Ahoj,
Ke vsem moznym polozkam ve vasem backlogu… Hodilo by se mit v Proteu doporuceni… Zejmena v souvislosti s moznym nakupem dalsi baterie… Intuitivne tusim, ze by se mi dalsi hodila, ale nemam to podlozene zadnymi daty. Takze by se hodilo neco jako “Pokud byste meli dalsi baterii, pak byste za minuly mesic/rok/… usetrili/vydelali XYZ.”
Diks
mezi tím se můžete podívat na moje čísla - mám 4x 5 kWh
a můžu nabíjet/vybíjet výkonem 9 kW. To je také důležité, protože flexibilita je vždy jen chvíli. https://youtu.be/kjn1peTcFyg
Určitě má smysl mít baterii tak by byla schopná uživit střídač (tzn. aby trvalý nabíjecí a vybíjecí proud odpovídal maximálnímu výkonu střídače). Pohodlné je mít baterii aby utáhla spotřebu na 24 hodin. U toho asi ještě bude nějaká rozumná návratnost, ale záleží na distribuční sazbě (pro mě to třeba znamená elektřinu jen z NT, které mám 8 hodin denně). Cokoliv nad to si myslím, že pro většinu lidí ekonomický smysl dávat nebude :-).
Pro oritenaci dobry, ale i tak bych rad, aby se i tady zuzitkovala data DG… kterych ma tuny od tun zakazniku.
I kdyby se nedelaly ultra-sofistikovany simulace, tak pri tom mnozstvi zakazniku jich jednoduse musi byt spousty dost podobnych. (z pohledu (casu) spotreb, distribuce, panelu, stridacu, etc.)
A pak uz jen nabidnout informaci a la…
- Podobni zakaznici s extra baterkou navic meli za minulych 12 mesicu nizsi ucet prumerne o 10k
- Podobni zakaznici s extra 2 baterkami navic meli za minulych 12 mesicu nizsi ucet prumerne o 12k
… by nemusel byt az takovy problem.
(Na to se da samozrejme nabalit daporucenych partneru… ale to uz je neco hodne navic.)
Hezky den.
Také uvažuji nad rozšířením bateriového úložiště z 14,2 kWh na 28,4 kWh. Nevím jestli se mi to vyplatí, ale vzhledem k tomu, že máme FVE od loňského léta a FVE řídím Proteem od podzimu, tak nemám zkušenost s jarní a prakticky také s letní výrobou. Takovou baterii bych pak už využíval více na nabíjení auta než teď.
Taky nad tim uvazuju. Hlavne proto, protoze ted mam jeste baterie solax “kratce”. Pozdeji uz to nebude uplne realne. Tak jsem si pokecal s chat GPT …
Co vy na to?