Ahoj, v prvé řadě velké díky DG a komunitě tady na fóru - hodně mi to pomohlo k porozumění Victron systému a jsem vděčný za podporu a transparentnost fungování protea.
Teď k dotazu - pořídili jsme EV (Tesla) a nyní laboruji s řízeným nabíjením. Vysvětlím situaci
V současné době (začatek března) svítí hodně slunce a je tedy i spotová cena v poledne velmi příznívá (cca 1kč/kWh) oproti nočním cenám (cca 4kč/kWh). Zároveň výkon FVE není tak velký (10 kWp teoreticky, reálně se v dnešních dnech pohybuji 4 - 5 kW max), aby se stihlo auto i baterie nabít z FVE a tak přicucávám z gridu, abych doplnil do 11kW, a využil doby nejnižší ceny 1 kč/kWh. V tu dobu je většinou plán řízení nastaven na “Normání provoz”, což ale způsobuje, že se místo z gridu, nabíjí auto z baterie z FVE, což je nežádoucí. Řešením je manuálně upravít plán a na danou hodinu použít “Šetření energie v baterii” - tím se udržuje nabití baterie a auto se dobíjí z FVE + Grid. Nebo má někdo jiné řešení? Další nevýhoda je, že odběr na nabití auta je výrazný, takže to jistě ovlivňuje výpočty predikce spotřeby na další dny (kdy se třeba auto nenabíjí). Vím, že se pracuje na podpoře Wallboxů, ale zajímá mě, jestli to někdo řeší jinak, než manuální úpravou plánu? Osobně mám wallbox Inchanet, který asi nebude nativně podporovaný, tak by mě zajímalo, jestli bude i nějaké univerzální řešení? Zatím mě napadá kombinace HA integrace od @nijel s trochou podmínkování (HA používám pro řízení všeho ostatního v domě).
jakmile budou ty WB venku, tak my už si sami upravíme plán na FVE, aby to nešlo z baterie a současně si budeme i ten odběr auta čistit od spotřeby domácnosti - tzn. vyřešíme toto vše za vás, jen to teď ještě není ready, ale už brzy
já ručně upravuji plán.
když nabíjím každý den stejně, tak to plánování nerozhodí.
V zimě jsem nabíjel vždy v noci kdy se stejně nabíjela i baterie, takže to taky nevadilo.
Zkuste v Tesle ztlumit na 5A pokud chcete jet jen ze slunce, ale editaci plánu se nevyhnete.
Ahoj, já také ručně upravuji plán. Ale nenastavuji na tvrdo změnu operace, ale upravuji predikce spotřeby. Mám to tak, že když nastavuji v aplikaci tesly nabíjení na určité hodiny, tak zároveň upravím predikce v proteovi tak, že přídám +11kW k tomu, co tam má odhadnuto pro ty hodiny. Zatím mi to funguje dobře a naplánuji takto nabíjeni klidně na další den. Proteus plán hned přepočítá, ale většinou tam nechá původní operace na ty hodiny. Ale když se pak blíží čas nabíjení, tak se to správně změní na odběr ze sítě a šetření baterky. Takže se to chová tak jak bych to já nastavoval. To že nenastavím operaci natvrdo má tu výhodu, že nezafixuji stávající operace až do té mnou změněné, ale proteus může pořád dynamicky plánovat.
Jsou to mnou vypozorovaná chování. Sám jsem zvědavý, zda se ještě někdo další podělí o tipy k nabíjení EV a co mu funguje.