Minimální SOC baterie

Da se to otestovat zvysenim mSoC v proteovi tesne pod aktualni SoC a pustit rychlovarku :grinning_face:

1 Líbí se

Funguje to moc pěkně. Dnes ráno mě to “zachránilo.”

1 Líbí se

super, tak snad to ty Victrony pomohlo převážně vyřešit, aby zbytečně skrze svoje chování nenabíjeli zpět 3% baterky.

každopádně soft limit na mSoC pro Protea dodáme i tak

1 Líbí se

Díky za váš i Váš přístup k zákazníkovi.

@David zdravim Davide, zda se mi, ze dnes nezafungoval hack a nabijim ze site. Mam mSoC nastavene na 15%. Diky za check

o kousek byla vyšší predikce spotřeby než výroby a v tu chvíli tento “hack” nepouštíme, protože bychom jen ponížili mSoC, ale nenabilo by se to zpět na to uživatelsky zadané.

Neříkám, že je to ideální způsob, jak to pravidlo aplikovat nebo ne, ale nic lepšího mě nenapadlo :slight_smile:

Ok diky za vysvetleni

Všiml jsem si zajímavé situace, která asi souvisí s tím hackem. Pokud je Soc na úrovni Min SOC a Proteus je v režimu Prodej do sítě místo nabíjení, tak hack zafunguje, ale tím, že je výroba nižší než spotřeba tak vlastně Soc vyklesá níž, než by mělo. Aktuálně mám Min Soc nastavené na 20%, ale dnes ráno to vypadá takto:

hmmm, to nebere ohled na ten mod, že to vlastně nepůjde do baterie, ale do gridu, když je to prodej místo nabíjení.

Je tam “hardstop” že to nikdy nejde o více než 5% pod uživatelské mSoC a současně nikdy nepůjde pod 10% mSoC (tzn u lidí co mají nastaveno mSoC na 10% se toto vůbec nepouští).

Ten předpoklad je, že se to pak dokáže dobít z FVE - mrknu, jak to nakonec dopadlo u vás

hmmmm, nabil to z gridu jakmile začala 9 hodina a on se “resetoval”.

ok, upravíme, aby tohle nedělal, když je plán “prodej místo nabíjení”

1 Líbí se

Nevím, co se dnes děje, ale ačkoli mám min. SOC nastaven na 20%, tak jsem tam měl 16%. Když jsem se koukal na historii mSOC, tak vidím, že se nějak snižovala až k 12%, ale nevím proč i vybíjení baterie. Žádný výpadek gridu nebyl.

Jinak ještě z jednoho pohledu by bylo dobré mít dvě varianty mSOC (hard a soft) - teď na zimu spousta lidí nechává mSOC na 50%, protože slunce moc nesvítí, tak ať baterka dlouhodobě neskomírá. Ale pro flexibilitu by se klidně použít mohla, ta bývá v řádu minut a je užitečná. Takže tvrdá mSOC na střídači by byla nastavena třeba na těch 20%, ale soft limit by byl v Proteovi na 50%. Běžně by se tedy vybíjelo jen do 50%, ale byla by rezeva pro výpadek a flexibilitu.

To snížení na 12% je ok, protože abychom donutili vyskočeni z ESS1 musíme snížit msoc o 3% a vice než je aktuální nabítí baterie.

Takze kdyz byla na 15%, změnili jsme na 12% a hned zpět, abychom ukončili ESS1 a tedy nabíjení ze sítě.

Na soft limitu se stále pracuje, snad už brzy

Říkáte, že se mSOC snižuje jen na chvíli, aby se zamezilo ESS#1, ale já už dnes opět pozoruji, že ne - mSOC mám na 20%, ale snižuje se na 19%, teď na 18% a je to dlouhodobě, tedy ne jen krátký pulz - dochází pak k vybíjení baterie pod hranici 20%, což nechci.

Abychom dokázali vynutit ukončení ESS#1, musíme ponížit mSoC o jedno procento pod aktuální SoC, ve chvíli kdy se ESS#1 spustí.

Pokud je spotřeba stále vyšší než výroba, jakmile se to jedno procento ubije z baterie, spustit se ESS#1 znovu. Tzn musíme zase o jedna snížit. (Realne o jedna nestačí, musi se o tri a pak vrátit o dvě zpet - výsledek je ze snížíme o jedna).

Takto to děláme tak dlouho dokud nenastane alespoň jedna ze tři podmínek:

1. už jsme o 5% baterky níže než původní mSoC
  2. baterie spadla na 10% SoC
  3. nastal konec aktualni hodiny - v tu chvili se cely proces resetuje zpet na původní mSoC

Snadný způsob jak vynutit aby se to nedělo vubec je zmenit predikce pro danou hodinu tak aby spotřeba byla vyšší než výroba. Tím se tento proces vůbec nespusti.

Případně u vas můžeme tuto funkci vypnout úplně, ale do rozhraní protea tuto možnost dávat nebudeme, většina zalazniku by tim byla zmatena k čemu to je.

Bez velkeho humbuku se v nastaveni objevila polozka “Rezerva minimalniho nabiti”. Dekuji a vsem preji mnoho uspechu a stesti v 2026;)

je to tak :slight_smile: i vám vše nej do 2026!

Pro ostatní - najdete to v tom pokročilém nastavení - je to reálně “buffer nad mSoC” oproti kterému funguje automatické řízení. Tento buffer se nepouživá pro flexibilitu, ta jde až na mSoC.

1 Líbí se

Super, díky moc. Tohle mi tam hodně chybělo.

Ještě otázka, proč je to omezeno na max. 10% ? Já bych si třeba dal rád 15% :slight_smile:

Pavel

kvůli “průměrným“ uživatelům - pokud by tam nastavili třeba 20% a k tomu měli 30% mSoC, znamená to, že proteus používá jen 50% baterie a pak ihned přijdou stížnosti, proč používáme jen 50% baterie . . . :slight_smile:

Přiznám se, že na první nedbalé přečtení jsem nepochopil co mám nastavit a proč (a to se troufám řadit mezi odborníky). Nešlo by ten text prosím lépe upravit a ještě lépe s příkladem? Maximum je 10%, z čeho 10%? Nebo je to absolutních 10%? Nebo se to pak sčítá? V legendě je zmíněno mSoC, ale nikde není vysvětleno co to je.

Ono obecně to umělé omezování se mi občas nehodí - a klidně se podepíšu krví, že nebudu v danou chvíli otravovat support :smiley:

@Anna pls mrkni na ten text.

@yanecisco musel byste potvrdit krvi ze ani nikdo jiný nebude psát kvůli tomu na support :slight_smile: