Vyuziti victron EV nabijecky pro flexibilitu

Dobrý den,

četl jsem o testování integrace s Loxone a Home Assistant.
Uvažujete o využití victron API a EV charger pro flexibilitu? Data o spotřebě a pokyny již pojedou přes existujici povolené API.
Pokud ano, zvážil bych nákup druhého wallboxu Victron.

já určitě budu automatizovat vypnutí/zapnutí auta a boileru podle pokynů flexibility

U toho je ale problem, ze DG neví kolik spotřeby si tam manuálne zapináte.

Zkoušel jsem to zrovna včera (zapnout bojler manuálne v čase, když zapla flexibilita maximální odběr včera kolem oběda). Victrony umí nabijet kolem 11kW do baterie a připnul jsem bojler 3kW. Celkově tedy 14kW.
Na flexibilitě vidim ale 5kW.

Proto bych čekal, že přidání Victron nabíječky bude jednoduchší, než Loxone nebo HA. Spínání a spotřeba je přes API již dostupná a kapacita na EV je taky nezanedbatelná.

slyšel jsem na webináři, že objem flexibility se počítá ze spotřeby domu před zásahem a během zásahu, takže by na to měli mít vliv všechny spotřebiče zapojené za měřidlem.

To já si zase spíše pamatuji, že mluvili o tom, že se počítá nyní pouze to, co jde do baterie. Takže spotřeba dalších spotřebičů by nyní na to neměla mít vliv. I jsem to zkoušel a zapnutí ohřevu TUV mi myslím nezvýšilo spotřebu v rámci flexibility.

Taky jsem to takhle četl na fóru ale jak jsem to nenašel… Jsem rád že to četl někdo další.
Proto myslím, že integrace Victron Charger by tohle vyřešilo. Šlo by to přes stejné API.

Lidi s jinou EV nabíječkou můžou přidat 3f měřák a ten zase DG umí přes API odečíst. Signál k nabíjení už by musel být na relé GX.
image

možná mluvili o budoucí funkci, až bude API pro HomeAssistant.

Aktuálně to je jenom podle baterie, viz časté dotazy o fungování Protea:

Mimořádná cena elektřiny platí pouze pro váš střídač a baterii. Všechna ostatní zařízení ve vaší domácnosti spotřebovávají vždy za běžnou cenu, zapnutím dalších spotřebičů v době pokynu pro maximální odběr tedy bohužel více neušetříte. Důvodem je, že okamžitá data o změně odběru nebo dodávky jsme schopni získat pouze ze střídače, u jiných zařízení tedy nevíme, jestli na povel zareagovala, ani kolik energie navíc bylo spotřebováno. Na zapojení dalších zařízení do flexibility pracujeme.