Dobry den,
prosim o radu - v casti stav zarizeni pisete: “Při velké nerovnováze (>0,15 V) doporučujeme kontaktovat vaši instalační firmu.” - je to mysleno i v pripade, kdy to je na chvili?
Diky Radek
Dobry den,
prosim o radu - v casti stav zarizeni pisete: “Při velké nerovnováze (>0,15 V) doporučujeme kontaktovat vaši instalační firmu.” - je to mysleno i v pripade, kdy to je na chvili?
Diky Radek
Pokud se to opakuje pravidelně, tak ano - pokud se to stalo jen jednou, tak není potřeba.
Rozdíl více jak 0.15V je už velký disbalance článků - je to relativně častá věc u nových baterií (několik dní max týdnů u pořízení) ale u starších baterií už to pak značí nějaký problém (bohužel často poškození některých z článků). Někdy se to může stát při rychlém nabíjení při plném výkonu baterie, ale obecně by k tomu nemělo docházet ideálně vůbec
To třeba u mě se to objevuje pravidelně, ale pouze když se blíží nabití na 100%. Normálně jsem články od sebe třeba 0.02. Ale jak se baterka blíží k maximu, tak najednou se rozjedou třeba o 0.2-0.25. Pokud by se pořád dále nabíjelo, tak se postupně začnou k sobě zase přibližovat. Pak to vypadá třeba takto:
zajímavé je, že to není stejný článek - pokaždé ten s vyšším napětí může být trochu jiný. Druhá zajímavá věc je, že jak se to začně při těch vrchních procentech rozjíždět, tak neujíždí jen ten vyšší směrem nahoru, ale najednou ten nižší i směrem dolů. Tohle je přímo z Victronu. A jak je vidět, soc je pořád stejně 97-98%
Mimochodem, hodil by se
A) seznam/přehled podobných stavů/událostí. (Aby bylo možné dovodit, zda je to 1x, 1x denně, 10x denně, furt,…)
B) Highlight stavů/událostí v grafu.
na naší straně toto přesně máme v grafaně, tzn vidíme to v čase i počtu - dostat to na FE pro zákazníky je v plánu - ale hodně záleží, zda tato sekce bude vůbec používána, což se bohužel, zatím moc neděje.
jasně, nic proti. Jen že zobrazení dat ve fancy grafech je jedna věc, ale interpretace, resp. poskytnutí hodnotné informace je druhá věc. (Což je např. překročení thresholdů.)
Mimochodem: Mě aktivace tý sekce uplně unikla. (I když jste to zmiňoval snad někdy od jara.)
šlo to v newsletteru
možná jste je odhlásil.
Ty rady co ty konkrétní hodnoty znamenají máme v tom “íčku” u každé hodnoty nebo grafu.
Chceme to ještě více rozvinout, tohle co je nasazeno je první iterace a máme designy atd. pro mnohem více rozšířenou verzi - ale vše záleží na tom, jak moc to zákazníci používají a pak dává smysl do toho věnovat další effort - klasický produktový vývoj (který ale bohužel pada “na hubu” na “průměrném” zákazníkovi, který prostě nic neřeší, protože tomu nerozumí :))
jj, chápu. Jen se snažím říct, že tím důvodem, proč současnou verzi dost lidi nepoužívají nemusí být konkrétně to, že nemají zájem o informace. ![]()
ono tohle je přesně ukázka, proč je tak složité dělat produkt, který má vyhovovat “masám”
ale já sám bych rád, aby tam bylo více info - uvidíme kdy se k tomu zpět dostanem
@David Jak se dá vynulovat ten červený stav úplného vybití baterie, který je už 4 měsíce starý (bylo to mou chybou chybného nastavení mSOC)? Očekával bych, že se to zachová jako sekce Balanc článků, kdy se to po nějaké době, kdy je to už v pořádků, vrátí do zeleného stavu.
hmmmm, nedá ![]()
pobavíme se tady o tom, zda tam nepřidat nějaké nulování - u těch článků je to výjimka ne proto, že bychom to nulovali, ale děje se to “by design“ kvůli tomu, že zobrazujeme jakoukoliv hodnotu co je vyšší jak 0.05V, takže jakmile se začnou ty články k sobě blížit, začne se to snižovat samo a pak se ukončí jakmile už je to menší než 0.05V
Takže mi to tam už bude strašit navěky?
Vadné baterky jsem vyhodil a jsou na cestě na reklamaci, tak bych se té červené barvy rád zbavil dokud nebude znovu aktuální.
Také mi to tam svítí od 5.8.2025, kdy jsem testoval kapacitu nové baterie a nastavil mSOC na 0%. Od té doby to tam svítí červeně a je to vlastně nic neříkající údaj.
tak už to nulujeme po měsíci - sice je to takové dost “natvrdo“ pravidlo, ale současně nejsnazší na implementaci, takže tak ![]()