Aktivace flexibility

Pěkný večer všem, poslední aktivaci flexibility mám 24.2.2026. Taková pauza zatím nebyla. Jak jste na tom ostatní?

Nebudu daleko od pravdy, když na tom budou všichni úplně stejně :joy: prostě nebyla potřeba vyrovnávat odchylku, tot vse.

Předpokládám, že se flexibilita neaktivuje u všech stejně, ale dle potřebného objemu. A nejsme schopni zjistit zda se neaktivuje z důvodu nějaké chyby. Proto se ptám.

co se obchodní flexibility týče, tak aktivujeme vždycky všechny co mají cokoliv k dispozici - tzn při down mají alespon nějaké místo v baterce a nebo zrovna mají přetoky do sítě. Při UP pak mají ještě něco v baterii nad mSoC.

Jinak ano, aktuálně se toho na ceně odchylky neděje moc zajímavého . . .

To nějak koreluje s tím, co vykecal plugin do homeassistenta? Pokud ano, co tedy způsobilo, že jsem byl dnes ráno neužitečný? SoC 56%. Pokud ne, co to znamená? :slight_smile:

hmmm, je to sice tak, ale u vás nebyl důvod, proč by nebyla dostupná, kontrolujeme :slight_smile:

tak důvod je, že tam byly výpadky dat - i to je důvod, proč to na nějakou dobu odstavujeme, než se to zlepší.

Konkrétně jde o baterku

Zajímavé ale je, že všechna ostatní data byla ok - je možné, že je tam nějaký problém mezi BMS a Victronem? Protože chybí jen tato data, vše ostatní je ok

Zajimavé. Škoda, že mi to nedalo nějak vědět dříve.

S BMS je to tam totiž složítější. Zjednodušeně řečeno, jako fyzická “BMS” je SmartShunt, který pomocí dbus-mqtt-battery doplňuji o statická data (max napětí a proudy). Mělo by to být v intervalu, který je dostatečný. Žádné problémy s komunikací nepozoruji a je to takto už docela dlouho. Takže ani moc nesedí, že je to chvíli OK a chvíli ne. Sbírám z toho data přes TCP MODBUS a nic zvláštního v datech nevidím.

Dneska už se to neobjevilo, ale v noci zároveň došlo k automatickému update VenusOS (beta :person_shrugging: ).

Nějak se rozjeli poslední dobou :slight_smile:

2026-02-20 02:53:21.224755500 *** Venus OS v3.70~93 booted (0) ***
2026-02-21 02:28:21.295895500 *** Venus OS v3.70~95 booted (0) ***
2026-02-23 03:05:30.341151500 *** Venus OS v3.70~96 booted (0) ***
2026-02-26 02:12:45.529713500 *** Venus OS v3.70 booted (0) ***
2026-03-05 02:14:35.376202500 *** Venus OS v3.80~2 booted (0) ***
2026-03-06 03:04:13.434143500 *** Venus OS v3.80~3 booted (0) ***
2026-03-08 02:41:22.457819500 *** Venus OS v3.80~4 booted (0) ***
2026-03-11 02:26:50.358774500 *** Venus OS v3.80~5 booted (0) ***
2026-03-12 02:57:10.496816500 *** Venus OS v3.71~2 booted (0) ***

Ale stejně to mám v plánu předělat na “normální stav” s klasickýma BMS na CAN. Konečně jsem vyměnil skoro všechny původní BMS, které se ještě s Victronem neuměli bavit napřímo. Zbývá už jen poslední kousek - a ten snad padne shodou okolností dnes večer.

Díky za dohledání!

ono se to dělo jen cca 45 minut.

Budeme na to upozorňovat, už pracujeme na všech těch problémech a jejich popisu a zobrazení uživateli, aby o tom věděl a mohl s tím něco udělat - to je ale potřeba spojit s notifikacemi, aby to mělo ten kýžený efekt :slight_smile:

Nechceme ale dělat nativní aplikaci, takže už máme alfa podobu PWA, co ale umí notifikace (a pozor, na androidu i BT, což nám umožní konfiguraci DL skrze BT místo WiFi).

Tlačíme toho aktuálně hrozně moc před sebou :confused: Snad už to konečně začneme házet do produkce a Quality of Life při používání naší služby by se mělo výrazně zlepšit :slight_smile:

1 Líbí se

Jak to vypadá s ČEPS flexibilitou?

testujeme aktuálně komunikaci dle nového systému, který začal platit v září, ale současně už do toho rovnou zavádíme změny, které budou platné od září tohoto roku (nezávislá agregace pro TSO). To hlavní v rámci té změny co přijde je, že je potřeba data posílat do EDC nově (takže mnoho nových endpointů kam je potřeba posílat data) ale odměnou nám bude, že energie doručená v rámci SVR bude vyjmuta z plateb za distribuci a všechny ostatní regulované platby a to včetně platby za energii dodavateli - jinými slovy jako kdyby se ta energie vůbec nestala, bude odečtena z měření distribuce. Což je super v rámci aktivační ceny, protože budeme moci jít mnohem níže, nebude potřeba zákazníkům všechny tyto platby kompenzovat - je mi ale jasné, že bude problém vysvětlit rozdíl jak se odměňuje SVR flexibilita vs obchodní flexibilita a bude hejt, že se je určitě snažíme okrádat a neplatíme jim vše :slight_smile:

Kdy tedy myslíte - alespoň zdravý odhad - že půjde technicky aspoň nějak poskytnout SVR? Ať už se to bude počítat jak chce.

já doufám že už se bavíme o týdnech, ne měsících - celou dobu to teď stálo primárně na poskytovateli služby co nás připojuje k ČEPSu na jejich terminály (to fyzicky spojení na ČEPS není skrze internet, ale skrze privátní síť, která je mimo internet, tzn. my musíme jít skrze třetí strany, které mají přístup k nim a napojit se na ně). To už se konečně odblokovalo cca dva týdny zpět, takže teď už se na tom reálně pracuje, do té doby to bohužel reálně stálo a čekalo