Wallbox Victron Šetření Energie v Baterii

Zdravím, snažil jsem se najít odpověď, ale nenašel. Po třech letech provozu FVE jsem začal používat Wallbox Victron, který mám od začátku. Překvapilo mě, že nejde snadno říct, aby se EV nenabíjel přes baterii FVE. Když však Proteus přepnu do “Šetření energie v baterii“, chová se to přesně jak bych čekal.

Neexistuje nějaké API/Automatizace, přes kterou bych mohl řídít, že když nabíjím EV, přepne se proteus do tohohle módu? Lze to sice naplanovat rucne, ale to je ponekud otravné :slight_smile:

1 Like

Mám to stejně, chtěl bych wallboxu zadat, aby se nabíjel jen z přebytků elektřiny. ale ještě jsem neměl čas to studovat, tak si s tím hraju ručně… (Sleduju debatu)

rekl bych ze je potreba v GX communication mit vypnuty Allow Battery/Grid power for auto mode….

Tohle ale právě funguje jen pro auto mode. V manuálním režimu tohle nastavení nemá žádný vliv :man_shrugging: a když tam chci poslat 11kw ze sítě v době příznivých spotových cen tak nechci zároveň poslat baterii na min SOC.

tak pak je varianta v ESS na tu dobu nejakou automatizaci nastavit max inverter power na 0W

Dobrý tip. Zkusil jsem to nastavit v NodeRed a uvidím jak se to bude chovat. Pokud se o tuhle hodnotu nebude pretlacovat NodeRed s Proteem, tak veřím že to zabere

Dle Davida by to proteus ovlivnivat nemel. Resil jsem s nim druhou hodnotu - max charge power pro zabraneni nabijeni na ac coupled systemech a tu nepouzivaji.

A vlastni zkusenost z minuleho tydne. - byl jsem nucen kvuli bezpecnosti - spatnej kabel k jednomu menici - omezit proudy na dc strane a fungovalo mi to i s proteem.

Jediny co udelal bylo ze vynucene vypnul pouziti pro flexibilitu - ale mel jsem to omezene nekolik dni, otázka je jak se postaví ke krátkodobým zmenám

1 Like

Jeste jsem take včera pozoroval, že při nabíjení EV, když to bralo energii i z bateri FVE, tak mi klesla hodnota Min SOC na 15%. A něco ji tak neustále nastavovalo, protože když jsem ji zvedl v konzili na 20, vrátila se zpět. A v Proteovi bylo také nastaveno 20. Moc si to nedovedu vysvětlit Žádnou další automatizaci jsem tam až do dneška puštěnou neměl. Nepozoroval někdo podobné chování?

nemas v proteovi v advanced konfiguraci nastaveny buffer? U mne takto - proteus pouziva do 20%, system jede az do 15 pokud je potreba.

Nemam.. mam to takhle.. a ted sem se znovu dostal na 15 procent… i bez nabíjení ev

Jinak ten Limit Inverter Power fakt funguje :flexed_biceps:

1 Like

Tak precijen se to s proteem trochu asi trochu hádá.. ted jsem pustil nabíjení, zatímco proteus ma naplánování “šetřeni energie v baterii, bez pretoku” . S tim Limit Inverter power to sice nebralo energii z baterek, ale zároveň to veškerou energii z panelu (5kW) valilo do baterie.. kdyz sem ten limit vypnul, tak se to chova presne jak potrebuju (tedy do auta jde vsechno z panelu a zbytek ze site, baterka se nepoužívá). Nevim co za magii proteus v ten moment používá, ale je to presne to co potrebuju :slight_smile:

pozor, ten limit inverter power na 0W reálně vypne kompletně změnu z DC na AC - tzn. veškerý výkon panelů jde jen do baterky (pokud je schopná to pojmout) a nebo se zalimituje výkon panelů - tzn. při 100% nabití baterie a limit invernet power na 0W se vypnout panely úplně.

bude to dělat toto: Minimální SOC baterie - #6 od David

automaticky snižujeme msoc až o 5% pod nastavené mSoC, pokud predikce výroby je vyšší než spotřeby, abychom zabránili rannímu odběru z gridu kvůli ESS#1 (low soc) u victronů