Všiml jsem si zajímavé věci - tedy nebyl jsem první, ale můj kolega (také Proteus řízení):
U mé instalace (Victron) v poslední době se zajímavě chová mód Šetření energie v baterii a nevím, čím to může být. ESS je nastaveno na min SOC 17%. Teoreticky by dle standardního chování mělo dojít k tomu, že po dosažení této hladiny se měnič přepne do ESS #1 a udělá 3 procenta nad min SOC. Vím, že to není ideální takto cyklovat a čekal jsem na nějakou změnu.
Teď mi to dělá to, že po dosažení min SOC se size zapne ESS#1, pokud to sleduji. Jenže když tento mod jede celou noc, tak ráno je například baterie na 14%, ESS #1 je vypnuté a měnič je ve stavu Scheduled Charge. Přijde mi, jako kdyby Scheduled charge sice vypnul ESS #1, jenže pak nebyl schopen min SOC udržet na nastavené hodnotě. Nespotřebovává baterku přímo do spotřeby, ale jako kdyby jí pomalu žral ten “idle” mode, respektive vlastní spotřeba meničů.
Upozornil mě kolega, kterému se přes noc dostala baterka do 0% a vypadnul barák (má min SOC na 15%). Nevím, jestli to souvisí s cyklování kolem nastavené hodnoty SOC, co jsem řešil před časem (ale to jsem řešil při dosažení 100%).
Děje se to také někomu? Aktuálně jsem neaktualizoval Cerbo - jsem na těchto verzích:
Tak jsem zkoumal dále:
Stále je Minimal SoC nastaveno na 17%.
Pokud je v Proteovi plán na určitou hodnotu SoC, měnič se mi zdá je je v Scheduled charging modu. To se děje i když je plán minimal SoC.
V takovém případě se po dosažení 17% sice zapne ESS #1, ale už nezačne nabíjet +3%. Přepne pokrytí spotřeby ze sítě. Tím, že není PV v noci, tak měnič i v rámci tohoto modu přepíná na discharging a idle. Takže asi pomalu baterku skutečně žere.
Ráno po kontrole zjištění, že ESS#1 již aktivní není a baterka na 15%, tzn 3% pod minimal SoC - ESS#1 už aktivní není, prostě se nějak vypne.
Pokud jsem ráno zkusit dát stejný režim ale manuálně v Proteovi, nic se nestalo. (Nabíjení baterie ze sítě 17%). Tzn nezačal nabíjet i když byl pod cílovou hodnotou.
Pokud jsem v Proteovi změnil režim na stejný Nabíjení ze sítě, ale dal o 1% vyšší SoC (18%), začal hned správně nabíjet ze sítě plným výkonem.
Pokud jsem dal následně zase manuální režim Nabíjení baterie ze sítě, ale na původní min Soc, tzn 17%, ESS #1 se stejně nezaplo, nabíjení nejede.
Po přepnutí manuálně na Normal režim najednou najede ESS#1, snaží se nabít na minc soc 17%. Drží stejných 17%, tzn nenabíjí na více, ale přijde mi, že se nepřepíná do discharging, ale má spíš plusovou hodnotu do baterky.
Liší se nějak to držení SoC při automatickém režimu, při manuálním a při normal? Myslím z hlediska toho, co Proteus na střídači zapíná?
tohle se mi děje též, ale zastaví se to cca okolo 3% pod msoc a dále už to nikdy nespadlo.
jinak to držení SoC se neliší.
mám ale ještě další zjištění - když spadne střídač do ESS#1 a já snížím mSoC o procento níže, stále je v ESS#1 - když ho ale snížím o 4% níže, tak vyskočí ven z ESS#1 a i když ho pak hned vrátím zpět na 1% pod aktuální SoC (tedy 1% pod původní nastavené mSoC) ESS#1 se nevrátí - toto je naše řešení v backlogu jak se vyhejbat tomu ESS#1 modu po ránu když začíná svítí slunce
Je to ale hrozná alchemie a žere nám to hrozně času tyhle edge cases řešit - proto to popravdě depriorizujeme a snažíme se více věnovat tomu, kde reálně přinášíme peníze sobě a zákazníkovi (flexibilita)