Dneska mi flexibilita bohužel už vybila celou baterii na min. SOC. Chápu, že cena kompenzace mi uhradí tu nejdražší cenu z gridu za den + delta 2 Kč. Ale mám z toho dojem, že plány a odhady Protea vůbec nepočítají s tím, že je zapnutá nějaká flexibilita a nepočítá tak s nějakou rezervou. V noci byla na spotu na 2 hodiny levnější energie, kdy se vyplatilo nabíjet. Proteus obě hodiny něco nabíjel, ale bylo to málo. Proč nevyužil to nabíjení na maximum, když na celý den je plánovaná vysoká cena na spotu a na další 2-3 dny v mojí lokalitě slunce svíti nebude?
Rozumím, že Proteus neví, kdy se flexibilita bude spouštět a jestli to bude UP nebo DOWN. Z pozorování plánu za prosinec a nyní ale obecně moc nechápu, proč Proteus drží úroveň baterie pořád tak nízko, když v mojí lokalitě u slunce pořádně nesvitilo od začátku prosince. Očekával bych tedy spíše, že dneska v noci by Proteus měl nabít baterii na skoro 100%, když je výhodná cena.
Ještě doplňuji, že pokud by Proteus využil max. nastavené nabíjení, které je nastaveno v Proteovi, na Victronu a měničích, tak by měl nabít za tu nejlevnější hodinu cca 50% baterie. Takhle nabil jenom cca 30 %.
Dobrý den, Proteus vždy nabíjí podle predikcí spotřeby a výroby. Bohužel jsou to jen predikce a nejsou a nikdy nebudou 100% spolehlivé… predikce průběžně sledujeme a vyhodnocujeme, zda nedochází k nějakým významným odchylkám - na vaší FVE koukneme. Do detailu plánu řízení jsme přidali i predikce, tak se na ně případně můžete podívat, jestli se blíží realitě nebo.
Co se týká “oportunistického” nabíjení tak, je to jak píšete… my netuším, kdy a jakým směrem aktivace přijde. Tenhle konkrétní den mohla přijít i aktivace down a pak bychom řešili, že jsme baterii nabili na 100% a už nebylo místo pro flexibilitu. Proto se snažíme řídit FVE podle co nejlepších predikcí tak, abychom v první řadě adresovali surfování na spotu. Případné aktivace pak změny v plánu kompenzují…
Kolega Prokop tohle spekulativní nabíjení/udržování baterie hezky popsal zde kde je kolem toho i zajímavá diskuze.