. Pokud jde do sítě větší výkon než je příkon kompresoru TČ a toto trvá déle než nějakých 10 minut (po vyhlazení rozkmitů), tak pošlu čerpadlu údaj, že může bojler nahřívat i mimo standardní časový plán. takže se spotřeba z 15 hodiny přesune dříve. Ale jinak ho nechávám být.
Asi bych využil nastavení min SOC podle období/dne v týdnu/předpovědi, ale počkám, co bude dostupné v API - určitě nebudu dělat nějaké harakiri, spíš bych s tím možná do budoucna trochu hýbal jedním či druhým směrem.

Jen pro ujasnění, tohle nastavení jsem měl na mysli kdyby bylo přidáno v Proteovi, a používal ho on pro řízení i bral v potaz při plánování řízení.

jj to mě napadlo. Jen říkám nevím, jestli je to realizovatelné, když střídač má to SOC jen jedno a může teoreticky alternovat mezi nabíjením a vybíjením, kdy by se to stejnou frekvencí muselo měnit :slight_smile:

za mě není co bych dodal, to vysvětlení je “on spot” včetně toho problému s dvěmi SoC :slight_smile: