Bezpečný HW limit spotřeby/nabíjení v nízkých špičkách

Ahoj,

vím, že to je dotaz čátečně spíše na instalační firmu, ale zkusím se zeptat I tady v komunitě na zkušenosti. V novostavbě máme 10 kWp panely východ/západ + Victron Miltiplus II 5000VA + 17,7 kWh baterie a aktivováno řízení Proteem. V jarních/podzimních dnech je typick jedna/dvě/max 3 hodiny kolem poledne, kdy je elektřina jasně nejlevnější (cca 1 Kč) a panely ještě nedají tolik, aby nabily baterii do plna během celého dne (ale v to poledne dávají, řekněmě 4 kW). V tomto čase Proteus správně nechává baterku nabít z gridu maximálním(?) výkonem cca 3x3 kW, což trvá necelé dvě hodiny. Zároveň manželka (někdy) vaří (2x1kW?) a TČ se dohřívá na vyšší teplotu (1x2kW – tč je bohužel 1f). S příchodem EV je logické, že je ideální nabíjet také v tomto čase (max 3x3,7kW). Na hrubo to tedy teoreticky vychází na 8 – 10 kW na fázi + 4kW z panelů. Jestli tomu dobře rozumím, tak střídač střídá pouze eletřinu z gridu do baterie (cca 3x3 kW) a ostatní zátěž jím “jenom protéká” (3x 5-7 kW AC a 4kW DC – z panelů do baterie). Je možné, že míchám jablka s hruškama :).

Co a kde je v takové konstalaci limitující faktor z hlediska bezpečnosti? Ta AC spotřeba/zátěž? K tomu navazující průřez kabeláže a kvalita napojení? Může dojít k přetížení I když střídač nestřídá? Jak to rešíte vy, abyste v rozumné míře využili nízkou cenu spotu během krátké doby? Rád věděl na co si dát pozor, abych minimální ceny využil na maximum, ale zároveň nechci jet na samotné hranici “infrastruktury” (kabeláž/střídače/baterie).

Hlavní jistič máme 32A – to bude asi hlavní limit z hlediska funkčnosti, ale zajímá mě ta bezpečnost/rozumnost provozu.

Díky.

Honza

Já mám teda jiné okolnosti, takže mi stačí hlavní jistič 3x20A (včetně EV, zatím bez TČ, a stále neuvažuji o tom, že bych jej navyšoval, maximálně si nechal přiznat jinou sazbu, což se mi stále finančně nejspíš nevyplatí).

Nicméně, střídač buď střídá z baterky do sítě (= pomáhá sítí nebo pří výpadku gridu jede bez sítě), nebo usměrňuje síť do baterky. Obojí má nějaký výkonový limit (různý) a uživatelsky (ani proteem) ho tím nejde zničit ani ohrozit (vypne se dřív na přetížení).

Pokud tedy chcete tahat z jednotlivých fázi zmíněných 8-10kW (34-43A!) je to Multiplusu jedno, protože ten má v tomto módu limit až při 50A (“transfer capacity”, tedy proteče to sice přes něj, ale prakticky jen obyčejnýma drátama) - to platí, když máte vše na “backup straně” jako já - takže pokud tam máte slabé dráty, měl by vypadnout jistič k nim nebo od nich. Tady bych se nebál, pokud to dělal někdo kdo tuší která bije.

EV nabíječka také může být před Multiplusem (stejně jako půlka domku), ten pak jen měří (běžně pomocí externích traf nebo externího elektroměru). Zde bych se také nebál.

Výkon z panelů jde přes MPPT v podstatě kolem baterie a MP si z toho umí vzít nějaký výkon a dopomoci gridu. Zde také problém není. Přetížít MPPT nejde.

Jediné co je rizikové, je přetěžovat baterie (libovolným směrem). Co to máte zač? 17.7kWh je divné čislo.

1 Líbí se

Baterie jsou Pylontech US3000C 5x3,55 kWh (zaokrouhluje se na 3,6). Co jsem vyčetl tady na fóru, tak tohle by si z gridu měla hlídat BMSka, aby nepřesáhla 0,5C. Teoreticky by mohl nastat problém pouze při nabíjení z panelů, ale díky orientaci východ/západ by to mělo být v pohodě (maxima jsou do těch 9 kW).

Wallbox je na backup straně - jestli tomu dobře rozumím, tak ano, FVE mi zálohuje celý barák, včetně nabíječky (pro střídač je to prostě další odběr v rámci baráku). Uvědomil jsem si ale, že wallbox má napojeny měřící cívky, a hlídá, aby nabíjením nepřešvihl těch 32A (nastavoval jsem) hlavního jističe. Takže tímto je to vlastně limitováno a nabíjecí výkon EV se případně poniží podle ostatní spotřeby v domě v součtu s výkonem dobíjení baterek z gridu.

A přeci se mi minulý týden stalo, že mi střídač o víkendu (22.3.) 2x zahlásil “VE.Bus alarm: overload phase L1” - všiml jsem si v Proteovi. Níže přikládám obrázky z Victronu. Chtěl bych pochopit co se stalo a přoč to zahlásilo L1 overload? Jestli tomu dobře rozumím, tak střídač krátkodobě střídal 5 - 6 kW. Jedno možné vysvětlení by mohlo být, že jsem Protea zapomněl přepnout na “šetření energie v baterii” a nabíjení auta šlo z baterky + se z gridu snažil nabíjet baterii.

Co se týče 32A hlavního jističe - navyšoval jsem původně kvůli možnosti nabíjet 2 EV najednou, ale ted vidím, že to hodí i bez 2 EV - můžu na plno tahat z gridu do baterek a zaroveň nabíjet auto v rámci 1 - 2 poledních hodin, kdy je cena nejnižší. (Rozdíl ve stálé platbě oproti 25A je cca 200/kč na měsíc)

Díky za info ohledně 50A limitu - to jsem nevěděl.

Honza

ad 32A - mě se právě ty 200Kč/měsíc nevyplatí, stejně jako D57d místo D27d (+300Kč tuším, tady je to složitejší, v podstatě bych si tím předplatil x MWh za rok, což potřebuju jen v zimě). Až zruším plyn, tak pak to začne dávat smysl (možná už letos, když vidím co se děje ve světě). Auto se mi daří nabíjet v noci, a typicky je tam dost času i na případné nabití baterií (mám to trošku předimenzované na 57kWh).

ad pylontechy - správně tam svítí limit 185A, takže víc jak nějakých 9kW z toho nikdy neuvidíte (a je jedno kterým směrem), samozřejme tomu do domečku pomůže sluníčko (když zrovna svítí). Ty MP co máte umí invertovat až necelých 12kW, nebo dobíjet ve vašem případě až 3x 10.8kW (jestli dobře počítám). Jestli to máte jako novostavbu a ještě to nezažilo léto, tak budete přidávat baterie :slight_smile: (pro uložení denní výroby až se vrátí EV domů).

ad přetížení, pokud nemáte zapnutý powerassist, tak si myslím, že bude ječet vždy, když prekročíte daný výkon (kdyby třeba nabíječka byla zapojena před něj, tak kričet nebude a jen dorovná co zvládne), ale dokud jen kričí a nevypína se, tak to poměrně dlouho zvládá za neustálého ječení :smiley:

6kW v L1, tzn auto + něco žravého běželo současně, proteus v tom prsty mít nebude. Kdyby nabíjel, tak ESS respektuje nastavení grid current limit, takže by se napřed upřednostnila zátež (protože tu stejně nikdo nepřekecá, aby se vypla) a až co zbude se snaží nacpat do baterií.

Tak myslím, že jsem na to kápnul. Pro porovnání - tuto nedělí jsem přes poledne nabíjel baterii z gridu (3x3kW) a ještě nabíjel auto (taky 3x3kW - nechtel jsem jet na max), takze cca 6kW na každé fázi a žádný overload. Dává to smysl - střídač musel střídat pouze nabíjení baterie z gridu. Nabíjení auta šlo “skrz”.

Prošel jsem grafy a zjistil jsem, že v situaci o týden dříve s hlášeným overloadem byla situace následujíci (trvala cca 10 minut):

Z gridu 3x1kW (AC)
Panely 5kW (DC)
Baterie -53W (tzn jakože ani nenabíjí ani nevybíjí)
Spotřeba L1 5,2 kW (AC)
Spotřeba L2 1,6 kW (AC)
Spotřeba L3 1,5 kW (AC)

Vychází mi tedy, že většinu energie z panelů posílal do L1 (tam byla taky největší spotřeba) a tím došlo k L1 overloadu.

Trochu jsem si zapřemýšlel napadly mě 2 situace, kdy se může střídač přetížit:
Případ 1:
Proteus nastavený na normální provoz (spotřebu tedy kryje i z baterie, pokud panely nestačí) + velká spotřeba obecně (nabíjení auta) a hlavně na L1 (TČ nebo varná deska) + velký výnos z panelů

• musí střídat energii z panelů do spotřeby a L1
  • musí střídat energii z baterek do spotřeby a L1

Případ 2:
Proteus nastavený na nabíjení baterie z gridu + velký výnos z panelů + velká spotřeba a hlavně na L1

• musí střídat z gridu do baterie
  • musí střídat z panelů do spotřeby (L1)

Uvažuji správně? Chtělo by to tedy vybalancovat L1 (asi přepojit varnou desku, nic jiného asi nejde udělat) a trochu hlídat nastavení protea při nabíjení auta.

Ad 32A - mě právě přijde, že je lepší nabíjet auto i baterii přes poledne za 1 Kč/kWh než v noci za cca 4 kč/kWh? Už teď v březnu byla taková situace hodněkrát. Ano, musí být předpověď na aspoň polojasno a človek musí mít auto doma (což nejde vždy, když je v práci), ale malým propočtem mi vyšlo, že ty 200 kč se vrátí už za cca 2 - 3 takové dny (mám možnost 2x týdně pracovat z domu, takže to je výhoda, ale myslím, že by to vyšlo i přes víkendy).

Honza

kontinuální výkon pro střádaní u multiplus II victronů 5000 je cca 4.5kW - s teplotou v létě to pak ještě padá (pokud není dobře klimatizováno).

Tzn. těch 5.2kW odběru na L1 bude řvát s Proteem nebo bez něj, ten na to nemá vliv - energie z panelů a energie z baterky je připojená na jeden uzel - ten střídač tedy neví, odkud to je (resp. je mu to jedno).

Je potřeba odlehčit té fázi - nebo alespoň dokázat to, aby se tam nepotkávali spotřebiče tak, že celkový jejich příkon přesahuje těch cca 4.5kW

Tohle nemůže nikdy nastat, buď to jde skrze něj z AC do DC a nebo z DC do AC, ale nemůže se dít obojí současně - znamenalo by to posílat energii po jednom drátu tam i zpět současně

Pokud má běžet nabíjení baterie a nabíjení EV současně, tak co se reálně stane je:

• Panely jdou přímo do baterky (žádné střídaní není potřeba)
  • AC jde přímo (passthrough) do EV, střídač tak nemusí nic střídat

Samozřejmě podle požadovaného výkonu nabíjení a aktuálního výkonu panelů se bude dít, že pokud je výroba vyšší než požadovaný výkon nabíjení baterky, tak střídač bude ten DC nadbytek střídac na AC a posílat do EV a nebo pokud je to obráceně (výroba menší než je potřeba nabíjet baterku) tak ten střídač bude ten potřebný rozdíl k nabíjení baterie z AC usměrňovat na DC a posílat do baterky

1 Líbí se

Musím se ale zeptat na něco jiného - co je přesně toto? :slight_smile:

Tohle jsem tam měl také (klidně zase zapnu :D), VRM a koneckonců i samotné cerbo tady ukazuje strašlivé haluze, i když k žádnému odběru na DC nedochází (nejspíš díky tomu, že to sampluje pokaždé jindy a dopočítává).

Odběr/nabíjení na DC straně je úplně legitimní věc, jen to prostě měří z principu blbě.

Já si to vypl jen proto, že teď na DC nic takového připojeného nemám, ale brzo tam dám nabíječku z nouzové centrály - jej to bude bordel ve statistikách. Naštěstí, si to říkám už třetím rokem a stále tam není :smiley:

1 Líbí se

:smiley: to taky nevím co to přesně je. Když jsem procházel nastavení VRM, tak to bylo v Console - Settings – system setup – display DC loads. Nechal jsem si to zobrazené, a mám to jako TODO na vyzkoumání. Mám za to, že si to může zobrazit každý a jak píše @yanecisco jsou to podle mě “imaginární čísla”, protože nic kromě baterky připojené nemám. Instalaci mám standardní.

Ano s tou fází souhlas - už jsem přepojil varnou desku at využívá jiné dvě fáze - víc udělat moc u mě nejde.

Prostě jsem byl trochu nervózní, když přes poledne jede pračka, žena vaří/peče, proteus nabíjí bateku, já nabijím auto :smiley: odběry kolem 20kW z gridu, k tomu něco ze slunce a najednou jsem viděl overload hlášku v proteovi, tak jsem znejistěl, jestli je to ještě bezpečné. Ale zase mě to donutilo nad tím přemýšet a něco se zase doučit.

Jinak jsem s proteem velmi spokojen. Chápu, že to nemůže být vždycky na 100 % a líbí se mi podpora/transparentnost tady na fóru a obecně jak to DG dělá a jaké má plány do budoucna.

Teď už jenom dodělat to nabíjení EVček jakýmkoliv WB. :slight_smile:

Držím palce!

2 Líbí se

Díky moc za vlídná slova, potěší :slight_smile:

Ty wallboxy už jsou fakt za dveřmi - už máme téměř hotový i smart charging, ale hodně testujeme, protože jinak je hodně fixování “přes víkendy“ a to se nikomu moc nechce :smiley: Tzn. pustíme wallboxy na flexibilitu only, ale ten smartcharging podle spotu půjde ihned zatím, protože jak říkám, už to máme hodně rozpracované také

1 Líbí se