DeltaLink datové spojení přerušeno

Od včera mi DG hlásí že je datové připojení přerušeno. Předtím měsíce fungovalo bez problémů.
Připojení k internetu download/upload 89/49 Mbps, ping 10 ms.
Deltalink je 4m od WiFi antény. Je připojený k síti konfigurované na Unify jako IOT pro maximální zpětnou WiFi kompatibilitu. Deltalink aktuálně svítí zeleně a má datový provoz, aktuálně 13,5 Kbps

Přesto DeltaGreen hlásí Datové spojení přerušeno. Email support DeltaGreen pořád opakoval, že mám kontaktovat poskytovatele internetu, přestože jsem poslal screenshoty rychlosti připojení a to že DeltaLink je připojený k síti a odesílá data.

Může být DeltaLink poškozený? Má smysl DeltaLink krabičku resetovat a znovu připojit. Pokud ano, jak se to dělá?

Díky,
Petr Synek

Zařízení se mi podařilo resetovat. Znovu jsem ho připojil na WiFi. Svítí zeleně. Hlásí že je připojené jak k WiFI, tak se systémem. V Unify vidím, že komunikuje 7-15 Kbs s internetem.

Přesto Proteus hlásí": Pokud bude problém přetrvávat, kontaktujte prosím naši zákaznickou podporu. Což jsem udělal a dostal jen 2x po sobě knížecí radu, že to mám řešit s dodavatelem internetu.

Ja to mel od vcerejska taky, nepouzivas nahodou homeasistant ?

Používám Home Assistant

Zatim vubec netusim kde je chyba, ale od vcerejska mam problemy

Já taky od včerejška. Nic jsem neměnil. Deltagreen svítí zeleně.

Podle vyjádření kluků z DG je DL přetížený počtem zpráv z HA. Ale nechápu z jakého důvodu. A vy jedete z HA přimo do střídače nebo to máte nakonfigurované přes DL ?

Mám Solax a čtu read only Solax z HomeAssistanta.

tak to bude možná jiný problém.

Nemuze to souviset s nejakym upgradem Releases · wills106/homeassistant-solax-modbus · GitHub ?

Vypnul jsem HA, restartoval DeltaLink. Svítil zeleně, po restartu svítí opět zeleně. Čili by měl mít spojení do DeltaGreen.
Pořád vidím, že Proteus nemá spojení. Z DeltaGreenu nulová snaha to řešit, ani na support emailu ani zde. Začíná to být frustrující.

když svítí zeleně DL, znamená to, že má spojení s námi - což potvrzuji, váš DL vidíme online.

Problém je, že DL nemůže najít váš střídač. Pokud došlo k aktualizaci HA, dost možná došlo k využití těch dvou spojení, co Solax Dongle dokáže maximálně mít otevřené.

Zkuste restartovat střídač, resp. alespoň ten Dongle ať se restartuje (vytáhnout a zasunout např.)

Vypnul jsem HA. Vyndal a zasunul zpět WiFi dongle. DL svítí zeleně. Ale nepomohlo to. Solax aplikace má aktuální data, takže Solax komunikuje svůj stav minimálně na Solax Cloud. Zkusím ještě restartovat Solax kompletně.

už vidíme data - tzn. dělá to ten HA nejspíše

první data dorazila přesně v 16:19:20

Tak kolega mi říká ze to nakonec bylo tim, že jste zapl izolaci na vaši WiFi? :slight_smile:

IOT WiFi měla zapnutou vzájemnou izolaci zařízení v rámci stejného access pointu několik měsíců. DeltaLink má nastaveno, aby se připojoval jen na anténu v přízemí. Solax zase jen na anténu v garáži, proto s tím dřív nebyl problém, protože jsou to různé AP. Je ale možné že Unifi přišla aktualizace, a začal vzájemně izolovat všechny zařízení bez ohledu na stejný AP.

Pokud přišla data už 16:19, tak to spíš vypadá, že pomohl už restart Donglu. Protože vypnutí izolace IOT zařízení jsem udělal s kolegou myslím později.

Home Assistant jsem zapnul, a komunikace běží, takže to asi příčina nebyla. I když váš kolega říkal, že se stává, že pokud se dongle zahltí požadavky např. HA, tak se Dongle může zablokovat. Pak by bylo vysvětlení že pomohl restart Dongle a data začla chodit už 16:19.

Každopádně díky moc za vyřešení. Budu dál sledovat jestli to náhodou nebylo i díky HA.

Jinak by v takové situaci dost pomohlo, pokud by uživatel rovnou viděl chybovou hlášku, co mi řekl kolega. Že datové spojení je v pořádku, ale DeltaLink nedokáže komunikovat se střídačem. To už uživatele může nasměrovat správným směrem. Než když vidí jen obecnou hlášku Datové spojení přerušeno. Díky

ano, ty chybové hlášky chceme vylepšit, ale nikdy to nebude 100% - nejsme schopni vidět vše nastavení domácí sítě a prostě izolace pro nás vypadá stejně jako že ten Solax se úplně vypnul (například byl odstaven kvůli údržbě atd.). Tzn. je tam prostor více indikovat, ale říci co je přesně špatně prostě nepůjde nikdy.

Koukal jsem ještě na rychlost našeho supportu na váš požadavek a časy jsou následující:

Požadavek dorazil 11.3. v 16:12 - tzn. bohužel 12 minut po “zavíračce“ - odpověd od nás přišla 12.3. v 8:15, tedy 15 minut po “otevíračce“. Vy jste reagoval ve 14:04 a naše odpověd šla zpět v 14:07 (odpověď že to bylo předáno na L2 support) - ten se k tomu dostal dnes v cca 15:00.

Reálně není v našich možnostech reagovat rychleji - stejně tak si myslím, že nám křivdíte, že jsme nekomunikovali a neodpovídali.

Bohužel těch požadavků, kde je to reálně problém nějaké změny nastavení na straně zákazníka a tedy to není problém na naší straně, je více a více - řešíme to už nějakou dobu, co s tím - zpoplatnit naši podporu úplně není cesta, takže nejspíše to povede k tomu, že tam nasadíme AI bota (ač chápu, že to není úplně ideální bavit se s “ne-člověkem“) a až když vyčerpá rady, tak teprve proběhne přesměrování na náš L2. Zrovna ta izolace je něco, co ten AI bot navrhuje velice brzy (již jej testujeme). Tak snad to zlepší tento problém s přetížením řešení problémů, které vlastně nejsou na naší straně

jen dodám, že ten AI bot má přístup k datum z dané instalace - reálně tak kouká jak chodi nebo nechodí data a podle toho vyhodnocuje co dále zkoušet - tzn. není to taková ta klasika jako mají banky, kde to povídá předpřipravené odpovědi, ale opravdu se chodí koukat na ty data a to včetně historie konverzace, předchozích výpadků atd

Díky za zprávu. Máte pravdu že jste komunikoval pohotově.

Ještě bych rád zeptal kdy přesně došlo k výpadku? Protože router mám takto nastaven několik měsíců a DL na Solax viděl.