Flexibilita a nové kompenzace

Zdravím, v čem je pro mě výhodné, když se flexibilita spustila ráno v tu nejdražší cenu za den a já dostanu k dobru pouze 1,29 Kč / kWh? Na pokrytí nejdražších cen už v baterii byl přitom dostatek energie a když se podívám na ceny za celý den, tak ve všech případech mě to vychází levněji odebrat energii pak přímo ze sítě bez opotřebení baterie, kterou ta kompenzace ani nekryje.

1 Like

Koukal jsem dneska na Delta diskusi na FB (Redirecting...) a špatně jsem ty údaje flexibility intepretoval. V podstatě to tedy znamená, že jsem za kWh zaplatil 1,29 Kč a energii mám tak nabitou v baterii, což už se samozřejmě vyplatí. Chápu to správně?

ten mínus znamená, že za tu energii, co jsme vám poslali do baterie, zaplatíme my vám :wink:

1 Like

ta cena je finální včetně všech poplatků a DPH - reálně vám tak kompenzujeme i všechny tyto poplatky jako distribuci a vy opravdu máme finální cenu “se vším všudy” -1.29Kč/kWh

2 Likes

Chápete to špatně, není to o 1,29kč levnější, ale že finální cena odebrané kWh je -1,29kč/kWh tzn že dostanete zaplaceno za to že jste si ji vzal. Což mi nepřijde jako špatný kauf :grin:

1 Like

Jestli se ale nepletu, ta finální cena nerespektuje amortizaci baterek, což je dle mého názoru špatně. Prodej z baterek do sítě v rámci flexibility se na základě vašeho výpočtu může zdát pro zákazníka výhodný, ale při respektování amortizace (v mém případě 2,50 Kč) by to tak zřejmě nebylo. Souhlasíte se mnou?

Aktuálně tam je “na pevno” cena amortizace 2Kč, která vstupuje do výpočtu. Troufám si říci ze i s vaši amortizaci tam stále profit je, ale záleží hodně na tom kdy tu prodanou elektřinu vezmete zpět. Pokud v tu nejdražší hodinu, profit tam nebude. Je potřeba ji vzít zpět v ty levnější hodiny - proto doporučujeme používat i řízení Proteem, aby k tomu takto docházelo.

Každopádně dva body:

• amortizace 2.5kc/kwh je opravdu vysoko a i když vezmu historickou cenu baterii, kdy byla nejvýše, stále vychází těsně pod tuto cenu amortizace.
  • pracujeme na tom, že bude zohledněná cena amortizace pro každého zákazníka zvlášť podle jeho vlastního nastavení. Je k tomu potřeba na naší straně udělat mnoho věcí, proto jsme začali s fixní cenou 2Kč/kWh. Každopádně je potřeba myslet na to, že jakmile toto uděláme a zákazník si nastaví cenu amortizace takto vysoko (nebo ještě výše) k aktivacím flexibility u něj bude docházet minimálně - algoritmus logicky bude vybírat předně ty zákazníky, u nichž je aktivační cena nižší a ti s vysokou cenou se tam pak nemusí nikdy dostat - aktivace se dějí oproti predikované ceně odchylky a aktivujeme tak zákazníky jen když se to vyplatí - což v tomto případě bude zřídka.

Já osobně u své FVE pracuji s tim, že do deseti let baterie chci měnit tak nebo tak - budou již morálně zastaralé a aktuální baterie na trhu budou nabízet mnohem lepší parametry a cenu. To mi umožní mít ještě větší přínos/výdělek z baterií než teď skrze flexibilitu. Koukám na to tedy čistě ekonomicky resp z pohledu ROI (return on investment) a ty aktuální mají hlavní cíl - vydělat na jejich náhradu, která mi umožní mít ještě lepší výdělky.

1 Like

Aha, takže ta Delta = 2 Kč je vlastně myšlena jako uvažovaná amortizace baterek. To jsem nikde nenašel. Chápal jsem Deltu jako podíl zákazníka na vašem profitu z vyrovnávání odchylek. Proč tedy této položce říkáte Delta a ne přímo uvažovaná amortizace baterek?

Ne ne, Delta je podíl na profitu, ta amortizace je v té části “výpočtu” před započtením Delty.

Je potřeba myslet na to že v tuto část roku (zima) aktivace UP (vybíjení do sítě) nezpůsobuje žádnou amortizaci.

Energii, kterou máte v baterce a spotřebuje se do vlastní spotřeby kompletně (což se v zimě přes noc děje prakticky u všech), když pošleme do sítě, tak nezpůsobí žádnou “amortizaci” navíc, ta amortizace se děje v čas nabíjení.

V létě to je pak naopak, pokud vybijeme baterku do sítě a ona se znovu nabije z FVE (normálně by tato energie šla rovnou do gridu místo do baterie) tak v tomto okamžiku se děje amortizace “navíc”

Toto všechno bereme v potaz - je potřeba brát do výpočtu predikci výroby, spotřeby a podle toho počítat amortizaci - obecně se dá říci ze v zimě je při DOWN a v lete při UP - složitější je pak jaro a podzim, kdy mohou být dny kdy je více výroby než spotřeby a obráceně - pak se ta amortizace mění přesně podle toho.