Zdravím, než zakládat nový topic - položím dotaz @jan.hicl zde:
můžete, prosím, naznačit, jakým způsobem odhadujete (počítáte) FV výrobu? Všechny sekce panelů mám v nastavení (snad) správně, pozoruji ty predikce zatím jen první týden. Na můj vkus až moc často se děje, že odhad je např. 1,6kWh v pravé poledne a skutečnost třeba 5-6kWh. Chápu, že pesimistická předpověď (mraky) má asi na tohle silný vliv. Odkud berete počasí, pokud to není tajné know-how?
v důsledku je pak Proteus poměrně pesimistický, snaží se už v noci (síť) a pak i ráno (FV) nabít baterku, přestože je zjevné, že by klidně ještě mohl 2h ráno zvesela posílat do sítě a dobít na 100% až mezi 12-13:00.
V posledních dnech jsem to taky tak párkrát měl, ale jinak mi subjektivně přijde že se předpověď v zimě spíš netrefuje opačně. Takže očekává výrobu a místo toho je mlha nebo nízká oblačnost a nevyrobí se skoro nic.
@ok2ucx predikce bereme hlavně z Forecast.solar (uživatelé HA znají) - ve většině situací to je relativně přesné, ale samozřejmě tohle zimní počasí na predikce není úplně ideální. Pošlete mi, prosím, id vašeho accountu a proteovi, abysme na to mohli kouknout? Najdete ho v url za household/
Dnes (18.2.2025, příslušné obrázky jsou v příloze) mi došlo, že když chce flexibilita nabíjet baterky ze sítě, ale baterky jsou nabité, omezí výkon FV. Flexibilita do baterek nic nedodala, takže je flexibilita nulová. Je to obdobná situace, jako kdyby byly zakázány přetoky do sítě. Zrovna jsem to sledoval, takže se mi to částečně podařilo eliminovat zapnutím dalších spotřebičů. Nicméně to vypadá, že ztráty vzniklé takovým zákazem přetoků zákazníkovi nejsou nijak kompenzovány, což je mi jako zákazníkovi nemilé.
Plně souhlasím s názorem, že by se nabíjení baterií v rámci flexibility vůbec nemělo spouštět, pokud se nabití baterií blíží 100 %. Třeba při uvedené hodnotě SOC 96 %. Při stejné hodnotě by se měla flexibilita ukončit, pokud už byla zahájena. Pak by ke zmíněným ztrátám nedocházelo.
Nebo jiné, a asi z pohledu DG, lepší řešení: Pokud chce DG aktivovat flexibilitu, ale baterie jsou nabité, takže nelze realizovat nabíjení baterií ze sítě, ať zákazníkům kompenzuje ztráty vzniklé flexibilitou způsobeným omezením výkonu FVE.
Ten problém je složitější - Victron má úžasnou chybu a to, že při zapnutých přetocích, ignoruje max nabijecí proud co hlásí BMS baterie.
U mě to reálně způsobilo zničení článků baterie.
Jakmile se zakážou přetoky, tak Victron začne dodržovat tyto limity - můžete to vyzkoušet sám, vypněte “povolit řízení mé FVE” a následně, až budete mít baterku blízko plnému nabití, tak zakažte přetoky (feed in excess) a v tu chvíli se stane přesně tohle - spadne výroba FVE, protože MPPT začnou respektovat nabíjecí proudy co hlásí BMS.
Samozřejmě můžeme toto řešit tím, že nebudeme při DOWN zakazovat přetoky, aby to nemělo za následek tuto chybu na straně Victronu, ale v případě, že tam přetoky opravdu jsou, je v rámci DOWN musíme zakázat.
Můj osobní názor: Už bych do Victronu znovu nešel, téměr dvojnásobná cena instalace oproti ostatním a aktuálně se soudím ohledně zničených baterek chybou zmíněnou výše Všechny strany se snaží dát od toho ruce pryč a už dokonce zaznělo, že Victron je primárně offgrid a provoz s přetoky je “na vlastní nebezpečí” - což je samozřejmě nesmysl z právního pohledu
zkusil jsem, zda se u mne ten problém s Victronem také projevuje - ale u mne to nedělá. Grid feed-in bylo zapnuté, přři SOC 98% hlásil CCL limit asi 40A a do baterek to cpaol kolem 30A, pak když vylezly na 99% tak CCL kleslo na 22A ale proud do baterek už jen skákal kolem nuly (no spíš mírně nad), a pak po chvíli spadlo CCL na dost dlouho na 14A, a když SOC skočil na 100% tak CCL bylo jen chvilku 7A a pak už 0A, tou dobou proud do baterie už jen poskakoval ± něco málo ampér kolem nuly.
Ale možná to, zda se ten bug projeví, souvisí také nějak s limitováním napětí baterie. U mne už při těch 99% bylo napěti dost blízko limitu (cca 52.2V, limit je 52.4V , jsou to baterie Pylontech).
Tak jsem byl asi příliš optimista, i u mne vidím s Victronem jistý problém s omezením nabíjecího proudu do baterie. V nastavení mám pod DVCC - Forced on, Limit charge current také zapnuto a limit nastaven na 80A. Ale stejně chvílemi vidím, že cpe do baterie klidně 113A (a není to jen výkyv na malou chvilku.)
ten nabíjecí výkon v Proteovi se vůbec nepoužívá pro žádné řízení - je to jen informace pro automatické řízení, s jakým výkonem baterky má počítat při tvorbě plánů řízení - dali jsme to tam jen proto, že z některých FVE se nedaří to vyčíst automaticky, tak pak je možno to zadat ručně - jinou funkci to nemá
Aha, díky za vysvětlení. To je škoda, myslel jsem právě, že by třeba Proteus mohl nějak aktivně (pomocí grid setpoint asi) zýšit dodávku do sítě když vidí, že nabíjení baterie leze přes zadaný limit, když už tohle bohužel nedělá Victron sám o sobě (což mi tedy přijde dost špatné…)
ovládáme v cca 5-10 vteřinové smyčce, když ovládáme výkonově, takže by se to tam dělo i tak, než by přišel další příkaz - bohužel by to ten problém jako takové nevyřešilo.
Když zakážete přetoky do sítě, tak to ten limit respektuje - tzn. cesta by mohla být skrze to, že dokud není nabitá baterka, zůstanou přetoky zakázané - povolíme je až když bude nabitá