Flexibilita proti vybíjení

Dobrý den.
Mám dotaz k flexibilitě.
Může se stát, že flexibilita mi zruší vybíjení? Jestli to chápu dobře, vidím to jako komplikaci a trochu příkladem můžou být ceny 1.7.2025
Jestli vybíjím baterku za 10Kč, je mi k ničemu, že začnu nakupovat za super cenu protože již nemám další možnost nakoupenou elektřinu výhodně prodat.

podívejte se na to kompenzované množství elektřiny - je dvojnásobné, než jste reálně odebral elektřiny ze sítě, proč?

Protože baseline - nekompenzujeme vás jen za to co doteklo ze sítě k vám do baterie, kompenzujeme vás za to, co dělala baterie v době aktivace.

Pokud se baterie vybíjela např. výkonem 10kW a přišla aktivace a my naopak začali nabíjet výkonem 10kW, dostáváte zaplaceno za 20kW krát doba po kterou trvala aktivace.

Tzn. je to přesně naopak než píšete - v okamžicích jako je tento - zrovna vybíjíte a přijde aktivace na nabíjení - dostáváte za flexibilitu zaplaceno ohromně :slight_smile: - tak ohromně, že je to komepenzace za ten nerealizovaný prodej a ještě něco k tomu navíc + kompenzace za to nabíjení a ještě něco k tomu . ..

ještě dodám, že při prodeji dostáváte cenu spot mínus náš poplatek.

při odběru platíte cenu spotu plus distribuce, plus poplatky, plus náš poplatek, plus daně - tzn dostáváte kompenzováno toto všechno - tedy mnohem více než cena za ten prodej . . . protože celých těch 20kW bereme jako odběr :wink:

Já jsem to myslel takhle (příklad 1.7.2005):
Večer začnu vybíjet a za 10kWh bych dostal řekněme 100Kč

Teď ten teoretický příklad:
Vy mi to vybíjení v půlce přerušíte, takže dostanu za 5kWh 50Kč
Začnete nabíjet a dostanu kompenzaci 2 x -5kWh x -1 Kč/kWh = 10Kč
Druhý den zjistím ,že mám najednou nabitou baterku jsem schopný ji vybít za 10kW x 1Kč/kWh=10Kč
Takže jsem v sumě na 70Kč

Ale já vím, to je extrémní příklad, který asi nikdy nenastane … jen mne to napadlo.

mrkněte sem Cena flexibility

ten výpočet co popisujete není správně - chybí tam ta baseline.

Nejde jen o objem (kwh) jde hlavně o výkon (kW). Kompenzujeme vám to, že baterka jela nějakým výkonem ven a my jsme jí otočili na druho ustranu

Pokud jela ven -5kW a my jsme jí otočili na +5kW, tak vám kompenzujeme 10kW krát čas - z toho vznikne objem.

Navíc ta mimořádná cena není kompenzace - to je výsledná cena po kompenzaci, to co vám kompenzujeme je vidět v tom rozloženém výpočtu v Proteovi - tzn. skončíte s elektřinou v baterce kterou jsme vám kompenzovali a ještě k tomu dali profit navíc. A ta kompenzace je počítána oproti nejvíce nevýhodné ceně prodeje - tzn. počítáme s tím, že jí prodáte v nejvíce nevýhodnou hodinu - což logicky neuděláte, takže ten profit je reálně ještě vyšší.

TLDR verze - na flexibilitě nikdy nemůžete prodělat ani v této situaci co popisujete, protože ten výpočet prostě matematicky nemůže způsobit ztrátu :slight_smile: Mrkněte přímo na ty vzorce na tom odkazu

Zdravím, kdysi jsem zaznamenal, že budete optimalizovat nastavení flexibility, aby v zimě spíš baterii nabíjela než vybíjela. Samozřejmě to nejde predikovat. Dneska mi flexibilita vycucla baterku, tak jsem si na to vzpomel. Řešilo se to nejak? Díky

Nevim, odhaduji, ze takto se flexibilita optimalizovat neda…proste, kdyz je potreba, tak je potreba…

A u rizeni, tam asi neni co specialne menit. Proteus by mel videt, kolik je slunicka a jake jsou ceny a je fuk, jestli prsi a je hnusne v lete, nebo je kratky den v zime.

To už mají nasazené. Proteus sleduje jestli je predikce spotřeby větší než výroba. Pak se to chová jako zima, tedy by mělo dojít pouze k dobíjení baterie.

dali jsme to prakticky “na pevno” do zimního režimu - tzn. ta kompenzace je vždy počítána tak, jakože si tu energii budete vždy brát z gridu zpět (i když tomu tak nakonec být nemusí). Tzn. odměny jsou vyšší, ale výsledkem je mnohem nižší počet aktivací, protože prostě ta cena za “aktivaci” je vysoká a tudíž není tolika příležitostí.

Dnes od 4:00 - 5:00 jsem měl naplánované nabíjení baterie 11 kW a v této době přišla Flexibilita -8 kW. Tak že jsem dostal kompenzaci nejen za dodanou 1,33 kWh ale i za neodebranou 1,62 kWh (1,62 kWh bych dobil do baterie, kdyby nebyla Felexibilita)
1,33 + 1,62 = 2,95 kWh

1 Líbí se

jo když se to takhle potká, je to hezký :smiley:

z pohledu flexibility jste dodal výkon 11+8, tedy 19kW a to i přes to, že takový výkon ta baterie resp. střídač nezvládne. Je to dané právě tím, že flexibilita je oproti baseline a vaše baseline byla “odebírám 11kW” a my to změnili na “dodávám 8kW”