Tužtička v Proteovi

Sice nejsem odborník na TČ… Přijde mi že to nemůže moc dobře fungovat. V TČ se nastavuje strmost a posun topné křivky. To si každý může nastavit jinak a v průběhu zimy měnit. TČ neběží zapnuto/vypnuto, ale výkon se reguluje v krocích podle potřeby, toto je těžké odhadovat jak se TČ rozhodne. Pokud je zrovna vlhko/inverze, tak se víc sráží voda na výparníku, zamrzá a efektivita klesá. Takže dům v údolí při inverzi bude mít větší spotřebu než na kopci. Různá čerpadla můžou mít jinou účinnost v různých teplotách. Zadáním jednoho COP se toto IMHO nedá postihnout. Pak při výrazném přesáhnutí teploty v domě se může TČ kompletně vypnout. Pak se dá nastavit, jestli má TČ běžet v méně delších, nebo více kratších intervalech, např. jeden 10h blok nebo 20 půl hodinových. Každý výrobce TČ má nejspíš jiné algoritmy. Takže odhadnout kdy TČ zapne a vypne, jakým výkonem je myslím dost těžká úloha.

Zrovna tepelná ztráta budovy je většinou uvedená v projektu domu, záleží na době kdy byl projekt dělaný.

Co bych spíš uvítal je 2 úrovně nastavení minimálního vybití:

1. To současné tvrdé minimum, typicky 20%
  2. Možnost nastavit si minimum, na který bude Proteus cílit algoritmem. Když jsem měl rozbalancovanou baterku, tak se pokaždé stávalo, že se nikdy dobře netrefil a vždy došlo k dřívějšímu vybití, třeba o 3h dřív než podle plánu. Pokud bych měl možnost, že se bude cílit třeba na 30% vybití, tak pokud plán nevyjde a baterka se vybije dřív, tak zbyde ještě rezerva 10% do tvrdého limitu a ráno nepojede zbytečně odběr ze sítě. Přijde mi, že Proteus plánuje vybití až na tvrdý limit, ale při nečekané spotřebě se nemusí vždy trefit a mít dole nějaký buffer by mohlo být užitečné.
1 Líbí se

Moje TČ (Vaillant) dělá v zimě pravidelné zuby na spotřebě a podle teploty jsou různě husté s velikostí 3 nebo 6kW. Denní spotřeba v lednu byla mezi 40 a 80 kWh, takže ostatní spotřeba v domě byla téměř zanedbatelná a rozložení v průběhu dne dělá klasického dvouhrbého velblouda, podobně jako spotové ceny. HA si umí z Met.no stáhnout předpověď teplot po hodinách, takže by se z toho dal udělat vzorec pro predikci na příštích 24 hodin.

V poslední době pokud zapnu Šetření energie v baterii, tak se zároveň reálně vypnou přetoky (Solax). Když přepnu zpět na Normální provoz, tak přetoky pokračují. To je nějaká nová chyba?

mmmm, ono to tam bylo takto vždycky - děje se to jen v případě, že se zapne šetření v baterii a výkon FVE je větší, než kolik zvládá nabíjet baterie. Tzn. předpokládá se, že veškerá FVE výroba může jít do baterie, pokud ne, začne se FVE výroba limitovat. Tento mód neumí přetoky.

Bohužel znovu limitace na straně Solaxu jak udělal ty jejich mody řízení - ideální řešení je nastavit vybíjecí proud na baterce na 0A a nic jiného neřešit, jenže to nejde jinak než zápisem do EEPROM a toho se všichni bojí jak čert kříže, takže jinak to dokázat nejde.

Tzn. nezapínat šetření v baterii pokud reálně je výroba FVE větší než kolik jde do spotřeby a baterie - protože dojde k limitaci výroby. Pokud bude spotřeba + nabíjení baterie zvládat brát více, než je výroba FVE, tak to poběží v pohodě

Jde mi o to abych nenabíjel auto z baterky FVE. Chvíli svítí panely vyrábí 8 kW a je to v pohodě. Pak přijde mrak a auto se nabíjí z baterky FVE.

Ale je fakt, že když je zapnuté šetření baterie, tak se pak auto nabíjí ze sítě, což taky není ideální.

Problém je, že pokud je zapnuté šetření baterie, tak není přetok a nespustí se wallbox, který čeká na přetok 4 kW a víc. A když začne větší odběr ze sítě, tak se nabíjení auta zastaví. Ale zřejmě to tedy nemá na Solaxu rozumné řešení.

já doufám že do budoucna ano a trošku ještě vsázím na ten Solaxí wallbox, že až se do toho teď pustíme naplno, že cestu najdeme - ale jinak ano, aktuálně je to problém :confused:

1 Líbí se

Bohužel navíc nemám ani Solax wallbox, ale Olife, který v mém případě lze ovládat jen přes aplikaci a Bluetooth. Sice lze rozšířit tuším o WiFi, ale předpokládám, že Olife asi nepodporujete.

Pokud do budoucna budete schopni ovládat auto (Enyaq), tak by to mohlo být také řešení.