Zdravím, poslední dobou sleduji divné chování. Například dnes při flexibilitě - příkaz “Dodávka do sítě 11:18 - 11:29”. Myslím, že ze začátku to fungovalo správně, baterie se vybíjela a včetně výroby z FVE teklo do sítě okolo 9 - 10 kW. Ale vzhledem k času před polednem běží spotřeba pro vaření.
Jenomže během doby flexibility se Proteus (řízení měniče) zbláznilo a tak posledních asi 5 minut místo dodávky do sítě se snížila výroba FV panelů na téměř nulu a pro spotřebu domácnosti se baterie nevyužívala a veškerá spotřeba byla odběrem ze sítě. Tímto jsme jeli proti flexibilitě. Delta Link a měnič byli neměli výpadek Wi-Fi signálu. Ani teplota měniče, či teplota baterií nebyla příliš vysoká. Proteus dělá něco s řízením měniče špatně!
Před pár dny (2. května) jsem pozoroval odlišné chování. Z jedné fáze 16A jsem nabíjel auto, ze druhé fáze 10A jsem ohříval bojler. Baterie nebyla plně nabitá. Počasí bylo plné slunečno, přesto se často stávalo, že výkon FVE se omezil jen na spotřebu, baterii nenabíjel, zároveň to třeba udělalo, že výkon FV panelů spadl a spotřeba běžela ze sítě. Takto se to chovalo skoro celý den. Jenomže den předtím (1. května) jsme měli úplně stejný průběh spotřeby (1f 16A nabíjení auta, 1f 10A ohřev TV) a bylo plné slunečno, když přišel na kratší dobu mrak, tak chybějící výkon si to vzalo z baterie. Baterie se v průběhu spotřeby nabíjela z přebytečné výroby FV. Tehdy se FVE chovala naprosto bezproblémově a správně.
Zde přikádám fotky, FV výroba byla těsně před pádem 6 kW, najednou to spadlo na 0,05 kW aniž by se zásadně změnili osvitové podmínky, než jsem vyfotil panely s oblohou, tak se lehce více zatáhlo, ale i tak by to vyrábělo minimálně 2-3 kW při tomto osvitu a ne 0,05 kW! Poslední dobou se to chová příliš divně!
Mě to bohužel nyní dělá pravidelně pořád. Včera jen při zapnutém bojleru - vyřešil jsem vypnutím Protea. Dnes jsem si toho online nevšiml a také při ohřevu bojleru stejná událost dle grafu, ale dnes ta křivka vypadá, že to bylo krátkodobé proti včerejšku.
Prozkoumám to, ale už teď vidím, že jsme tam poslali příkaz na začátku a dále prakticky jen udržovali to vybíjení baterky a váš stridac se najednou v polovině rozhodl zahodit výrobu z panelu (pokud to nebyl nějaký mrak). Z naší strany se nic od začátku příkazu nezměnilo.
Ten prodej do sítě děláme skrze mod “Sell Power”
Popis přímo z dokumentace je takto (ty gramatické chyby tam takhle opravdu jsou, častokrát je to díky tomu nesrozumitelný):
When the communication of electricity meter is normal, the power sold from the power grid is controlled as Xset, PV power is preferred, and the battery discharges when PV energy is insufficient
Jinými slovy Xset říká kolik ma byt přetok do sítě (to mu posíláme) a on to primárně bere z panelů a když to nestačí, tak použije i baterku - tzn. preferuje panely nad baterkou. To že to u vás snížilo výrobu je pak v rozporu s tím jak se to má chovat.
Co ale vidim je, že se to stalo přesně v okamžik kdy vám zmizela část spotřeby a energie z panelu bylo více než kolik stačilo na pokrytí spotřeby a pretoku co jsme žádali a tedy to nemohlo jinam než do baterky a v tu chvíli to padlo na nulu (baterka byla v ten okamžik na 99%).
Toto dělá z mé zkušenosti BMS baterky ve chvíli kdy je problém na baterce - rozbalancování článků, kdy nějaký z nich překročil maximální napětí a BMS tak utne jakýkoliv vstupní proud dokud ho nesrovná zpět. Odpovídá tomu i to, že od te chvíle byl výkon na baterce nula i přes to ze jsme chtěli vice. Přestala se úplně používat jako pro vybijeni tak nabijeni - proto to pokrytí spotřeby ze sítě najednou.
Toto sleduji u vícero GW co mají problém s baterkou ze ji úplně odříznou a vše jede ze sítě (vypnou panely, protože ty jsou na DC straně a vstupují přímo do baterky).
Za mě tedy téměř jistě vadná baterie (rozbalancovaná nebo poškozená). Ještě se ale podívám na další GW ve stejný okamžik a na vaši historii zda se tohle děje převážně když má baterie více jak 90% a naopak neděje když je nabitá na méně
Dnes v 11:06 - od nás nešlo žádné řízení, bylo to absolutně bez našeho zásahu, FVE v normálním režimu a spadla FVE výroba na nulu a baterie se omezila na čistou nulu (oběma směry) - naběhlo to až o 5 minut později.
Na obrázku je výkon panelů modře, do 11:06 (mám o hodinu jinou timezone, proto je to v grafu 10:06) běželo vše z panelů a nabíjela se baterka, 11:06 pád na nulu a převzal to grid (spotřeba se začala pokrývat z gridu - zelená barva, spotřeba není vidět, protože je identická s tou zelenou čárou).
Za mě na 99% problém s baterií, BMS jí blokuje - tedy obrátit se na instalční firmu, ať to prověří.
Aktuálně bohužel ještě nesbíráme min max nabití článků, tam by to dle mého bylo krásně vidět - začneme to sbírat už brzy kvůli health monitoringu - nemáte možnost se podívat do SEMS nebo jiný GW tool, který vidí i min/max napětí článků?
hmm, koukám že je tam 100% korelace se zakázanými přetoky - když jsou povolené, tak on to místo do baterie, ač není stále zdaleka nabitá, posílá do gridu, jakmile ale zakážeme přetoky, tak to nemá kam poslat protože BMS to blokuje, tak vypne soláry.
Za mě jsem si jist na 99.9% tou rozbalancovanou baterií a nebo jiný problém s baterií, kde jí BMS chrání
Paradni rozbor. Z toho by klidne mohl byt clanek, popripade modul detekce vadne baterie s emailem zakaznikovi (samozrejme ne hned po prvni detekci).
@LukasS zkuste se podivat na Min/Max Cell voltage, pokud to vase BMS ukazuje. Z toho by melo jit odvodit, jestli baterie neni na vymenu. U mne to trackuje Grafana/InfluxDB, rozdil vidim max 30mV a tyhle veci to nedela.
Tušíte někdo jak zjistit stav zdraví baterie, příp. napětí článků Solax Tripple Power? Stává se mi, že baterie má 100% a nabití jen 9,1 kWh. Jindy má při 100% 11,3 kWh. Celková kapacita by měla být 11,6 kWh.
Dle ChatGPT moc ne:
Pylontech vs Solax Triple Power – Console Access
Feature | Pylontech | Solax Triple Power |
---|---|---|
Serial port (RS232/RS485) | Yes (RS232/RS485 with open protocol) | RS485 only, proprietary protocol |
Debug console access | Yes (via UART/USB adapters, open docs) | No documented direct console |
Modbus support (direct) | Yes (extensive, documented) | Only via Solax inverter (indirect) |
DIY-friendly | Very | Limited |
Battery BMS visibility | Yes, via serial console | Limited to inverter/BMS interface |
budeme to už brzy tahat skrze modbus a zobrazovat v proteovi